|

Okullar ne zaman açılıyor - MEB 2016-2017 çalışma takvimi

Okullar ne zaman açılıyor? Öğrencilerin ve velilerin merak ettiği bu sorunun yanıtını ve daha fazlasını haberimizden görebilirsiniz. MEB 2016-2017 çalışma takvimini sizlerle paylaşıyoruz. Öğrencilerin yeni eğitim yılına girmesine artık saatler kaldı. Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği okullar ne zaman açılıyor sorusunun yanıtı haberimizde.

Yeni Şafak
18:13 - 17/09/2016 Cumartesi
Güncelleme: 15:26 - 17/09/2016 Cumartesi
Diğer

Okullar ne zaman açılıyor? Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2016-2017 Çalışma takvimine göre bu yıl okullar 19 Eylül Pazartesi günü açılacak. Uzun bir tatilin ardından milyonlarca öğrenci yeni eğitim yılına girmeye hazırlanıyor. Okul alışverişlerinin başladığı ve yoğun bir tempoda devam edecek eğitim yılı 19 Eylül'de resmen başlıyor. Sizler için derlediğimiz haberimizden MEB'in 2016-2017 çalışma takvimini görebilir ve eğitim ile ilgili çeşitli bilgileri inceleyebilirsiniz.



MEB 2016-2017 yılı çalışma takvimi


2016-2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül 2016´da başlayacak, 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek. Hazırlanan 2016-2017 eğitim öğretim yılı çalışma takvimine ilişkin genelge, illere gönderildi. Buna göre, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki eğitim ve öğretim kurumlarında,

2016-2017 eğitim ve öğretim yılı 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak.


2016-2017 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 19 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 20 Ocak 2017 Cuma günü sona erecek. Yarıyıl tatili, 23 Ocak 2017-3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecek.



2017-2018 eğitim öğretim yılı ise 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak.



Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5´inci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime hazırlanması, okulların açıldığı ilk hafta içerisinde dersler ile eş zamanlı olarak yapılacak.



Okul için son eksikler tamamlanıyor

Veliler, Pazartesi günü okula başlayacak çocuklarının son eksiklerini gideriyor.


2016-2017 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla milyonlarca öğrenci ders başı yapacak. Çanta, ayakkabı, kırtasiye malzemesi gibi çocuklarının son eksiklerini gideren veliler, okulların açılmasına bir gün kala çarşı pazar alışveriş telaşı içerisinde. Fiyatların biraz yüksek olduğunu belirten veliler bütçelerine uygun eşyaları seçmeye çalışıyor. Alışveriş fırsatını değerlendirmeye çalışan bazı çocukların ise bu durumdan gayet memnun oldukları gözüküyor.


"Fiyatlar biraz yüksek"


Çocuklarıyla okul alışverişine çıkan Recep Sekmenoğlu, "Okullar açılıyor ve biz de çocukların eksiklerini tamamlıyoruz. Fiyatlar biraz yüksek. Özellikle çocuk pantolonlarını biraz pahalı bulduk. Biz de daha uygun ve kaliteli şeyleri bulmaya çalışıyoruz" dedi.



Fatsa'da okul alışverişi hareketli


Ordu'nun Fatsa ilçesinde eğitim sezonunun Pazartesi günü açılacak olması nedeniyle okul kıyafeti satan konfeksiyon mağazası ve kırtasiyelerde hareketlilik yaşanıyor.


2016-2017 eğitim-öğretim yılı öncesinde velileri alışveriş heyecanı sardı. Her okulun kıyafetini elinde bulunduran konfeksiyon mağazaları ise müşterilerini iş yerlerine çekebilmek için kampanyalar düzenliyorlar.


