|

Üç aylar ne zaman başlıyor? 2017 üç ayların başlangıcı

Üç aylar ne zaman başlıyor? İşte bu sorunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Müslüman alemi için en önemli aylardan olan 3 aylara artık az bir zaman kaldı. 2017 Dini günler takvimine göre üç ayların ne zaman başladığını ve üça ayların önemi hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
21:09 - 14/03/2017 Salı
Güncelleme: 21:41 - 14/03/2017 Salı
Diğer
Üç aylar ne zaman başlıyor?
Üç aylar ne zaman başlıyor?

Üç aylar ne zaman başlıyor? İçerisinde önemli gecelerin bulunduğu ve Müslüman alemi için oldukça değerli olan üç ayların ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. 2017'de üç aylar ne zaman başlayacağı ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Regaip, Miraç ve Berat gecesinin üç aylar içerisinde olması ile bu tarihler vatandaşlar tarafından öğrenilmek isteniyor. Sizler için derlediğimiz haberimizden 2017 üç ayların ne zaman başlayacağını ve üç ayların önemi ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.



  • Üç aylar ne zaman başlıyor? -
    Diyanet'in Dini Günler Takvimine göre, 2017 Üç ayların başlangıcı 29 Mart Çarşamba günü olarak yer alıyor.

  1. Regaip Gecesi: Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedir. Dua kapısının açık olduğuna inanılan kandillerden bir tanesidir. Bu günlerde ibadetlerimizi arttırırız.
  2. Miraç Gecesi: Hz. Muhammed'in (sav) Allah katına yükseldiği mükemmel gündür. Hicri takvime göre Recep ayının 27.gecesine denk gelmektedir.
  3. Berat Gecesi: Berat gecesi Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Günahların Allah tarafından affedilmesi açısından değerli bir kandildir.
  4. Kadir Gecesi:Kuran'ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kadir gecesi ramazan ayının son on gecesinde ve tekli gecelerdedir.
Mübarek Gecelerde Namaz Kılmak -

Müslümanlar için çeşitli sebeplerle mübarek sayılan birçok gece mevcuttur. Üç ayların birincisi olan recep ayının ilk cuma gecesi Regaib gecesi ve 27. gecesi de Mi'rac gecesidir. Üç ayların ikincisi olan şâban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Üç ayların üçüncüsü olan ramazan ayının 27. gecesi ise Kadir gecesidir. Bu mübarek gecelerle ilgili özel nâfile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde dü- şünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da'avât", 84).



Hz. Peygamber, bin aydan daha hayırlı (bk. el-Kadr 97/3) olan Kadir gecesinin ramazanın son on gününde ve tekli gecelerde aranmasını tavsiye etmiştir (Müslim, “Sıyâm", 208, 212). Hz. Peygamber ramazan ayı dışında nâfile oruç da tutardı. Üsâme b. Zeyd'in nakline göre Peygamberimiz en çok nâfile orucu şâban ayında tutardı. Bunun hikmeti sorulunca Hz. Peygamber şöyle cevap verdi: "Ey Üsâme, şâban ayı, recep ile ramazan arasında değerli bir aydır. Halk bunun faziletinden habersizdir. Şâban ayında işlenen ameller âlemlerin Rabbi olan Cenâb-ı Allah'ın huzuruna yükseltilir. Ben de sâlih amellerimin bu ay içinde Cenâb-ı Hakk'ın huzuruna yükseltilmesinden haz duyarım" (Tirmizî, "Şemâil", 50-51).



Sahâbeden yapılan nakillere göre Hz. Peygamber her ayın başında üç gün oruç tutardı. Bu üç günü bazan ayın ortasına, bazan da sonuna getirdiği olurdu. Haftanın pazartesi ve perşembe günleri çoğunlukla oruçlu olurdu. Bazan bir ayın bir haftasının cumartesi, pazar ve pazartesi, diğer ayın o haftasının çarşamba, perşembe günlerini oruçlu geçirirdi (Tirmizî, “Şemâil", 51). Hz. Peygamber'in bazan iki oruç arasında iftar etmeden visâl orucu tuttuğu da olurdu. Ama herkesin gücünün bir olmadığını söyleyerek ashabını bundan menederdi.




#3 aylar
#Üç aylar ne zaman başlıyor
#Diyanet
#Dini günler
#2017 üç aylar başlangıcı
7 yıl önce