|

Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal Bölümler: 2 ve 4 Yıllık Üniversite Bölümleri

YKS sonuçları açıklandı. Sınava giren öğrenciler tercih araştırmasına başladı. TYT’den 150 baraj puanın geçen ve AYT ile YDT’den en azın 180 puan alan öğrenciler, 4 yıllık üniversite bölümlerine tercih yapabilecek. 180 puanı olmayan öğrenciler ise 2 yıllık önlisans bölümlerini yazabilecek. İşte sözel bölümde okumak isteyen öğrencilerin tercih yapabileceği 2 ve 4 yıllık üniversite bölümleri.

Cengiz Gönültaş
17:03 - 28/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 17:26 - 4/02/2022 Cuma
Yeni Şafak
2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölüm  taban puanları
2 yıllık ve 4 yıllık üniversite bölüm taban puanları

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı (YKS) cevap kağıtları ve aday cevapları ÖSYM'nin internet sitesinden erişime açıldı. YKS sonuçlarının açıklanmasıyla gözler lisans ve ön lisans bölümlerin taban puanlarına çevrildi. 2 yıllık ve 4 yıllık sözel, eşit ağırlık ve sayısal üniversite bölümlerine yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 26 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) 1'inci oturum Temel Yeterlilik (TYT) ile 27 Haziran'da uygulanan 2'nci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve 3'üncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) adaylarının cevap kağıtlarının görüntüleri ve burada yaptıkları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru yanıtları
adresinden 10 gün süreyle erişime açıldı.

Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaptıktan sonra, ilgili sınavı ve 'Cevap Kağıdı Görüntüleme' ekranını seçerek, sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, yaptıkları işaretlemeleri, aday cevaplarını ve soruların doğru yanıtlarını görebilecek.

Ayrıca adaylar, cevapların ve cevap anahtarının yer aldığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru yanıtı ile ilgili soruya kendilerinin verdiği cevabı inceleyebilecek.

Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenecek. İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilecek

YKS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI

ÖSYM, geçtiğimiz günlerde üniversite adaylarına bilgi vermek amacıyla örnek YKS tercih kılavuzunu yayınlamıştı.

Üniversite tercihi yapacak adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu kılavuzdaki tablolardan hangi programlara tercih yapma haklarının bulunduğuna bakabiliyor.

ÖSYM’nin yayınladığı tercih kılavuzuna göre sözel bölümde 2 yıllık önlisans ve 4 yıllık lisans bölümlerine aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz…

YKS'de AYT eşit ağırlık birincisi Konyalı Melike Demirbağ, başarıya nasıl ulaştığını anlattı:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) eşit ağırlıkta Türkiye birincisi olan Melike Demirbağ, salgınla mücadele sürecinde canlı derslerin ve öğretmenleriyle iletişiminin kendisi için çok faydalı olduğunu söyledi.

Konya Pema Koleji Fen Lisesi'nden mezun olan 18 yaşındaki Demirbağ, AA muhabirine, elde ettiği birincilikle çok mutlu olduğunu ifade etti.

Demirbağ, sıkı bir çalışma süreciyle başarıya ulaştığını anlatarak, "Ailem ve okulum beni her zaman olumlu yönde etkiledi. Rahatsızlık yaşadığım bir süreç olmadı. Dersi derste anlayanlardanım. Pandemi sürecinde canlı dersler ve öğretmenlerimle kurduğumuz iletişim benim için çok faydalı oldu. Ailem özgür alanıma saygı duyarak, destek olmayı tercih etti." diye konuştu.

Sınava hazırlık sürecinde sürekli yürüyüş yaptığını, deneme ve şiir türünde yazılar kaleme aldığını aktaran Demirbağ, basılmayı bekleyen bir kitabın da hazırlığını tamamladığını dile getirdi.

Demirbağ, Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümüne kayıt yaptırmak istediğini belirterek, "Sınavlarda aldığımız derecelerden daha fazlasıyız. Kimsenin kendisini puanıyla tanımlamamasını tavsiye ederim." dedi.

Anne Nuray Demirbağ da çok yoğun çalışan kızından bu başarıyı beklediklerine işaret ederek, "Bizi çok onurlandırdı, mutlu etti. Bundan sonrası için de inşallah hedeflerine ulaşır, yapmak istediği her şeyi yapar." ifadelerini kullandı.

YKS'de AYT sözel birincisi olan Adanalı öğrenci Hasan Mert, başarıya nasıl ulaştığını anlattı:

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sözel birincisi Hasan Mert, "Ders, en iyi derste öğreniliyor. Ben bunu bir kez daha deneyimlemiş oldum." dedi.

Mert, Özel Adana Final Okulları'nda düzenlenen etkinlikte, sözel birinciliğini elde ettiği için mutlu olduğunu söyledi.

Üniversite konusunda kararını vermediğini belirten Mert, "Hangi bölümü okumak istediğime karar vermedim. Tercih döneminde farklı üniversiteleri görüp ona göre karar vereceğim. Aslında benim hayalim üst yönetici (CEO) olmak ama bunun için hangi bölümü okumalıyım bilmiyorum. Sadece çok çalışmam gerektiğini biliyorum. Adana'dan çok güzel dereceler çıktı. Diğer arkadaşlarımı da tebrik ediyorum." diye konuştu.

Mert, gelecek yıl sınava girecek arkadaşlarına da şu tavsiyelerde bulundu:

"Sınava gireceklerin öncelikle daha önce çıkmış soruları çok iyi incelemesi gerekiyor. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı kitapları da çok iyi takip etmeleri gerekiyor. Bir yandan da okuldaki derslerini çok iyi takip etmeliler. Ders, en iyi derste öğreniliyor. Ben bunu bir kez daha deneyimlemiş oldum. En temel tüyolar bunlar. Gelecek yıl sınava girecek arkadaşlarım önce kendilerini takip etsinler. Başkalarıyla değil de kendi gelişimlerini kıyaslasınlar. Hedefimde birincilik vardı. Son bir aydır birinciliği düşünüyordum ve geldi."

