|

Secde nasıl yapılır: Tilavet secdesi ve sehiv secdesi yapılışı

Mübarek Ramazan ayının bitmesine günler kaldı. Rahmetin, muhabbetin ve samimiyetin içerisinde olduğu Ramazan ayının 27. günü Kadir Gecesinin idrak edileceği zamandayız. Kadir Gecesiyle birlikte en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında Tilavet secdesi ve Sehiv secdesi yer alıyor. Tilavet secdesi ve Sehiv secdesi nasıl yapılır, neden yapılır, ne okunur, nasıl niyet edilir? İşte bütün detaylar haberimizde...

15:34 - 27/04/2022 Çarşamba
Güncelleme: 15:34 - 27/04/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Özgün
Özgün

Mübarek Ramazan ayından Müslüman milyonlarca vatandaşın araştırdığı ve merak ettiği Tilavet ve Sehiv secdesini sizler için derledik. Tilavet secdesi ve Sehiv secdesi nasıl yapılır, neden yapılır, ne okunur, nasıl niyet edilmelidir? Faziletleri nelerdir? İşte bütün detaylar...

Tilavet Secdesi nedir?

  • Tilavet Secdesi, Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Namazın İftitah tekbiri ile vaktinin belirtilmesi niyeti dışındaki bütün şartları Tilavet secdesi için de şarttır. İşte yapılması vacip olan bu secdenin kılınışı

Tilavet Secdesi nasıl yapılır?

Kur’an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 254).

Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer. Şayet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 147).

Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, s. 183).

Secde Ayetleri

Secde ayetleri: Kur’ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri, 14 tanedir:
  1. A’râf suresinin 206;
  2. Ra’d suresinin 15,
  3. Nahl suresinin 49,
  4. İsra suresinin 107,
  5. Meryem suresinin 58,
  6. Hac suresinin 18,
  7. Sâd suresinin 24,
  8. Furkan suresinin 60
  9. Neml suresinin 25,
  10. Secde suresinin 15,
  11. Fussılet suresinin 37,
  12. Necm suresinin 62,
  13. İnşikâk suresinin 21,
  14. Alak suresinin 19'uncu ayetidir.

Sehiv Secdesi nedir, ne zaman yapılır?

Sehiv secdesi, namazda yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın sonunda yapılan secdedir. Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir (el-Fetâva’l-Hindiye, I, 138 vd.).

Sehiv Secdesi nasıl yapılır?

Sehiv secdesinin yapılış şekli şöyledir:
  • Namazın son oturuşunda tahiyyât okunarak sağ tarafa selam verilir ve hiç ara vermeksizin, tekbir getirilerek secdeye varılır.
  • Burada üç kere “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denilir. Sonra tekbir getirilerek oturulur, tekrar “Allahü ekber” denilerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” denilir ve “Allahü ekber” denilerek oturulur.
  • Bu oturuşta, “Ettehiyyâtü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtinâ...” zikir ve duaları okunarak önce sağa, sonra sola selam verilir. Sehiv secdesine gitmeden önceki oturuşta da salli-bârik ve diğer duaları okumak caizdir.
  • Sehiv secdesinin, her iki tarafa selam verdikten sonra yapılabileceği görüşünde olanlar bulunmakla beraber; cumhur, sadece sağ tarafa selam verdikten sonra yapılmasını tercih etmektedir (Mevsîlî, el-İhtiyâr, I, 247; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 139; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 540 vd.).
  • Cemaatle kılınan namazlarda cemaatin yanlışlıkla dağılmaması için, yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra sehiv secdesi yapılması daha faziletlidir ve ihtiyata uygundur.
#Secde
#Tilavet secdesi
#Sehiv secdesi
#Namaz
2 yıl önce