|

Rakamlarla ABD seçimleri son durumu! 40 milyon oy kullandı!

ABD seçimlerinde 40 milyon Amerikalı oyunu kullanırken 190 milyon seçmen daha bulunuyor. ABD seçimlerinde son durum nedir? ABD seçimlerini kim kazanır? Başkanlık için adaylar 2,5 milyar dolara yakın para harcandı. ABD seçimlerinde ilk sandıklar açılmaya başlandı. İşte ABD seçimlerinde son durumu..

Yeni Şafak
14:18 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 11:29 - 8/11/2016 Salı
Diğer

Rakamlarla ABD seçimleri son durumu! ABD'de kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmen bulunurken, bunlardan 150 milyonunun oy kullanacağı tahmin ediliyor- Seçimlerde başkanlık için 4 aday yarışacak. Başkanlık için adaylar 2,5 milyar dolara yakın para harcadı. ABD'de yarın yapılacak başkanlık seçimlerinde, kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmenden 150 milyonunun oy kullanması bekleniyor. Ülkenin 45. başkanını belirlemek amacıyla yarın oy merkezlerine gidecek ABD'li seçmenler, 4 başkan adayından birini Beyaz Saray'a taşıyacak. Tahminlere göre yaklaşık 150 milyon oyun kullanılacağı seçimlerde Demokrat Parti'yi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhuriyetçileri iş adamı Donald Trump, Liberal kesimi Gary Johnson, Yeşil Parti'yi ise Jill Stein temsil edecek.



Sizce ABD Başkanlık Seçimi'ni kim kazanır?




Eyaletlerde bazı valiliklerin de belirleneceği seçimde, ayrıca referandum niteliğinde yerel kararlar alınacak.



Rakamlarla ABD seçimleri şöyle:


- ABD'de yaklaşık 230 milyon seçmen bulunuyor.



- Erken oy verme işleminde yaklaşık 40 milyon kişi oy kullandı.



- Ülkede 150 milyona yakın seçmenin oy kullanması bekleniyor.



- Seçimlerde başkanlık için 4 aday yarışıyor.



- "Dolaylı demokrasi"nin geçerli olduğu ülkede seçmenler doğrudan başkan adayı yerine 538 Seçiciler Kurulu üyesini oyluyor.



- Seçiciler Kurulu'nda mutlak çoğunluğu, yani 270'i alan aday zaferini ilan edecek.



- ABD'de başkanla birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı da yenilenecek.



- Kongrenin Senato kanadında ise toplam üyenin 3'te birine denk düşen 34 senatör seçilecek.



- Başta Clinton ve Trump olmak üzere başkanlık için yarışan tüm isimlerin harcamaları yaklaşık 2,5 milyar dolara ulaştı.



- Toplamda 6,5 milyar doları aşması beklenen seçim harcamalarının üçte birlik bölümünü, adayların reklam kampanyaları oluşturdu.



- Demokrat Clinton, kampanyası için 610 milyon dolar harcarken, Cumhuriyetçi Trump 285 milyon dolar harcadı



- Televizyon ve sosyal medya reklamlarına Clinton 157 milyon dolar, Trump 44 milyon dolar harcadı.



- Clinton'ın kampanyasında 4 bin 200 kişi, Trump'ın kampanyasında ise 880 kişi görev yaptı.



- Clinton'a yarış boyunca 687 milyon dolar bağış yapılırken, Trump'a yapılan bağışlar 307 milyon dolarda kaldı.




ABD'de ilk sandık açıldı: Sadece 8 oy var


Başkanlık seçimleri için oy verme işlemleri başladı. Bazı bölgelerde sandıklar da açılıyor. ABD'nin New Hampshire eyaletindeki Dixville Notch köyünde sadece 8 seçmenin oy kullandığı sandıktan Hillary Clinton çıktı.



Sandıktan çıkan oylar şöyle:



Hillary Clinton:4



Donald Trump: 2



Garry Johnson: 1



Goldman Sachs, ABD seçimlerinde "Clinton" dedi


ABD'li yatırım bankacılığı devi Goldman Sachs, yarın yapılacak başkanlık seçimlerinde kazananın Hillary Clinton olacağını öngördüğünü duyurdu. Goldman Sachs'den yapılan açıklamada, ABD'de yarın yapılacak 58'inci başkanlık seçimlerinde, Demokrat Partinin başkan adayı Clinton'ın, Cumhuriyetçi Parti adayı ve iş adamı Donald Trump'ın önünde yarışı tamamlayıp ülkenin 45'inci başkanı olarak Beyaz Saray'ın yolunu tutacağı belirtildi.



Ülke genelinde yapılan son anketlerde, Clinton'ın Trump'ın iki puan önünde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, erken kullanılan oyların ABD'nin Nevada ve Colorado eyaletlerinde yarışı Clinton'ın önde götürdüğünü ortaya koyduyu vurgulandı.



Açıklamada, Nevada gibi Demokratların kazanmaya yakın olduğu eyaletlerde, Clinton'ın kazanma olasılığının, anket sonuçlarından daha güçlü olduğunun altı çizildi. Kuzey Carolina ve Ohio eyaletlerinde erken kullanılan oyların Trump'a işaret ettiği savunulan açıklamada, Florida eyaletinde Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki yarışın "çok yakın" geçmesinin beklendiği kaydedildi.



