|

Online Çiçekçilik Sektörü üzerine bir söyleşi...

Ülkemizde internetin gelişimi ile pek çok sektör, akılcı çözümler üreterek yeni pazarlara ve yeni müşterilere ulaşabilmenin yollarını arıyor.

iLAN
13:11 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 16:17 - 4/12/2018 Salı
Diğer
çiçek
çiçek

Hepimizin elinde akıllı telefonlar var. Birkaç tıklama ile istediğimiz ürünü, birkaç saat içinde kapımızda bulabiliyoruz. Bu baş döndüren hızlı dönüşüm, pek çok sektörde olduğu gibi online çiçekçilikte de kendini fazlasıyla hissettiriyor. Online çiçekçilik sektörünü, sektörün önde gelen firmalarından Ciceksatis.com'un kurucusu Fahri BEKÇİ bey ile mercek altına alıyoruz.

Online dönüşüm ihtiyacını ne zaman hissettiniz?

Biz firma olarak sektörün ilklerinden sayılırız. 2006 yılında İTÜ'den hocalara yaptırdığımız internet sitesi ile, perakende satış mağazalarımızı online platforma taşımış olduk. O zamanlar internet kobiler tarafından daha çok tanıtım amaçlı işler için kullanılıyordu. Bugün sıklıkla kullandığımız e-ticaret sitelerinin birçoğu yoktu. İnternetin hayatı kolaylaştırmada ve hızlandırmadaki etkisini gördüğümüzde bu dönüşümü yapmaya karar verdik. İnsanlar, oturdukları yerden kalkmadan, ellerindeki telefonla birkaç tıklama ile çiçek siparişi verebilmeliydi.

Sektörün Online Çiçekçiliğe bakışı nasıl?

Sektörde farklı görüşler mevcut. Online Çiçekçiliğe yatırım yapanlar kadar, mesafeli olanların sayısı da az değil. Ama artık insanlar öğlen yemeklerini bile online sipariş veriyorlar. Günümüzün en pahalı değeri zaman. Aslında bu işle kullanıcılara sadece çiçek değil, zaman da satmış oluyorsunuz.

Kullanıcılar ne diyor?

Tabi kullanıcılar memnunlar. Düşünsenize... Kullanıcı dünyanın herhangi bir ülkesinden sitemize giriyor, çiçek siparişi veriyor. Ve çiçek birkaç saat içinde Türkiye’nin herhangi bir noktasındaki alıcısına teslim ediliyor. Bu imkan dünyanın pek az ülkesinde mevcut.

Türkiye'nin her yerine çiçek teslim ediyor musunuz?

Edirne'den Hakkari'ye ülkemizin pek çok noktasına çiçek teslimatı yapabiliyoruz.

Peki, Müşteri memnuniyeti?

Kalite politikamız gereği, müşteri memnuniyeti bizim için birinci sırada geliyor. Bizim için internet sitemizden çiçek siparişi veren her müşterimiz özeldir. Çiçek siparişlerimizi daima en kaliteli malzemelerden hazırlar, alıcılarına sorunsuz biçimde teslim ederiz. Ciceksatis.com'da çözümler daima müşteri lehine yapılır.

Dünyada online çiçekçilik sektörü nasıl?

Dünyada aynı güne sipariş verme imkanınız yok gibi. Yabancı meslektaşlarımız birkaç saat sonrasına teslim edilecek siparişi kesinlikle almazlar. Aynı gün çiçek sipariş teslimi neredeyse sadece bizde var.

Biz çiçekleri aynı gün teslim mi istiyoruz?

Tabi. Müşteriye yarın teslim edebiliriz deme şansınız yok ülkemizde. Çiçek müşterisinin işi her zaman acildir bizde. Duygusal insanlarız millet olarak. O anki duygularla çiçeğimizi hemen göndermek ve aksiyon almak istiyoruz.

Sektörün gelişmesinde kırılma noktası ne oldu sizce?

İki aşamalı bir kırılma olduğunu düşünüyorum. Birincisi Adsl ile gelen internetin yaygınlaşması. İkincisi de mobil cihaz kullanımındaki inanılmaz artış.

Mobil kullanım çok mu yüksek?

Ziyaretçilerin %60 - %70’i mobil cihazlar kullanıyor. Bu oran giderek artıyor. Bu da bizi ziyaretçi deneyimi daha yüksek mobil çözümler üretmeye sevk ediyor. Bu yüzden sistemlerimizi sürekli güncelliyoruz.

Peki, ülkemizde çiçekseverler en çok hangi çiçekleri tercih ediyorlar?

Açıkçası bu özel günlere göre değişiyor. Örneğin Sevgililer Günü'nde güller, Anneler ve Öğretmenler Günü'nde ise orkide çok tercih edilir. Yani çiçek siparişi tercihi, özel güne göre değişir. Son zamanlarda mini bahçeler, teraryumlar, bonsai ağaçları, Kaktüsler ve Minyatür Meyve Ağaçları gibi pek çok ürün rağbet görüyor.

Online Çiçek sektörü bundan sonra ne yapmalı?

Sektör gittikçe büyüyor. Bu yüzden mesleki ve teknolojik yatırımlar devam etmeli. Her geçen gün pazara ciddi oyuncular giriyor. Herkes bu dönüşümde yerini mutlaka almalı.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
www.ciceksatis.com
internet sitemiz üzerinden çiçek siparişi verebilirsiniz. Kaliteli bir çiçek siparişi deneyimi yaşatacağımızdan emin olabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız;

#online
#çiçek
#çiçek satışı
6 yıl önce
default-profile-img