|

Net asgari ücret kaç TL oldu? 2017 Asgari ücret zammı ne kadar?

Meraklı bekleyiş sona erdi. 2017 yılı 'asgari ücret' maaşı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yeni yılda asgari ücret zammı ile ilgili açıklamada bu yıl çift değil, tek kademeli zam olacağını belirtti. Asgari ücret ne kadar, kaç TL oldu? İşte net ve brüt asgari ücret rakamları...

Yeni Şafak
13:06 - 29/12/2016 الخميس
Diğer
Asgari ücret zammı

%8 olarak belirlendi.

Asgari ücret ne kadar

oldu?

2017 asgari ücret kaç TL

oldu? soruları milyonlarca vatandaşımız tarafından merak ediliyor ve sabırsızlıkla açıklanması bekleniyordu.

Bakan Müezzinoğlu

, iş veren ve işçilerin temsilcileri ile yaptıkları görüşmeler sonucu 104

TÜRK LİRASI zammı

uygun gördüklerini belirtti. Yapılan resmi açıklamayla,

2017

yılında çalışanların alacağı asgari ücret maaşı 1404 TL oldu. Sendikalar tarafından yapılan açıklamalara göre,

asgari ücretin

en az 1600 TL en çok 2000 TL olması bekleniyordu.



Asgari ücret 2017

'de yüzde 8 olarak artış kararına bağlandı.

Brüt asgari ücret

1.777 lira 50 kuruş, 1.404 lira net rakam açıklaması yapıldı.

Zam

ise 104 TL olarak belirlendi.



Bakan Müezzinoğlu açıklama yaptı:


Öncelikle işçi kardeşlerimizin mutlu olamadığı, işverenin de çok mutlu olamadığı, Bakan olarak benim de mutlu olamadığım ama paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuk içindeyiz. Ortak karar vermeye çalıştık. Gönlüm arzu ederdi ki Türk-İş'in de imzası olsun. İşverenin de zorluklarını da anlayarak zorluklarını paylaşarak bu zorluklarda ülke koşullarının değerlendirme çerçevesinde onlara da teşekkür ederim. Asgari ücret kararını işverenle birlikte imzaladığımız için teşekkür ederim.





Esnafa işsizlik maaşı geliyor


Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri nedeniyle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Sigortası Fonu kurulacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen çalışmalar sonunda Ahilik Sigortası Fonu Kanun Tasarısı taslağı hazırlandı. Mevcut İşsizlik Sigortası Fonu'na benzer bir sistemin kurulması esasına dayanan taslağa göre, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, noterler, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları da bu düzenlemeden yararlanabilecek.



Yararlanma koşulları


Fondan, son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası Primi ödeyenler yararlanabilecek. Prim borcu bulunan sigortalılar için ise sigortalının en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru en fazla 90 güne kadar olan prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak Ahilik Sigortası Fonu'ndan aylık (ahilik ödeneği) bağlanacak.



Ahilik sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde, 600 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün süre ile ahilik ödeneği verilecek.



Ahilik ödeneği aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az, yüzde 80'ininden fazla olamayacak. Mevcut asgari ücrete göre, söz konusu ödenecek miktar asgari 658 liradan az, bin 317 liradan fazla olamayacak.



2016 ASGARİ ÜCRETİN NET HESABI VE İŞVERENE MALİYETİ


Çalışma Genel Müdürlüğü / Sendika Üyeliği ve İstatistik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.


01.01.2016 - 31.12.2016



ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI (TL/AY)

İŞVERENE MALİYETİ (TL/AY)



KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRETİN HESABI VE İŞVERENE MALİYETİ (TL/AY)


(Not : Kapıcılar, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23. maddesi gereğince Gelir Vergisinden, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun (2) Sayılı Tablonun lV. bölümünün (34) numaralı fıkrası gereğince Damga Vergisinden muaf tutulmaktadır.)



NET ASGARİ ÜCRETİN HESABI



İŞVERENE MALİYETİ




Asgari Ücret 2015 yılı Tablosu (2. Dönem):



#Asgari ücret
#2017 asgari ücret
#Asgari ücret ne kadar?
#Asgari ücret kaç TL?
#Mehmet Müezzinoğlu
#Net asgari ücret
#Brüt asgari ücret
٪d سنوات قبل