|

ÖSYM giriş! ÖSYM sınav sonuçları sorgula! ÖSYM tercih sonuçları öğren!

ÖSYM giriş sayfasına ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) resmi web adresi üzerinden adaylar girmiş oldukları sınav sonuçlarını ve tercih sonuçlarını kolaylıkla öğrenebilirler. Adaylar T.C. kimlik numarası ve şifreleriyle ÖSYM sonuç sayfasına kolaylıkla giriş yapabilirler. İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
14:38 - 16/07/2017 Pazar
Diğer
​ÖSYM giriş sayfasına ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.
​ÖSYM giriş sayfasına ulaşmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

ÖSYM giriş nasıl yapılır? ÖSYM giriş şifresini bilmeyenler sistemi nasıl giriş yapabilir? soruları sınav sonuçlarını ya da tercih sonuçlarını öğrenmek isteyen adaylar tarafından sıkça merak konusu oluyor. Bu soruların yanıtlarını bu yazımızda sizlere açıklıyoruz. ÖSYM hazırladığı ais.osym.gov.tr adresi üzerinden YGS, LYS, KPSS, DGS, YDS, EUS gibi çok sayıda sınav sonuçlarını yayımlıyor. Ayrıca bu sistem üzerinden tercih sonuçları kolaylıkla öğreniliyor. Peki ÖSYM giriş nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

ÖSYM'nin sayfasına iki farklı şekilde giriş yapılabilir.

ÖSYM sayfasına giriş yöntemleri:

1- T.C. kimlik numarası ve ÖSYM şifresi bilgilerini kullanarak giriş yapma.

2- T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle giriş yapma.

ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi), YÖK (Yükseköğretim Kurulu)”na bağlı merkezi sınavlarla seçme ve yerleştirme işlemlerini yürüten kurumdur
ÖSYM'nin görevleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10. maddesinde şu şekilde belirlenmiştir:
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslar çerçevesinde yükseköğretim kurumlarına öğrenci alınması amacıyla sınavları hazırlayan ve yapan, öğrenci isteklerini de göz önünde tutarak Yükseköğretim Kurulunun tespit ettiği esaslara göre değerlendiren, öğrenci adaylarının yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesini sağlayan ve bu faaliyetlerle ilgili araştırmalar ve diğer hizmetleri yapan Yükseköğretim Kuruluna bağlı bir kuruluştur.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, yükseköğretim kurumlarının isteği üzerine yükseköğretim kurumlarına anket, doçentlik sınavları dahil her düzeyde sınav ve değerlendirme ile öğrenci kayıt işlemlerini ve Yükseköğretim Kurulunca verilecek diğer işleri yapar.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun
yükseköğretime giriş
ile ilgili 45
maddesi aşağıdaki gibidir:
a. Öğrenciler Devlet Yükseköğretim Kurumlarına esasları Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilen sınavla girerler. Sonuçların değerlendirilmesinde adayların ortaöğretimdeki başarıları dikkate alınır. Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar kendileri için yükseköğretim kurumlarında ayrılacak kontenjanlara, tercih ve puanları göz önünde tutularak yerleştirilir.
Yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçiminde, adayların ortaöğretim süresindeki başarıları Yükseköğretim Kurulunun uygun göreceği şekilde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından geliştirilecek bir yöntemle ek bir puan olarak tespit edilir ve yükseköğretim kurumlarına giriş sınav puanlarına eklenir.
Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir.
b. Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen esaslara göre belli sanat dallarında üstün kabiliyetli olduğu tespit edilen öğrenciler, ilgili dalda eğitim yapmak kaydıyla yine bu esaslar içerisinde belirlenecek özel yöntemlerle yükseköğretim kurumlarına alınabilirler.

ÖSYM’nin hâlen (07.01.2016 tarihi itibari ile) yapmakta olduğu sınavlar aşağıdaki gibi listelenebilir;

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS)

Yükseköğretim Kurulu Seviye Tespit Sınavı (STS)

Jandarma Okullar Komutanlığı Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA)

Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) (İlkbahar ve Sonbahar)

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) (Bahar ve Güz)

TSK Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) (İlkbahar ve Sonbahar)

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) (İlkbahar ve Sonbahar)

Polis Akademisi Polis Meslek Yüksekokulları Öğrenci Adaylığı Sınavı (PMYO)

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS Ortaöğretim / Önlisans / Lisans )

Dikey Geçiş Sınavı (DGS)

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS)

Üniversitelerdeki İdari Personel İçin Görevde Yükselme Sınavı (ÜGYS)

Engelli Memur Seçme Sınavı (EKPSS)



#​ÖSYM giriş
#ÖSYM
#ÖSYM sınav sonuçları
#ÖSYM tercih sonuçları
#YGS
#LYS
#DGS
#YDS
7 yıl önce