|

2007 para ve kur politikası açıklandı

ANKARA (A. A)
00:00 - 13/12/2006 الأربعاء
Güncelleme: 15:53 - 13/12/2006 الأربعاء
Yeni Şafak
2007 para ve kur politikası açıklandı
2007 para ve kur politikası açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, bugün itibarıyla 24 ay sonrasına ilişkin bekleyişlerin yüzde 5,5 civarında seyretmesinin, enflasyon hedeflerinde elde edilen kazanımların "somut bir göstergesi" olduğunu söyledi.


Yılmaz, "ne varki Merkez Bankası (enflasyonda) gelinen noktayı yeterli görmemekte, orta vadeli bekleyişler hedeflerle uyumlu hale gelene kadar da görmeyecektir" dedi.


Yılmaz bu arada, Enflasyon Hedeflemesinin ilk yılında (2006), bir dizi arz şoku ile karşılaşıldığını ve enflasyonun "hedefle uyumlu patikanın üzerine" çıktığını bildirdi.


Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankasının "2007 yılı Para ve Kur Politikası"nı açıkladı.

Yılmaz, geçen yıl yayınlanan "Enflasyon Hedeflemesinin Genel Çerçevesi ve 2006 yılı Para ve Kur politikası" başlıklı politika metninde ortaya konulan ilkelerle uyumlu bir politika izlendiğini, 2006 yılı boyunca dört defa enflasyon raporunun yayınlandığını hatırlattı.


Para Politikası Kurulunun, Haziran ayındaki ara toplantılar hariç, açıklanan takvim doğrultusunda politika faizlerini belirlemek üzere düzenli olarak toplandığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:


'24 AY SONRASINA İLİŞKİN BEKLEYİŞ, YÜZDE 5,5 CİVARINDA'

"2006 yılında enflasyonun, arz yönlü şoklar sonrasında yükselerek yüzde 10'larda kalmasına rağmen, bugün itibarıyla 24 ay sonrasına ilişkin bekleyişlerin yüzde 5,5 civarında seyretmesi, enflasyon hedeflerinde elde edilen kazanımların somut bir göstergesidir.


Ne var ki Merkez Bankası fiyat istikrarına odaklanmış olduğundan, gelinen noktayı yeterli görmemektedir. Orta vadeli bekleyişler hedeflerle uyumlu hale gelene kadar da görmeyecektir.


Sonuç olarak, 2006 yılında enflasyon hedeflemesinin ana ilkeleri olarak şeffaflık, hesap verilebilirlik ve öngörülebilirlik alanlarında önemli adımlar atılmıştır. "






Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedeflerinin korunduğunu, 2009 yılı hedefinin ise yüzde 4 olarak belirlendiğini bildirdi.




Yılmaz, önümüzdeki dönemde enflasyon hedeflerinin "tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde değişimi" olarak tanımlanmaya devam edeceğini ve geçtiğimiz yıl yayınlanan politika metninde "3 yıl" olarak belirlenen hedef ufkunun, 2007 yılında da süreceğini kaydetti.

"Ekonomideki yapısal dönüşüm, yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş ve gelişmiş ülkelere yakınsama süreci" göz önüne alınarak, orta vadeli yüzde 4 cıvarında bir enflasyon hedefinin uygun olacağının düşünüldüğünü belirten Yılmaz, "Bu çerçevede daha önce yüzde 4 olarak açıklanan 2007 ve 2008 yılı enflasyon hedefleri korunmuştur. Bu yıl sonunda duyurulacağını ilan ettiğimiz 2009 yılı hedefi ise yüzde 4 olarak belirlenmiştir" dedi.


'DÖNÜŞÜM TAMAMLANDIKÇA DÜŞÜK ENFLASYON HEDEFİ MÜMKÜN'

Yılmaz, yapısal dönüşüm ve yakınsama süreci tamamlandıkça, daha düşük enflasyon oranlarını hedeflemenin mümkün olacağını da ifade etti.

Merkez Bankası kanununda, "banka, belirlenen hedeflere ilan edilen sürelerde ulaşılamaması ya da ulaşılamaması olasılığının ortaya çıkması halinde, nedenlerini ve alınması gereken önlemleri hükümete yazılı olarak bildirir ve kamuoyuna açıklar" hükmünün yer aldığını hatırlatan Yılmaz, ancak burada hedeften hangi oranda sapılması durumunda hesap verme mekanizmasının devreye gireceğinin tanımlanmadığını söyledi.


