|

Şebnem Korur Fincancı kimdir?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör operasyonlarında kimyasal silah kullandığını iddia eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İstanbul'da gözaltına alındı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemeden Fincancı'nın görevine son verilmesini ve TTB'nin yeni bir başkan seçmesini talep etti. Peki TSK'ya çirkin iftirada bulunan Şebnem Korur Fincancı kimdir, aslen nerelidir?

09:14 - 26/10/2022 Çarşamba
Güncelleme: 15:55 - 25/04/2023 Salı
Yeni Şafak
Şebnem Korur Fincancı
Şebnem Korur Fincancı

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Şebnem Korur Fincancı'nın İstanbul'da gözaltına alınmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemeden Fincancı'nın görevine son verilmesini ve TTB'nin yeni bir başkan seçmesini talep etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında, PKK/YPG'nin sözde yayın organına açıklama yaptığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre soruşturma, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından açıldı.

Şebnem Korur Fincancı kimdir?

Rasime Şebnem Korur Fincancı, 1959-İstanbul’da doğdu. Türk Tabipleri Birliği başkanıdır. Adli tıp, işkencenin saptanması ve rehabilitasyonu alanlarında uzmandır. İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Ceza Hukuku Araştırmaları Derneğinin kurucu üyesidir.

Eğitimini Kadıköy Maarif Koleji ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde yaptı. Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Türk Patoloji Derneği, Forensic Science Society (İngiltere), Académie Internatıonale de Médecine Légale et de Médecine Sociale, International Academy of Legal Medicine, New York Academy of Sciences, İnsan Hakları Eğitimi On Yılı Ulusal Komitesi Cezaevleri Çalışma Grubu, Association de Droit Penale Internationale, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu ve benzeri kurumlarda görev yapmıştır.

İngilizce, Almanca ve Klasik Yunanca bilir. 2003 yılından bu yana Evrensel gazetesi köşe yazarıdır. 20 Haziran 2016'da Sınır Tanımayan Gazeteciler'in Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin ile birlikte Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan "bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği" kampanyasına katılması nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması ile tutuklandı. Mahkeme gerekçe olarak, "üç kişinin gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihlerde yayımlanan haber içerikleri ve görsellerde silahlı terör örgütü PKK/ KCK veya bu örgüte bağlı alt yapılanmaların propagandası mahiyetinde yazılar yazıldığı, örgüt adına suç işleyen, güvenlik güçleriyle çatışan kişilerin övüldüğünün anlaşıldığı" belirtildi. 30 Haziran 2016'da Erol Önderoğlu ile birlikte tahliye edildi.

20 Ekim 2022 tarihinde terör örgütü PKK'nın yayın organına yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyasal silah kullandığını" söyleyerek Mehmetçiğe çirkin iftirada bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçlarından hakkında soruşturma başlatıldı.

#Şebnem Korur Fincancı
#Şebnem Korur Fincancı kimdir
#TSK
1 yıl önce