|

Milli SİHA'nın envantere girmesi böyle geciktirildi

Milli İHA'ların mimarı BAYKAR A.Ş Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar Twitter adresinden İHA'ların başarıya giden yoldaki serüveniyle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı.

11:37 - 11/01/2019 Cuma
Güncelleme: 12:27 - 3/02/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Milli SİHA'nın envantere girmesi böyle geciktirildi
Milli SİHA'nın envantere girmesi böyle geciktirildi

Türkiye son dönemde savunma sanayisinde çok önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bu atılımların en güçlüsü de şüphesiz İnsansız Hava Araçları alanında oldu.

İHA teknolojilerinde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye, üstün özellikleriyle donatılmış İHA ve SİHA'larıyla teröre karşı da başarı üstüne başarı elde etti.

BAYKAR A.Ş Teknik Müdürü ve yerli, milli S/İHA teknolojilerinin mimarı Selçuk Bayraktar; bu başarıyı getiren süreçte yürünen yolda karşılaşılan zorlukları #SeyirDefteri etiketi ile takipçileriyle paylaşıyor.

Bayraktar 2009 yılında karşılaşılan ve milli İHA'ların envantere girmesini 4 yıl geciktiren zorlukları şu cümlelerle anlattı.

  • 2009 Taktik İHA prototipinin ilk uçuşu.O gün tümüyle milli yazılım ve tasarımla havacılık tarihimizin ilkleri yapılır. Uçuşun tüm aşamaları (taksi, kalkış, seyir ve iniş) otomatik bir şekilde başarıyla icra edilir. Bu kabiliyet o dönemde dünyada hiçbir ihada yoktur.
  • O dönemde ülkemizde israil'den kiralanan ihalar kullanılmaktadır. Denemeler için aylarca pist bulunamamıştır. Kısa süre sonra bazı askeri yetkilileri (muhtemelen birilerinin maşasını) bu gelişme rahatsız eder ve ilk işi pistteki pürüzleri bahane ederek uçuşları yasaklamak olur.
  • Aylar sonra yeniden pist bulunur ve uçuş izinleri çıkar.Sonraki denemelerde havacılık tarihimizin milli bir hava aracıyla yapılan rekorları dahi kırılır (irtifa, havada kalış).8 saatlik uçuş sonunda gece şartlarında başarıyla yapılan otomatik iniş birilerini iyice rahatsız eder.
  • Denemeleri belgelemek için gönderilen askeri heyetten birileri gecenin karanlığında büyük bir milli başarıyı ve ilki görmezden gelmeye çalışır, tartışmalar çıkarır ve Genel Müdürümüz
    Bayraktar'ı tutuklatmaya dahi kalkarlar.
  • Bütün bu entrikalar Bayraktar TB2’nin envantere girmesini 4 sene geciktirir. Mehmetçik bir taraftan canı pahasına terörle mücadele ederken, maalesef birileri de gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde, milli teknolojinin Mehmetçiğimize destek olmasını engelleme çabası içindedir.

#iha
#siha
#selçuk bayraktar
5 yıl önce
default-profile-img