|

Tokat Teknopark AŞ’de, Teknomer markalı İHA’lar üretiliyor

Teknomer marka İHA’lar, ASELSAN'ın üretmekte olduğu İHA'lar ile birlikte kullanıyor. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Harita mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Tekin Susam ve Mehmet Kocamanoğlu tarafından 2014 yılında kurulan Teknomer Harita Mekatronik Mühendislik Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, Tokat Teknopark AŞ bünyesinde yer alıyor.

iLAN
16:52 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:07 - 3/12/2018 Pazartesi
Diğer
Teknopark
Teknopark

Şirketin temel kuruluş amacı, büyük ölçekli fotogrametrik harita üretiminde kullanılabilecek multikopter tipi bir İnsansız Hava Aracı(İHA) tasarlamak ve üretmek olmuştur. Yoğun AR-GE çalışmaları neticesinde, 2015 yılında, KOSGEB’inde desteği ile ilk prototip üretimi gerçekleştirilmiş ve çok kısa bir sürede faturalı satış başarısı sağlanmıştır. Takip eden 2016 ve 2017 yıllarında da AR-GE çalışmalarına devam edilmiş ve KOSGEB destekli endüstriyel uygulama projesi ile insansız hava aracı tasarım ve üretimi konusunda bir hayli deneyim kazanılmıştır. Birçok kurum tarafından kullanılıyor

AR-GE çalışmaları ve tanıtım faaliyetleri sonucunda kısa sürede şirket tanınırlığı sağlanmış ve harita üretimi, AFAD çalışmaları, güneş enerjisi panellerinin temizliğinin izlenmesi, takip ve izleme amaçlı, ülkemizin çok saygın birçok kurum ve kuruluşuna çok sayıda zoom kameralı ve termal kameralı insansız hava aracı tasarımı ve üretimi gerçekleştirilerek teslimatları sağlanmıştır.

Fotogrametrik harita amaçlı üretmekte olduğumuz İHA ile bir uçuşta yaklaşık olarak 150 hektarlık alan ±3-5 cm yatay ve ±7-10 cm düşey doğrulukla, Büyük Ölçekli Harita Üretim Yönetmeliğine (BÖHHBÜY) uygun haritalar üretilebilmektedir. Arkeolojik alanlar gibi çok yüksek doğruluğun gerekli olduğu alanlarda alçak uçuşlar yapılması halinde ±1 cm yatay ve düşey doğruluk sağlanabilmektedir.

İHA ve İSA araçları üretimi üzerinde çalışıyor Çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tekin Susam, şunları söyledi: AFAD birimlerine yönelik İHA'larımızda; zoom kamera, video çekimi ve termal kamera uygulamaları kullanılarak; arama, kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunulabilmektedir. Termal kameralı İHA'larla ilgili çalışma alanlarında noktasal olarak sıcaklık okuması yapılabilmekte ve alınacak kararlara temel teşkil etmesi sağlanmaktadır. Şirketimizin hedefi, İHA'larımızın belirtilen bu yeteneklerine ek olarak, yeni alanlarda da kullanılabilecek son kullanıcı talepleri doğrultusunda İHA’lar üreterek şirketimizin daha da büyümesini sağlamak ve bu ürünleri ülkemizin hizmetine sunmaktır. İHA tasarım ve üretimi hedefinden asla vazgeçmeyen şirketimiz, geçmişte elde edilen tecrübe birikimleri ışığında daha iyi, daha yerli ve milli, daha fonksiyonel İHA tasarımı ve üretimi amacıyla AR-GE çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmektedir. İHA çalışmalarına ek olarak, durgun su yüzeyleri su altı haritalarının üretilmesi amacıyla İnsansız Su Aracı (İSA) AR-GE çalışmalarını da yürütmektedir. Şirketimiz AR-GE çalışmalarının desteklenmesi halinde AR-GE çalışmaları için gerekli malzeme temini ve yeterli sayıda nitelikli personel yetiştirme faaliyetleri hızlı bir şekilde sağlanabilecektir. Böylece ülkemiz ve yurtdışı pazarında talep alabilecek yerlilik oranı yüksek, milli ve yerli kavramına uygun fonksiyonel İHA ve İSA araçları üretimi hızlandırılacaktır” diye konuştu.

#tokat
#teknopark
#ar-ge
5 yıl önce
default-profile-img