|

Pasaport kaç günde gelir?

Yurtdışına gidecek olanlara yetkili kuruluşlarca verilen ve uluslararası kimlik belgesi olarak kabul edilen pasaport, en geç; il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü ve köylere 7 iş günü içerisinde teslim edilebilmektedir. 2 iş günü içerisinde hazırlanan pasaportlar pasaportu almak üzere belirtilen isim ve adres ile sahiplerine ulaştırılmaktadır. Peki pasaport başvurusu nereden, nasıl yapılır? Kaç çeşit pasaport vardır? Geçici pasaport nedir? Bir kişi en fazla kaç pasaport alabilir? Pasaportlarda kullanılacak fotoğraf nasıl olmalıdır? İşte bütün soruların cevapları.

14:16 - 23/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 14:25 - 23/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Pasaport
Pasaport

İşi gereği sürekli farklı ülkelere seyahat eden kişiler için büyük önem taşıyan pasaport, belli kriterler karşılandığında başvuru yapılarak alınabilmektedir. Vatandaşlar pasaport başvurusunun nasıl yapıldığı hakkında araştırmalarda bulunuyor. İşte detaylar.

PASAPORT NASIL ALINIR? PASAPORT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir.
(
tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir.

Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur.

Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır.

Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO 199 Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir.

PASAPORTUN HIZLI GELMESİ İÇİN NE YAPMALI?

Pasaport çıkarmak için öncelikle resmi internet adresinden randevu almanız gerekmektedir. Randevuyu aldıktan sonra emniyet müdürlüğünden acil başvuru formu doldurmalısınız.

Bu şekilde adım atarsanız pasaport işlemlerinizi hızlandırabilirsiniz.

KAÇ ÇEŞİT PASAPORT VARDIR?

• Umuma Mahsus Pasaport (bordo renkte)

• Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte)

• Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte)

• Diplomatik Pasaport (siyah renkte) (Dışişleri Bakanlığınca verilmektedir)

• Geçici Pasaport (Pembe renkte) (Dış Temsilciliklerce verilmektedir)

• Yabancılara Mahsus Pasaport (Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilmektedir) olmak üzere 6 tip pasaport bulunmaktadır.

GEÇİCİ PASAPORT NEDİR?

Türk vatandaşlarının ülkemize veya yerleşik olduğu ülkeye dönüşlerinde kullanılmak amacıyla dış temsilciliklerce bir defaya mahsus düzenlenen pasaporttur.

BİR KİŞİ EN FAZLA KAÇ PASAPORT ALABİLİR?

Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.

PASAPORTLARDA KULLANILACAK FOTOĞRAF NASIL OLMALIDIR?

"Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Makinede Okunabilir Seyahat Belgeleri Standartları (MRTD)" ve eklerine uygun olarak son altı ay içerisinde yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş, 50mmx60mm ebatlarında, gözler, alın, yüz, çenenin açık olduğu ve renkli cam ya da güneş gözlüğü kullanılmayan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflar kabul edilmektedir. Fotokopi, bilgisayarda çoğaltılan veya biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.

#pasaport
#yurt içi
#yurt dışı
#başvuru
#randevu
1 yıl önce