|

TYT 140 puan alanlar ne zaman tercih yapacak?

YKS tercih süreci sona erdi. Üniversite tercihlerin yapan adaylar tercih sonuçlarını beklemeye başladı. Bununla birlikte TYT 140 puan alan adaylar ne zaman tercih yapacak merak ediliyor. YKS 140 puan alanlar ne zaman tercih yapacaklar? İşte detaylar..

00:16 - 22/08/2021 الأحد
Güncelleme: 00:54 - 22/08/2021 الأحد
Yeni Şafak
tyt
tyt

ÖSYM 140 barajı ile yapılabilecek tercih dönemi binlerce aday tarafından bekleniyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklama yapan Başkan Erdoğan ilave ek yerleştirme yapılacağını duyurdu. Gözler 140 puan alan adayların yapabileceği tercih dönemine çevrildi. Peki, TYT 140 puan alanlar ne zaman tercih yapacak?

140 PUAN ALANLAR NE ZAMAN TERCİH YAPACAK?

2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme ve ek yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlar için bu seneye özel "ikinci ek yerleştirme" yapılacak.

Düşürülen baraj puanlarla tercihler bu aşamada yapılabilecek ve TYT puanı en az 140 olan adaylar 2 yıllık ön lisans, AYT/YDT puanı en az 170 olan adaylar 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek.

Merkezi yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlar için TYT ve AYT/YDT için yine 150/180 baraj puanı esas alınarak yapılacak "ek yerleştirme" ile 140/170 baraj puanı esas alınarak yapılacak "ikinci ek yerleştirme" süreçleriyle ilgili tercih ve sonuç tarihleri ÖSYM tarafından ilan edilecek.

EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAKTIR?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir.

Yükseköğretim programlarının 2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir.

Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır. Ek yerleştirme tercih ücreti 25,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.

#140 puan alanlar
#tyt 140 alanlar
#140 puan alanlar ne zaman tercih yapacak
#yks 140 puan alanlar
٪d سنوات قبل