Kıyafetlerin tamamını 100 TL'ye bittiğinin belirten konfeksiyon mağazası satıcısı Murat Kay yaptığı açıklamada, “Eğitim-öğretim sezonu öncesinde okul kıyafetlerinin hepsini iş yerimize getirdik ve uygun fiyatlarda burada satıyoruz. Ortalama bir okulun kıyafeti 100 TL tutuyor ve müşterilerimize özel bir kampanya yaptık bu anlamda. Ayrıca ayakkabı da almak isterlerse daha da indirim yapıyoruz. Kıyafetleri bitirmek istiyoruz. Eğer kalırsa 1 yıl depomuzda kalacak. Şu an için hareketli bir alışveriş var. İşlerimiz iyi” dediler.


Okul çantaları ve bavullar satan Fırat Tatlıelma ise, “Okul çantalarımızın fiyatları 25 TL'den başlıyor, 100 TL'ye kadar değişiyor. İşlerde hareketlilik var. Okul öğrencilerine özel kampanyalar yaptık ve alışveriş yapanlara çanta yanında çeşitli hediyeler de veriyoruz. Ayrıca ilçemizden başka bir il veya ilçeye okumak için gidecek olanlar öğrencilerde bavullara talebi oluyor. İndirimli bir şekilde veriyoruz. İşlerimiz genel olarak çok iyi ve biz bu durumdan çok memnunuz” diye konuştu.


Veliler de fındık ayı sonrası alışveriş yaptıklarını belirterek, “Çocuklarımızın daha iyi şartlarda okuyabilmesi için elimizden gelenini en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kaliteli ürünler alıyoruz. Fiyatlarda genel olarak çok pahallı değil” ifadelerini kullandılar.



Çocuklarda okul fobisi

Okulların açılması ile beraber hem çocuklarda hem de ailelerde telaş olurken bu telaşın bazı çocuklar için kabusa dönüşebileceği kaydedildi.


Medicalpark Trabzon Yıldızlı Hastanesi'nden Psikolog Niltem Hürfikir, konuyla ilgili olarak ailelere bazı tavsiyelerde bulunurken, bazı çocukların okula gitme sevinci içinde olduğunu bazılarının ise tam tersine korkular yaşadığını söyledi. Hürfikir "Okulların açılması ile beraber hem çocuklarda hem de ailelerinde tatlı telaşlar başlar. Fakat bu tatlı telaş bazı çocuklar için kâbusa dönüşebilir. Her yıl binlerce çocuk okula gitmenin sevinci içinde olurken bazıları içinse bu dönem tam tersi bir hale dönüşebilmektedir. Çocuklar, okula olan isteksizliklerini bedensel yakınmalarla dile getirir ve anne babalarını ikna etmeye çalışırlar. Bu bedensel yakınmalar çoğu zaman gerçekte olmamakla birlikte aile üyeleri çocuğun okula gitmemesine yönelik kararı aldıkları andan itibaren de bedensel yakınmaların yok olduğu görülmektedir" dedi.


Okul fobisi belirtileri

Okul fobisi belirtilerini şu şekilde sıralayan Hürfikir, “Baş ağrıları, Karın ağrıları, Bulantı-kusma hissi, İştahsızlık, Keyifsizlik, Uyku problemleri, Ortada bir neden yokken ağlama, Sinirli olma, Terleme, titreme. Bu belirtiler tatile girerken kaybolmakta ve yeniden okula başlayacağı zaman tekrar ortaya çıkmaktadır. Okul saati yaklaştıkça bu belirtiler daha da artabilmektedir. Okul korkusunun nedenleri; Ayrılık Endişesi, anne babadan ayrılacağı düşüncesi çocuğu mutsuz etmektedir. Gireceği ortamda zorlanacağı korkusu; Farklı bir ortama girme, yabancılarla tanışma, okul kurallarını öğrenme, öğretmen bana kızacağı düşüncesi kişiyi korkutmaktadır. Kendini yalnız hissetme: Arkadaş edinme konusunda yetersiz olacağı, kimse onunla arkadaşlık etmeyeceği ve yalnız kalacağı kaygısı. Zarar verici davranışlara maruz kalma: Çocuk başkaları tarafından zarar göreceğini ve kendisini koruyamayacağını düşünür. Çocuklarda çok büyük endişe, acı ve üzüntüye neden olur. Anne ve babanın rolü: Annenin çocuğunun üzerine aşırı titremesi, onu biricik görmesi, her şeyden üstün tutarak onun dokunulmazlığını doğrulaması gireceği farklı ortam onu korkutabilmektedir. Aile baskısı: Ailenin çocuğa şu veya bu şekilde baskı yapması burada söz konusudur. Özellikle bu çocuğun derslerinde daha iyi olması için yapılabilmektedir. Bu baskılar çocuğu sıkmakla birlikte okula gitmeyi istememesinin nedeni de olabilmektedir” diye konuştu.


