|

OHAL süresi ne kadar uzatılabilir? OHAL ne kadar olabilir?

Olağanüstü hâl ya da kısaca OHAL diye bildiğimi yönetim usulleri ile ilgili KPSS sınavında yer alan soruda tüm memur adayları tarafından büyük merak konusu oluyor. 2016 KPSS sınavında yer alan OHAL süresi ne kadar uzatılabilir? OHAL ne kadar olabilir? sorusunun yanıtını haberimizde sizlere sunuyoruz.

Yeni Şafak
12:48 - 20/11/2016 Pazar
Güncelleme: 12:56 - 20/11/2016 Pazar
Diğer

3,5 milyon memur adayının girdiği KPSS sınavında OHAL sorusu büyük merak konusu oldu. KPSS sınavında yer alan OHAL süresi ne kadar uzatılabilir? OHAL ne kadar olabilir? sorusunun yanıtı haberimizde.



Olağanüstü hâl ya da kısaca OHAL olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.



OHAL süresi ne kadar uzatılabilir?


121. maddeye göre: "

Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur ve kabulü doğrultusun da bu karar Resmî Gazetede yayımlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir

." Türkiye tarihinde üç kez genel olağanüstü hal ilan edilmiştir.



OHAL NEDİR?


Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.



#OHAL süresi ne kadar uzatılabilir?
#OHAL süresi
#OHAL
#Bakanlar kurulu
#KPSS
#KPSS ohal sorusu
7 yıl önce