|

Midilli nerede? Midilli neresidir?

TRT1'in yeni tarihi dizisi Barbaroslar dizisi ile gündeme gelen Midilli Adası ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı dizisi ile birlikte "Midilli nerededir, Midilli neresidir? Midilli nereye bağlı?" gibi sorular merak kazandı. Barbaros Hayrettin Paşa ve kardeşlerinin doğum yeri olan Midilli'ye ait bilgiler haberimizde...

22:39 - 24/09/2021 Cuma
Güncelleme: 23:14 - 24/09/2021 Cuma
Yeni Şafak
midilli adası
midilli adası

Midilli Adası nerededir? sorusu asıl adı Hızır Reis olan Barbaros Hayrettin Paşa'nın hayatını konu edinen Barbaroslar dizisi ile birlikte merak kazandı. TRT 1 ekranlarında Cuma günleri yeni bölümleri ile yayınlanan Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizisinde bahsedilen Midilli'nin neresi olduğu merak uyandırdı.

MİDİLLİ NEREDEDİR?

Midilli Adası Kuzeydoğu Ege'de yer alan bir ada olup, günümüzde Yunanistan egemenliği altında bulunmaktadır. Midilli, Balıkesir ilimizin Ayvalık ilçesi ile Edremit Körfezi'nin batısında, Çanakkale ilimizin Ayvacık ilçesinin ise güneyinde yer alır.


Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adası. Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ile Burhaniye ilçelerine yakın olan ada, Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır. Başkenti Mytilene'dir.

Tarih öncesi dönemden beri önemli olan ve Karadeniz yolu üzerinde bulunan ada halkı erken bir tarihte Trakya ve Troas'ta sömürgeler kurdu ve adalı tacirler Naukratis'e dek gitti. Birkaç rakip site (Antissa, Eresos, Pyrrha, Methymna ve Midilli) arasında paylaşıldı; Midilli, nüfuzunu Methymna dışında öbürlerine kabul ettirdi. Arkaik dönemde aristokrasinin çeşitli kesimleri arasında şiddetli siyasal çatışmalar meydana geldi. Terpandros, Arion, Alkaios gibi şairlerin ve Theophrastos, Hellanikos gibi filozofların yetiştiği Midilli'de düşün yaşamı canlıydı. Kültür sadece erkeklerin tekelinde değildi (örneğin, rahibe Sappho burada bir genç kızlar okulu kurmuştu). Adanın siyasal tarihi İyonya'nınkiyle içiçedir. Persler'e boyun eğen Midillililer sonra ayaklandılar ve Delos Konfederasyonu'na katıldılar. MÖ 428'de Midilli, Atina egemenliğine karşı ayaklandı. Adada yaşayan herkesi öldürmeyi tasarlayan Atinalılar, sonra Midilli'ye bir klerukhia göndermekle yetindiler.

Daha sonra İskender İmparatorluğu'nun, Mısır'daki Ptolemaios hanedanının, Roma İmparatorluğu'nun sınırları içinde kalan Midilli, Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesi üzerine Bizans'ın payına düştü. İstanbul'u Latinler'in işgalinden sonra bir süre Venediklilerin elinde kaldı. İmparator Yuannes, adayı 1355'te kız kardeşi ile evlenen Cenevizli I. Francesco Gattilusio'ya verdi. Ada 15. yüzyılın ortalarına kadar Gattilusio ailesi tarafından yönetildi.

#midilli
#midilli nerede
#midilli neresi
#midilli nerededir
#midilli adası
3 yıl önce