"Duyduğumuzda mutlu olduk, sevdiklerimizle paylaştık"

Baba Şevket Mert de oğlunun her zaman programlı çalıştığını ifade etti.

Oğlunun günde 6-7 saat ders çalıştığı zamanlar olduğunu anlatan Şevket Mert, "Oğlum başarıyı böyle sağladı. Kendisini ve okulumuzu tebrik ediyorum. Kardeşi ağabeyini örnek alıyor, onda da bir gelecek var. Duyduğumuzda mutlu olduk, sevdiklerimizle paylaştık." dedi.

Final Eğitim Kurumları Genel Müdürü ve Adana Final Okulları kurucusu Şevket Ertem de elde ettiği başarıdan dolayı Hasan Mert ve ailesini tebrik ederek, "Öncelikle bize verdikleri destekten ötürü Adana Valimize ve Milli Eğitim Müdürümüze yürekten teşekkür ediyorum. Onların destekleriyle Adana olarak hem birincilikte hem diğer sıralamalarda çok iyi sonuçlar aldık. Ben bütün arkadaşlarımı tebrik ediyorum, şehrimiz için hayırlı olsun. Hasan'ı yürekten tebrik ediyorum. Hasan bu güler yüzüyle eminim ki gelecekte Türkiye'de bir bilim adamı olacak."

AK Parti'li Ömer Çelik'ten tebrik

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından, "Adana'mız 2021 YKS'de TYT Türkiye birincisi ve yine AYT'de sayısal ve sözel alanlarında Türkiye birincisi oldu. Bu gururu Adana'mıza yaşatan kıymetli genç kardeşlerimizi, ailelerini ve tüm eğitim camiamızı yürekten kutluyoruz. YKS sonuçları tüm gençlerimize hayırlı olsun. Yolunuz hep açık ve umut dolu olsun." ifadesini kullandı.

YKS İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (2021-YKS), Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 2, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sözelde 1, eşit ağırlıkta 1, sayısalda 1, Yabancı Dil Testi'nde (YDT) 5 birinci çıktı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) hazırlanan 2021-YKS sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere göre, TYT'ye başvuran 2 milyon 592 bin 390 adaydan 2 milyon 416 bin 974'ü sınava katıldı. Bu adaylardan 2 milyon 416 bin 748'inin sınavı geçerli sayıldı.

AYT'ye başvuran 1 milyon 781 bin 678 adaydan 1 milyon 627 bin 145'i, YDT'ye başvuran 130 bin 491 adaydan da 104 bin 917'si sınava girdi. AYT'ye katılanlardan 1 milyon 627 bin 83, YDT'ye girenlerden ise 104 bin 909'unun sınavı geçerli sayıldı.

Baraj puanlarına göre yüzdelikler

TYT'ye katılan adaylardan yüzde 68'i barajı geçerek 150 veya üzerinde puan aldı. Kadın adayların yüzde 71,75'i, erkeklerin yüzde 64,16'sı barajı geçti.

AYT'nin sayısal puan türünde ise adayların yüzde 42,85'i barajı geçerek 180 ve üzerinde puan alırken, sözelde yüzde 60,09'u, eşit ağırlıkta yüzde 48,04'ü barajı geçti.

YDT'ye katılan adayların ise yüzde 80,68'i 180 ve üzerinde puan alma başarısı gösterdi.

YKS puan dağılımı

TYT'de 2, AYT sözelde 1, eşit ağırlıkta 1, sayısalda 1, YDT'de 5 birinci çıktı.

Ortaöğretim Başarı Puanı'nın sınav puanına eklenmesiyle elde edilen puanlara göre, TYT'de 58, AYT sayısalda 29, AYT eşit ağırlıkta 8 ve dilde 33 aday, 540 ve üzerinde puan aldı.

TYT'de sınavı geçerli olan 2 milyon 416 bin 748 adayın testlerdeki ortalama net sayıları şöyle:

"Türkçe 40 soruda 18,738 ortalama, sosyal bilimler 20 soruda 8,574 ortalama, temel matematik 40 soruda 5,546 ortalama, fen bilimleri 20 soruda 3,796 ortalama."

AYT'ye girip sınavı geçerli kabul edilen 1 milyon 627 bin 83 adayın ortalama net sayıları ise şu şekilde:

"Türk dili ve edebiyatı 24 soruda 5,932 ortalama, tarih-1 10 soruda 1,777 ortalama, coğrafya-1 6 soruda 2,147 ortalama, tarih-2 11 soruda 1,092 ortalama, coğrafya-2 11 soruda 2,707 ortalama, felsefe grubu testinde 12 soruda 1,792 ortalama, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ek felsefe grubu testinde 6 soruda ortalama 1,537, matematik 40 soruda ortalama 5,294, fizik 14 soruda 1,564 ortalama, kimya 13 soruda 1,991 ortalama, biyoloji 13 soruda 2,502 ortalama."

Sınavda 80 sorunun yöneltildiği YDT'nin Almanca oturumuna giren 1709 adayın ortalaması 43,123, Arapça oturumuna katılan 3 bin 443 adayın ortalaması 37,130, Fransızca oturumunda yer alan 718 adayın ortalaması 43,989, İngilizce oturumuna giren 98 bin 641 adayın ortalaması 39,273, Rusça oturumundaki 398 adayın ortalaması ise 52,007 olarak hesaplandı.

#Cengiz Gönültaş
#YKS
#YKS 2 yıllık bölümler
#4 yıllık bölümler
3 yıl önce