Görülme sıklığı 5-8 yaş aralığı

Okul fobisinin en yaygın olduğu yaş aralığı 5-8 yaş arası olduğunu belirten Hürfikir, ”Okul fobisinin en yaygın olduğu yaş aralığı 5-8 yaşlarıdır. İkinci yoğun rastlanan yaş grubu ise 11-14 aralığıdır. Her sosyo-ekonomik düzeyde görülmekle beraber, orta sosyoekonomik düzeydeki ailelerde daha fazla görülmektedir. Yapılan araştırmalarda okul korkusu olan kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bu konuda anne ve babalara tavsiyelerimiz; çocuklarınızı daha okula başlamadan okul konusunda güzel şeylerden bahsedin ve onları okula özendirin. Bu konuda kendi okul yaşantılarınızdaki güzel örnekler de faydalı olabilir. Okula neden gitmek istemediğini araştırmalısınız. Çocuğunuzu okula gitme zorluğu nedeniyle cezalandırmayın, küçük düşürücü sözlerle aşağılamayın. Çocuğa içinde bulunduğu durumu anladığımızı ve ona yardımcı olacağınızın mesajı verin. Ailenin, çocuğun okula devamıyla ilgili kararlı olması gereklidir. Fakat çocuğa, bu sorunun tüm aileyi ilgilendirdiği, sadece çocuğun sorunu olmadığı hissettirilmelidir. Öğretmen ve aile sıkı işbirliği içinde olması gerekmektedir. Kesinlikle çocuğunuzu arkadaşlarıyla kıyaslama yapmayın. Çocuğun fiziksel yakınmaları varsa kontrol etmek için doktora götürebilirsiniz. Okuldaki Rehberlik Biriminden bu konuyla ilgili yardım alabilirsiniz. Başa çıkamadığınızı yada zorlandığınızı düşünüyorsanız konu ile ilgili uzman bir psikolog yada pedagog dan yardım alabilirsiniz” şeklinde konuştu.



Ankara'da "okul" trafiğine önlem


Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının başlayacağı 19 Eylül Pazartesi günü, trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla birimlere ait iş makinelerini 06.00 ile 10.30 saatleri arasında trafiğe çıkarmayacak.



Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, eğitim öğretim yılının ilk ders zilinin çalacağı 19 Eylül günü araç trafiğinin her zamankinden daha yoğun olacağı düşüncesiyle bazı önlemler alındığı bildirildi.



Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Çevre Kontrol ve Koruma Daire Başkanlığı ile Kent Estetiği Daire Başkanlığına ait kamyon, iş makinesi gibi araçların sabah 06.00 ile 10.30 saatleri arasında trafiğe çıkarılmayacağı belirtildi.



Açıklamada, ilk gün okula gidişlerde servislerin hizmet vermediği, velilerin genellikle çocuklarını kendi imkanları ve özel araçlarıyla okula bırakmak zorunda kaldıkları hatırlatılarak, şu değerlendirmede bulunuldu:



"Trafiğe ek yük getirecek bu durumu bir nebze de olsa rahatlatmak amacıyla alt ve üstyapı çalışmalarında kullanılan belediyeye veya belediyeye iş yapan taşeron firmalara ait ağır araçlar belirtilen saatlerde trafiğe sokulmayacak. Böylece eğitimin ilk gününde Büyükşehir Belediyesi, trafiğin rahatlamasına katkı sağlamış olacak."



#Okullar ne zaman açılıyor
#MEB
#MEB 2016-2017 çalışma takvimi
#yeni eğitim yılı
8 yıl önce