|

Regaip Gecesi ne zaman 2022?

Üç ayların ilki olan Recep ayının ilk kutsal günü Regaip Gecesi ve Recep ayının başlangıç tarihi araştırılan konular arasında yer alıyor. Regaip gecesi ile ilgili ayrıntılar belli oldu. Peki 2022 Regaip gecesi ne zaman ve hangi güne denk geliyor? İşte detaylar...

18:54 - 26/01/2022 Çarşamba
Güncelleme: 11:56 - 16/05/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
regaip
regaip

Regaip Gecesi için geri sayım başladı. Müslümanlar heyecanla Regaip Gecesi’ni beklemeye başladılar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvim ile kandil tarihleri belli oldu.

REGAİP GECESİ NE ZAMAN?

2022 yılının ilk kandili olan Regaip Gecesi, 3 Şubat 2022 Perşembe günü tüm müslüman aleminde ibadet ile idrak edilecek.

REGAİP GECESİ NEDİR?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

REGAİB KANDİLİNİN FAZİLETLERİ

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed bir hadisinde Regaib gecesi ile ilgili şöyle buyurmuştur:

Şu beş gecede yapılan duâ geri çevrilmez. Regaib Gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.) [İbn-i Asâkir]

Regâip, arapça bir kelimedir ve "reğa-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"'den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Regaip gecesi denilince; “Çok lütuf ve ihsanla dolu, kiymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece” manası anlaşılır. Bu gecede Yüce Allah lütuflarını sağanak sağanak yağdırır.

#regaip gecesi
#regaip gecesi ne zaman
#regiap kandili 2022
#regaib kandili önemi
2 yıl önce