Trump'ın geçen haftaki anketlerde puanının artmasının, Liberteryan (Özgürlükçü) Partiden başkan adayı Gary Johnson'a desteğin düşmesinden kaynaklandığı ileri sürülen açıklamada, Johnson'ın Colorado, Michigan ve New Hampshire eyaletlerinde "belirsizlik" yarattığı ifade edildi. Goldman Sachs'ın açıklamasında ayrıca, ABD Senatosu'nda Demokratlar, Temsilciler Meclisi'nde de Cumhuriyetçilerin az bir farkla çoğunluk sağlayacağı tahminine yer verildi. ABD'deki seçimlerde kayıtlı yaklaşık 230 milyon seçmenden 150 milyonunun oy kullanması bekleniyor.



Clinton regülasyonları artırmak, Trump azaltmak istiyor


Finansal regülasyonlar, iki adayın birbirine zıt politikalara sahip olduğu bir başka başlık. Clinton, 2007-2008 finansal krizinden sonra yürürlüğe giren “Dodd-Frank Bankacılık Yasası" gibi finansal regülasyonların korunmasını ve geliştirilmesini öngörüyor.



Aşırı regülasyonların ülkeyi her yıl 2 trilyon doların üzerinde zarara uğrattığını ve ekonominin yüzde 25 daha küçük kalmasına neden olduğunu savunan Trump ise Dood Frank'ın tamamen kaldırmasını istiyor. Bu ise ülkede 2010 yılında yürürlüğe giren Dodd-Frank yasası gereğince açılan Tüketicinin Finansal Haklarının Korunması Ofisi, Finansal İstikrar Gözetim Konseyi ve Federal Sigorta Ofisi gibi kuruluşların kapatılacağı anlamına geliyor.



Trump başkan seçilirse Yellen Fed'e veda edebilir


Kaderi başkanlık seçimini kimin kazanacağına bağlı olan bir başka kurum ABD Merkez Bankası (Fed). Cumhuriyetçi Trump, birçok konuşmasında Fed'in Beyaz Saray lehine politik kararlar aldığını ve bunun “yapay bir ekonomi" yarattığını öne sürdü. "Fed faiz oranlarını düşük tutuyor çünkü her şeyin çökmesini istemiyor" veya “Faizleri siyasi olarak kontrol edildikleri için artırmıyorlar" gibi suçlamalarda bulunan Trump, daha ileri giderek mevcut Fed Başkanı Janet Yellen'i de hedef aldı.



Trump, “Yellen'in ülkeye yaptıklarından ötürü utanması" gerektiğini savunarak, “O net şekilde siyasi davranıyor ve Obama'nın istediğini yapıyor" gibi ağır ithamlarda bulundu.Cumhuriyetçi aday, başkan seçilmesi halinde ilk 4 yıllık görev süresi 2018'de dolacak olan Yellen'i yeniden aday göstermeyeceğini sık sık dile getiriyor.



Buna ilaveten, Fed'in Yönetim Kurulu'nda iki kişilik boşluk bulunması yeni başkana para politikasını etkileme şansı verecek. Çünkü, ABDBaşkanı tarafından atandıktan sonra Kongrece onaylanması gereken yönetim kurulu üyeleri, bankanın para politikasında belirleyici rol oynuyor.



Trump'ın seçilmesi halinde yönetim kuruluna daha “şahin" üyeler ataması beklenirken, Clinton'un yine statükoyu koruyacak “güvercin" atamalar yapacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla, başkanlık seçiminin sonucu, küresel ekonomideki en etkili aktör olan Fed'in para politikasını etkileyeceğinden tüm dünya için büyük önem taşıyor.



Asgari ücret için Clinton 12, Trump 10 dolar öneriyor


Federal asgari ücret ise Clinton ve Trump arasındaki farklılıkların en aza indiği konu başlığı olmaya aday. Demokrat Clinton, saat başına 7,50 dolar olan federal asgari ücretin 12 dolara çıkarılmasını teklif ediyor. Trump ise birçok konuda olduğu gibi asgari ücret konusunda da değişen çelişkili açıklamalarda bulundu. Kasım 2015'te katıldığı bir tartışma programında ABD'de ücretlerin çok yüksek olduğundan yakınan Trump, geçen mayısta ise "İnsanlar nasıl saat başına 7,50 dolarla geçiniyor bilmiyorum. Bu açıdan, ücretlerde belirli bir ölçüde artış görmek isterim" demişti. Genel olarak asgari ücret artışının eyalet yönetimlerine bırakılması gerektiğini savunan Cumhuriyetçi adayın en güncel teklifi ise federal asgari ücretin 10 dolara çıkarılması.



Bununla birlikte, her iki aday, New York gibi yaşam maliyeti yüksek olan bölge ve şehirlerde yerel yönetimlerin daha yüksek asgari ücret uygulayabilmesini destekliyor.





#ABD Başkanlık seçimi
#ABD seçimleri
#2016 ABD seçimleri
#ABD seçim sonunçları
#ABD
#Başkanlık seçimi
#Donald Trump
#Hillary Clinton
7 yıl önce