|

Seçmen sorgulama - Online 2017 YSK Seçmen sorgulama işlemi

Seçmen sorgulama sayfasına haberimizden ulaşabilirsiniz. Online olarak YSK seçmen sorgulaması yaparak oy kullanacağınız yeri ve sandık bilgilerinizi görebilirsiniz. 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi Referandumu için vatandaşlar seçmen sorgulama işlemlerine devam ediyor. İşte YSK yurt içi ve yurt dışı seçmen sorgulama ekranı.

Yeni Şafak
20:30 - 3/03/2017 vendredi
Güncelleme: 20:46 - 3/03/2017 vendredi
Diğer
YSK Seçmen sorgulama işlemi
YSK Seçmen sorgulama işlemi

Seçmen sorgulaması yapmak için hemen tıkla. İnternet üzerinden online olarak kolayca YSK seçmen sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kapsamında 16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan Referandum için seçmen sorgulama işlemleri devam ediyor. Vatandaşlar nerede oy kullanacaklarını ve sandık bilgilerini YSK seçmen sorgulama sayfası üzerinden anında yapabiliyor. Hem yurt içi hem de yurt dışı seçmen sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar, haberimizde paylaştığımız bağlantıya tıklayarak işlemlerini gerçekleştirebilirler. İşte 2017 YSK Seçme sorgulama işlemleri ve tüm detaylar.







Seçim takviminde bugün -3 Mart -

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce; elektronik ortamda hazırlanan Yurt Dışı Seçmen Kütüğü ile sandık bölgesi askı listelerinin (döküm süresi dâhil askı süresi içinde gerçekleşen tüm değişiklikleri içeren), siyasi partilere SİPPORT üzerinden erişime açılması, ayrıca talepleri halinde tutanak karşılığında siyasi partilerin genel merkez yetkililerine elden teslimi ve bu listelere itirazların başlaması (Saat 12.00)



Seçim takvimindeki diğer tarihler şöyle:


"11 Mart: Halk oylamasında kullanılacak birleşik oy pusulaları basılacak, basımı tamamlandıkça plan dahilinde dağıtılacak. Gümrük kapılarında kullanılacak araç ve gereçler ilgili seçim kurullarına gönderilmeye başlanacak.



27 Mart: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemine başlanacak.



30 Mart: TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcisi ile TRT temsilcilerinin YSK'ya bildirilmesinin son günü olacak. Konuşma yapmayı dilemesi halinde, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı konuşmalar için yayın zamanı ve sırası tespit edilecek.



31 Mart: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSKtarafından ad çekilecek.



9 Nisan: Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.



12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.



15 Nisan: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.



16 Nisan: Oy verme günü."



Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler "secmen.ysk.gov.tr" ve "turkiye.gov.tr" adreslerinden seçim hakkındaki gerekli tüm bilgilere erişim sağlayabilecek. Yurt dışı seçmenlere, 57 ülke 119 temsilcilik ve 32 gümrük kapısında kurulacak sandıklarda oy kullandırılması planlanıyor.



Yüksek Seçim Kurulu kararı -

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), onarım çalışmalarının 1 Ağustos'a ertelenmesi nedeniyle Samsun Çarşamba Havali̇manı'nın yurt dışı seçmenkütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanabileceği gümrük kapıları listesine eklenmesine karar verdi.



Resmi Gazete'de yayımlanan YSK'nın 170 sayılı kararında, Samsun Çarşamba Havalimanı'nın hava trafiğine kapatılmasını gerektirecek bakım ve onarım çalışmalarının 1 Ağustos'a ertelendiği bilgisine yer verilerek, 16 Nisan'da yapılacak halk oylaması için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı kişilerin bu hava meydanında 27 Mart-16 Nisan tarihlerinde oylarını kullanabilmesinin mümkün olduğu bildirildi.



Daha önce onarım çalışmaları nedeniyle 1 Mart-31 Mayıs tarihlerinde hava trafiğine kapatılacağı duyurulan Samsun Çarşamba Havalimanı'nın oy kullanılabilecek gümrük kapıları listesinden çıkarıldığı hatırlatılan kararda, 15 Şubat'taki 131 sayılı söz konusu kararın kaldırıldığı ifade edildi.