'2 PUANLIK BELİRSİZLİK ARALIĞI'

Yılmaz, Merkez Bankasının bu mekanizmayı netleştirmek ve uygulanabilirliğini sağlamak için, Enflasyon Hedeflemesine geçiş aşamasında nokta hedef etrafında 'iki puanlık simetrik bir belirsizlik aralığı' oluşturduğunu hatırlatırken, şu bilgileri verdi:

"2007 yılı için, hedef etrafındaki belirsizlik aralığının 2 puan olarak korunmasına karar verilmiştir.

Enflasyon, ilgili aralığın altında veya üstünde gerçekleştiği takdirde Merkez Bankası, bu durumun nedenlerini ve tedbirleri hükümete yazacağı bir açık mektupla anlatarak kamuoyunu bilgilendirecektir. "

Geçtiğimiz yıl, enflasyon hedeflemesinin genel çerçevesi olarak yayınlanan metinde, Enflasyon Hedefinin "sadece para politikasının denetimi dışındaki unsurlara bağlı olarak, hedeflerden çok büyük ve uzun süreli sapmalar görüleceğinin belirlenmesi ve orta vadeli hedeflerin anlamsız kalması durumunda değişeceğinin" belirtildiğine işaret eden Yılmaz, devamla şöyle konuştu:




"Geçici şoklar enflasyon hedefinin değil, enflasyon tahminlerinin değiştirilmesine yol açacak ve böylesi bir durumda ekonomik birimler için referans değeri kısa vadede enflasyon tahminleri, orta vadede ise enflasyon hedefi olacaktır.

2006 yılında yaşanan arz yönlü şokların ardından, bu yaklaşım somut olarak uygulamaya geçirilmiştir. Temmuz ayında güncellenen enflasyon tahminlerinde, enflasyonun yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde kalacağı öngörüsü kamuoyu ile açıkça paylaşılmış, ancak 2006 hedefi değiştirilmemiştir.


Ekonomik birimler; 2006 yıl sonu hedefini değil, Merkez Bankasının 2006 yıl sonu için açıkladığı tahminleri referans olarak almıştır. Nitekim, yıl sonu enflasyon bekleyişleri Merkez Bankasının öngörüleri paralelinde oluşmuştur. "

Enflasyon hedeflemesi uygulayan ekonomilerde, enflasyonun hedeften sapma gösterebileceğine işaret eden Yılmaz, "burada önemli olan; hedeften sapmanın nedenlerinin açıkça izah edilebilmesi ve hedefe tekrar yakınsaması için gereken tedbirlerin alınarak, yakınsama süreci ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesidir" dedi.




Yılmaz bu arada, Merkez Bankasının 2006 yılı hedefini yüzde 10 olarak değiştirmiş olması durumunda, 2006 yılı sonunda hedefe ulaşmış olacağını ve kamuoyuna hesap verme durumunda kalmayacağını anlattı, "Ancak Merkez Bankası hedefe değiştirmeyi değil, iletişim politikasının bir pekiştirici unsuru olarak kamuoyuna hesap vermeyi tercih etmiştir" dedi.


'2007 OCAK AYINDA HÜKÜMETE AÇIK MEKTUP'

Yılmaz bu çerçevede, Merkez Bankasının Ocak 2007 tarihinde hükümete yazacağı yeni bir açık mektup aracılığıyla, 2006 yıl sonunda enflasyon hedefine ulaşılamamasının nedenlerini anlatacağını ve hedefe yakınsama süresi ile ilgili öngörüleni kamuoyu ile paylaşacağını belirtti.

Sonuç olarak Merkez Bankasının, sık sık hedef değiştirmenin "enflasyon bekleyişleri ve fiyatlama davranışlarını" olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını ve ilerisi için verilen taahhütlerin güvenilirliğini azaltabileceğini" düşündüğünü bildiren Yılmaz, "bu nedenle önümüzdeki dönemde de enflasyonun makul sürelerde hedefe yakınsayacağı öngörüldüğü sürece, hedeflerin değiştirilmemesi esas alınacaktır" şeklinde konuştu.













٪d سنوات قبل