|

Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?

Namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır? sorusunun cevabı merak ediliyor. Haberimizde Diyanetin "namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır" sorusuna yanıtını bulabilirsiniz.

17:55 - 9/09/2020 Çarşamba
Güncelleme: 17:57 - 9/09/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır.
Ergenlik (bulûğ) yaşına ve belli bir aklî olgunluk düzeyine gelmiş her müslümanın namaz kılması farz-ı ayındır.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından "namazda son oturuşu yapmadan ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?" sorusuna şu yanıt verildi:

"Namaz kılmakta olan birisi, son oturuşu yapmadan unutkanlıkla ayağa kalkarsa, secdeye varmadıkça geri oturup tahiyyat duasını okuduktan sonra
yaparak namazı tamamlar.
Eğer, kalktığı rekatın secdesini yapmışsa Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf’a göre artık bu namazın farz namaz olarak tamamlanması mümkün olmaz.
Kılmakta olduğu namaz, iki veya dört rekatlı bir namaz ise bu durumda, bir rekat daha kılarak namazını tamamlar.
Bu namaz nafileye dönüşmüş olur. Ardından bu farzı yeniden kılması gerekir.
  • Yanlışlıkla kalkılan rekâtın secdesi yapılmışsa buna bir rekâtın eklenmesi, nafile namazların çift sayılı rekâtlar şeklinde kılınmasının meşru olmasından dolayıdır (İbn Nüceym, el-Bahr, II, 112). Kılmakta olduğu namaz
    ise, kalktığı rekâtın secdesini yapmamışsa, yukarıda olduğu gibi geri oturup sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar. Eğer kalktığı rekâtın secdesini yapmışsa bu durumda namazı dört rekât olarak kılmış olur. Kıldığı namaz bu hâliyle nafileye dönüşmüş olacağından akşam namazının farzını yeniden kılar."

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar


#Namaz
#Sehiv secdesi
4 yıl önce