|

Türkiye'nin ilk başkanı kimdir?

16 Nisan Başkanlık sistemi için yapılan referandumundan 'EVET' kararının çıkmasıyla 24 Haziran başkanlık seçimi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başkanı belli oldu. Peki, Türkiye'nin ilk başkanı kimdir? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
17:38 - 9/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:52 - 9/07/2018 Pazartesi
Diğer
Türkiye'nin ilk başkanı kimdir? sorusunun yanıtı haberimizde.
Türkiye'nin ilk başkanı kimdir? sorusunun yanıtı haberimizde.

Türkiye'nin ilk başkanı kimdir? sorusunun yanıtı haberimizde. Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesiyle ve yeni bir dönemin başlamasıyla 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan seçimle Türkiye başkanını seçti.

TÜRKİYE'NİN İLK BAŞKANI KİMDİR?

24 Haziran seçimlerinde yüzde 52'nin üzerinde bir oy alarak Türkiye'nin Başkanı Recep Tayyip Erdoğan seçildi.

BAŞKAN DİYEBİLİRSİNİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de yemin ederek görevine başladı. Erdoğan'ın yeminiyle birlikte parlamenter sistem sona erdi, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi resmen başladı.

Yeni dönemin resmen başlayacağı yemin töreni için Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ayrılarak Meclis'e gelen Erdoğan, Geçici TBMM Başkanvekili Hakkı Köylü tarafından resmi törenle karşılandı.

Gazeteciler, Erdoğan'a Anıtkabir'e gitmeden önce kapıda bazı sorular yöneltti.

Erdoğan, Meclis çıkışı gazetecilerin "Size artık Cumhurbaşkanı mı diyelim, başkan mı diyelim?" sorusuna, 'Başkan' yanıtını verdi.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN OKUDUĞU YEMİN METNİ:

Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve lâik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.

"Devletimizi yüceltmeye devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan Anıtkabir Özel Defteri'ne şu mesajı yazdı:

"Türkiye, 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz TBMM'nin 27. dönem milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimiz ve demokrasimizin bu önemli noktasında cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci cumhurbaşkanı olarak ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Cumhuriyeti 100. kuruluş yıl dönümünde hedefiyle buluşturmakta kararlıyız."

İLK BAŞKAN ERDOĞAN KİMDİR?

6 Şubat 1954 senesinde İstanbul'da dünyaya gözlerini açan Recep Tayyip Erdoğan aslen Rizelidir. 14 Ağustos 2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi kurucularından olan Erdoğan, 15 Mart 2003 yılında Başbakan daha sonra ise Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı olmuştur. Siyasi hayatı boyunca önemli başarılara imza atan Erdoğan dünyanın sayılı liderlerinden biridir. İşte hayat hikayesi büyük merak konusu olan Recep Tayyip Erdoğan'ın biyografisi...

EĞİTİM HAYATI

1965 senesinde Kasımpaşa Piyale İlkokulu'ndan, 1973 senesinde İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını başarılı bir şekilde vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Recep Tayyip Erdoğan, bu okuldan 1981 senesinde başarılı bir şekilde mezun oldu.

1969 - 1982 seneleri arasında amatör olarak futbol ile ilgilenen Erdoğan, aynı zamanda siyasetle iç içe bir yaşam tercih etmiştir.

ASKERLİK HAYATI

1982'ün Mart ayında askerlik görevine başladı. Dört aylık acemiliğini İstanbul'un Tuzla ilçesindeki Tuzla Yedek Subay Piyade Okulu'nda yapmasının hemen arından kıt'a hizmetini Kâğıthane'deki 3. Kolordu 6. Piyade Tümeni 77. Piyade Alayı Karargâh Servis Bölüğü'nde, kantinlerin idaresinden sorumlu subay olarak gerçekleştirdi.

SİYASİ HAYATI

Genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplumsal sorunlarla ilgilenen Recep Tayyip Erdoğan'ın aktif politikaya adım attığı döneme rastlamaktadır.

Lise eğitimine devam ettiği sırada "Millî Türk Talebe Birliğine" girdi. 1975 senesinde Millî Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına, 1976 senesinde ise Millî Selamet Partisi İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığına seçildi.

Millî Selamet Partisi'nin 12 Eylül Darbesi sonrasında kapatılmasına kadar bu görevini başarılı bir şekilde sürdürdü.

Askerlik görevinin ardından 1983 senesinde kurulan Refah Partisi ile siyasete geri dönen Recep Tayyip Erdoğan, 1984 senesinde Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 senesinde ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu.

İstanbul İl Başkanlığı görevi sırasında diğer siyasi partiler için de model olan yeni bir örgütsel yapı geliştiren Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar yaptı; siyasetin tabana yayılarak geniş halk kitleleri tarafından benimsenip itibar görmesi yolunda önemli adımlar attı. Bu yapılanma, mensubu bulunduğu Refah Partisi'ne 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarı kazandırırken, yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan, siyasi yeteneği, ekip çalışmasına verdiği önem, insan kaynakları ve mali konulardaki başarılı yönetimiyle dünyanın en önemli ve en çok nüfusa sahip metropollerinden biri olan İstanbul'un kronikleşmiş sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üreterek önemli başarılara imza attı.

Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997 senesinde Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma sırasında, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenlere tavsiye edilen ve bir devlet kuruluşu tarafından yayınlanan bir kitaptaki şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine son verildi.

Yaklaşık dört ay kaldığı cezaevinden çıktıktan hemen sonra kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001 tarihinde yakın dostları birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi'ni Kurucu Genel Başkanı olarak seçildi.

Hakkında çıkan mahkeme kararı sebebiyle gecikmeli olarak 9 Mart 2003'te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katılabildi. Bu seçimde oyların yüzde 85'ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.

5 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan o günden bugüne yapmış olduğu çalışmalarla siyasi kariyerinde önemli başarılara ulaştı.

11 senelik Başbakanlık görevinin ardından 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimde Abdullah Gül' yerine aday olarak halkın oyları ile 12. Cumhurbaşkanı seçildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olduğu dönemde 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini başarılı bir şekilde önledi.

ÖZEL HAYATI

4 Temmuz 1978 tarihinde verdiği bir konferansta tanıştığı1955 doğumlu Emine Gülbaran ile evlendi. Recep Tayyip Erdoğan'ın bu evliliğinden Ahmet Burak ve Necmettin Bilal isminde iki oğlu, Esra ve Sümeyye isminde iki kızı bulunmaktadır.



#ilk başkan
#Erdoğan
#ilk başkan Erdoğan
#ilk başkan kimdir
#Recep Tayyip Erdoğan
#başkan
6 yıl önce
default-profile-img