|

Şanlıurfa Haberleri: "En genç" il olan Şanlıurfa'da eğitime büyük yatırım

Türkiye'de doğum oranının en fazla olduğu ve bu nedenle ülkenin en genç nüfus ortalamasına sahip kenti Şanlıurfa'da eğitim alanında yapılan yatırımlar yüz güldürüyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında yaklaşık 800 bin öğrencinin ders başı yaptığı kentte, son yıllarda eğitim alanında yapılan yatırımlarla 2002 yılında 5 bin olan derslik sayısı 17 binin üzerine çıkarıldı.

Yeni Şafak
12:10 - 24/09/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:38 - 24/09/2018 Pazartesi
AA
"En genç" il olan Şanlıurfa'da eğitime büyük yatırım yapılıyor.
"En genç" il olan Şanlıurfa'da eğitime büyük yatırım yapılıyor.

Türkiye'nin pek çok ilinin nüfusundan daha fazla öğrenci sayısına sahip Şanlıurfa'da eğitim alanında yapılan yatırımlar yüzleri güldürüyor.

Her yıl 65 ile 70 bin arasında bebeğin dünyaya geldiği Şanlıurfa, 19,5 yaş ortalamasıyla Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

2018-2019 eğitim öğretim yılında Suriyelilerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 800 bin öğrencinin ders başı yaptığı kentte, son yıllarda eğitim alanında yapılan yatırımlarla 2002 yılında 5 bin olan derslik sayısı 17 binin üzerine çıkarıldı.

Her yıl artan öğrenci sayısına rağmen sınıflardaki yoğunluğun düştüğü kentte, bu yıl hizmete giren ve girecek olan, içerisinde okulların bulunduğu 4 eğitim kampüsü ile 259 okul, 10 pansiyon ve 5 atölyeyle öğrencilerin daha kaliteli bir eğitim alması sağlanacak.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki öğrenci sayısının Türkiye'nin birçok ilinin nüfusundan daha fazla olduğunu anımsattı.

Bu yıl Suriyeliler dahil 800 bin öğrencinin ders başı yaptığını belirten Vali Erin, "2017 yılının ortasından itibaren kentte eğitimin fiziki altyapısını tamamlamak amacıyla büyük bir kampanya başlattık. Bu çalışmayı yürüttüğümüz sırada Şanlıurfa'da 2 bin 300 okulumuz ve 10 bin civarında dersliğimiz vardı. 800 civarında okulumuzda ikili eğitim devam ediyordu." dedi.

Kırsaldaki yaklaşık 100 bin öğrenciyi taşımalı sistemle uzak mesafelerdeki okullara taşımak zorunda kaldıklarını ifade eden Erin, bunun devlete maddi olarak büyük bir külfet ortaya çıkardığını vurguladı.


Erin, tüm Türkiye'de 2019 yılında tekli eğitime geçilmesinin planlandığını, bu kapsamda kentteki derslik ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük bir yatırım atağı başlattıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"2017 yılının ikinci yarısında eğitime 500 milyon lira civarında ilave para aktarıldı. İlk etapta büyük yük olan taşımalı sistemi sonlandırmak amacıyla 150 ve daha fazla çocuğumuzun taşındığı mahallelerimize okullar yapmaya başladık. Ayrıca bu kapsamda kent merkezinde 2, Siverek ve Viranşehir ilçelerinde birer tane olmak üzere okul kampüsleri kurduk. Bu kampüslerde toplam 23 okulumuz olacak. Ayrıca kampüslerde 13 tane de pansiyon ve çocuklarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar kurduk. Bu kampüslerimizden Eyyübiye kampüsümüz hariç değerleri eğitim öğretime başladı. Eyyübiye kampüsümüzde ikinci dönemde öğrencilerimiz burada eğitim görmeye başlayacak."

"75 yılda yapılan dersliği 1 yılda yapmış olacağız"

Vali Erin, Cumhuriyet tarihi boyunca 2002 yılına kadar Şanlıurfa'ya 5 binin biraz üzerinde derslik yapıldığını kaydetti.

15 yıl içinde derslik sayısının 5 binden 17 binin üzerine çıkarıldığını anlatan Erin, şöyle konuştu:

"Çok ciddi bir yatırım ama Şanlıurfa'da her yıl 65-70 bin doğumun olduğu görüyoruz ve bunları da hesaba katarak eğitim yatırımlarımızı sürekli yeniliyoruz. Yapılan bunca yatırıma rağmen 2017 yılının başında yaptığımız değerlendirmede, bizim 2019 yılına kadar 8 bin ilave derslik yapmamız gerektiği ortaya çıktı. Daha sonra 2017 yılında temin ettiğimiz ödenekle inşaatlarına başladığımız şu anda yüzde 90'a varan bir fiziki gerçekleşme sağlanmış durumda. Bu inşaatlarımızın bitmesiyle biz aslında cumhuriyet tarihi boyunca yapılan toplam derslik sayısını bir yılda yapmış olacağız. Yani 75 yılda yapılan inşaatların tamamını 1 yılda yapmış olacağız. Şu anda küçük eksiklikleri olan okullarımızı eğitim öğretim yılına yetiştirmeye çalışıyoruz."

Yatırımlarda kırsal unutulmadı

Erin, eğitim yatırımlarının sadece kent merkezlerinde değil kırsal kesimde de devam ettiğini söyledi.

Kırsal kesimde toplam 300 okul yapıldığını aktaran Erin, "150 ilkokul, 150 lise okulu olmak üzere toplamda 300 okulumuzu kırsalımıza yapıyoruz. Bu okullarımız taşıma eğitimin bulunduğu bölgelerde yapılıyor. Artık çocuklarımız kendi mahallelerinde, anne, babalarının yanında eğitimlerini görecekler.Böylece özellikle taşımalı eğitime giden maddi kaynağı da büyük oranda düşürmüş olacağız." diye konuştu.

ŞANLIURFA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ:
#Şanlıurfa
#Şanlıurfa Valisi
#Abdullah Erin
#Eğitim
5 yıl önce
default-profile-img