|

TEOG yerine gelecek yeni sınav sistemi: Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz AA Editör Masası’na katıldı ve TEOG yerine gelecek yeni sınav sistemini açıkladı. Eski sistemin zorluklarından bahseden MEB Bakanı İsmet Yılmaz, yeni sınav sisteminin sağladığı kolaylıklar hakkında da açıklamalarda bulundu. TEOG yerine ise "Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi" geldi.

Yeni Şafak
12:17 - 5/11/2017 Pazar
Güncelleme: 12:29 - 5/11/2017 Pazar
Diğer
MEB Bakanı İsmet Yılmaz TEOG yerine gelecek olan sistemi açıkladı.
MEB Bakanı İsmet Yılmaz TEOG yerine gelecek olan sistemi açıkladı.

MEB TEOG yerine gelecek yeni sınav sistemini ("Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi) açıkladı. Yeni sınav sisteminde öğrenci evine en yakın adresteki okula yerleştirilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘özel nitelikli’ belli okullar dışında en iyi okulun öğrencilerin evine en yakın okul olduğunu söylemesi vermişti. İşte TEOG yerine gelecek yeni sınav sisteminin tüm ayrıntılar…

TEOG yerine gelecek sistemin adı belli oldu

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okuluna yerleştirilecek.

8. sınıfta olup bu yerleştirme sistemine tabi olan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon 200 bin. Ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz. Bu yaştaki öğrencilerimizin üzerindeki sınav baskısı kalkmış olacaktır. Bu yüzde 90'ın üzerindeki öğrencilerimiz için. Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak.

Bu sistem okullardaki akademik çeşitliliği artıracak ve okulun başarı seviyesini yükseltecek.

Her öğrencimiz fedakarlık da yaparak, çalışarak da okullarının kalitesini artıracağız. Esas gayemiz liselere geçişi sınavsız sağlamaktır. Bunun için bütün liselerimizi fen lisesi ayarına ve sosyal bilim lisesi ayarına getirmemiz lazım. Bu yolda çok önemli yol mesafe kat ettik.

Fen lisesi öğrencileri 10 kat arttı

Biz geldiğimizde 58 tane fen lisesi var. Ne kadar öğrenci var? 12 bin öğrenci var. Şimdi fen lisesi sayımız 302. Öğrenci 120 binin üzerinde. 10 kattan fazla artırdık.

Ülke genelinde 11 bin 57 lisemiz var. Belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınav hazırladık. 600 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu liselerin ismini ve sayısını Mayıs ayı gibi açıklayacağız. Dolasıyla öğrenciler okula girmeden önce hangi okula gireceğini biliyorsa sınava bile girmeyeceğim diyecek."

Sınavın tarihi ve detayları

Sınav Haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak. Sınav 2 bölüm ve tek oturumda oluşacak. Toplam 60 sorudan oluşacak ve 90 dakikalık süre var. 6. 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız."

"Sınav mecburiyeti ortadan kalktı"

Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı."


#TEOG
#TEOG yerine gelen sistem
#Yeni sınav sistemi
6 yıl önce