Kararda, "Anayasa Deği̇şi̇kli̇ği̇ Halk Oylamasında Gümrük Kapılarında Görev Yapacak Geçi̇ci̇ Gümrük Kapısı Seçi̇m Kurulları ve Sandık Kurullarının Görev ve Yetki̇leri̇ ile Gümrük Kapılarındaki̇ Oy Verme İşlemleri̇ne İli̇şki̇n 145/1 Sayılı Genelge"nin kabulüne ilişkin YSK'nın 15 Şubat tarihli ve 105 sayılı kararına Samsun Çarşamba Havalimanı'nın eklendiği belirtildi.



SONUÇLARI AYNI ANDA HERKES GÖRECEK -

Seçim günü sandık başlarında siyasi parti temsilcileri bulunduğunu anlatan YSK Başkanı Güven, şöyle dedi: "Kurulan sandıkta çıkan oyları sayıp, değerlendirip, halkın tabiriyle çetele tutan ve tutanağa geçiren kişiler. Yani seçimi onlar yapıyor. Peki seçimdeki bu sonuçları biz ne yapıyoruz? Bu sonuçları seçimin yapıldığı sandığın bulunduğu yerin kapısına astığımız gibi tarayıcıdan tarayıp, sistemleri bizden almaya elverişli kaç siyasi parti varsa bilişim sistemlerine de olduğu gibi anında aktarıyoruz. Mesela YSK'ya Isparta'nın Gelendost İlçesi'ndeki herhangi bir sandık sonucu nasıl geliyorsa, partilere de aynı zamanda öyle geliyor. Bütün köylerin sandıkları geliyor ilçede birleşiyor. İlçe de il birleştirmesi de taranıyor. Isparta'nın herhangi bir köyündeki sandığın Türkiye geneline yansımasını da sistem üzerinden çok net bir şekilde görebiliyorsunuz."



Sonuçları sadece partilerin görmediğini vatandaşın da internet sitesinden takip edebildiğini belirten YSK Başkanı Sadi Güven, "SEÇSİS üzerinden bunu yapabiliyorlar. SEÇSİS milli bir sistem. Bütün bu işlemlerin bir an önce gelmesini sağlıyoruz. SEÇSİS sayesinde siyasi partiler bizden bilgi alışverişi yapabiliyor ve kontrol edebiliyor. Sisteme karşı, bu sistemi bilen siyasi partilerden bize hiçbir itiraz gelmiyor. Otomatik olarak bağlanıyorlar ve bizden her türlü bilgi, belge çekme imkanları oluyor. 81 ilde 970 ilçemiz kendi içinde bir bağ oluşturuyor. İnternet ortamından da ayrı bir hat oluşturuyoruz. Dolayısıyla dışarıdan buna sızmak mümkün değil. Çok güvenli bir sistem" diye konuştu.



KİMLİK TARTIŞMASINA NOKTA KOYDU -

Vatandaşın oy kullanmaya giderken hangi kimlik kartını götüreceğine ilişkin de dedikodular yapıldığını aktaran YSK Başkanı Güven, "Her türlü resmi ve resimli kimlikle oy kullanılabilecek. Şimdi çipli kimlik kartları çıktı. Vatandaş sanki bunların dışında hiçbir belgeyle oy kullanmaya gidilmeyecek gibi bir takım dedikodular olduğunu duyduk. Bunun kesinlikle aslı yoktur. Vatandaşımız önceki seçimlerde olduğu gibi eski nüfus cüzdanı, evlenme cüzdanı, kamu kurumlarına verilmiş resimli ve resmi belgelerle oy kullanabilecek. Hakimler, yüksek yargı organı üyeleri kendilerine kullanıcı olarak verilmiş kimliklerle yani kendisini tanıtmaya yarayacak her türlü resmi resimli kimlikle oy kullanmaya gidebilecek" diye konuştu.



#Seçmen sorgulama
#YSK
#YSK seçmen sorgulama
#Seçim
#Referandum
#2017 Seçmen sorgulama
il y a 7 ans