|

40 yaş üstü öğretmenlere müjde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye büyüdükçe Türkiye'nin şartları ve imkanları çoğaldıkça bunu en önce öğretmenlerimize, en önce eğitime yansıtmak, 11 yıl boyunca bizim gayemiz olmuştur. Eğitim, partimizin de hükümetimizin de politikaları arasında istisnasız her dönemde ilk sırada yer almıştır" dedi. Erdoğan, dershanelerle ilgili açıklamalarda da bulundu.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 24/11/2013 Sunday
Güncelleme: 11:15 - 24/11/2013 Sunday
Yeni Şafak
40 yaş üstü öğretmenlere müjde
40 yaş üstü öğretmenlere müjde

Başbakan Erdoğan Trabzon'da Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.

Erdoğan şunları söyledi:

"Erkek okuduğu kadar kız da okusun istiyoruz. Kızlarımızın eğitimden mahrum edildiği bir Türkiye'yi istemiyoruz. Zengin kadar fakir de eğitime kavuşsun istiyoruz. Büyükşehirdeki imkanların en ücra köylere kadar ulaşmasını istiyoruz. 16 büyükşehir varken 30 büyükşehir oldu. 30 büyükşehirde eğitim daha farklı hale geliyor. Eğitim imkanlarından içeriğine kadar her alanda eşitliğin, özgürlüğün eğitime hakim olması en büyük arzumuz. Bu anlamda çok önemli adımlar attık. Bu alanda daha fazla yapılması gerektiğini de biliyoruz. 2023 hedeflerine böyle ulaşamayız. Çocukların anaokulundan başlayıp bir yarış atına döndürüldüğü, hayattan koptukları bir sistem sağlıklı bir sistem değildir. "Dershaneler varsa okullar niye var?" diyor analar babalar. Kimi de "Ben asgari ücret alıyorum. Dershaneye veriyorum çocuğu geçinemiyorum" diyor. Herkes rahat rahat parayı veremiyor. Fen liselilerin yüzde 90'ı dershaneye gidiyor. 800 binden fazla öğretmen yok sayılıyor. Sanki bu öğretmenlerimizin hiç emeği yok. Okullarımızın başarıda hiç mi katkısı yok? Sınavda başarılı oluyorlar, giydiriyorlar bir tişört "Dershanemizin başarısı" diyorlar. O dershanenin değil okulun başarısı. 13 yılın özetini çocuklar 9 aylık dershane sürecinde mi veriyor?"

40 YAŞ ÜSTÜ ÖĞRETMENLER

"Birbirimizi kandırmayalım. Eğitim-öğretimde bir katkınız olsun istiyorsanız gelin size teşvik verelim. Gidin teşvik verdiğimiz yerlerde okullarınızı kurun. Vergide muafiyet getirelim, enerji harcamalarında size muafiyet verelim. Size öğrenci garantisi de verelim. Öğrenci limiti 30 olsun, 15 öğrencinin bedelini de biz ödeyelim. Samimiyseniz bunu yapalım. Daha ne yapalım? Efendim benim elimde birikmiş öğretmenler var. 40 yaşın üzerindekiler ne yapacak diyor. Biz 40 yaşın üzerindekini de alacağız. Bize bahane uydurmayın. Mesele ülkemizde nifak oluşmasın. Şu yavrularımızı rahat rahat okutalım. Ben topraklarda büyüdüm. Ama bizim çocuklarımız yeşillerde koşsun, çocukluğunu yaşasın. Bir çocuğun psikolojisini öğretmenler daha iyi biliyor. Çocukluğunu sağlıklı yaşayamayan bir toplum huzurlu olamaz. Eğitim bir süreçtir, eğitimle ilgili her reform süreç içinde gerçekleşir. "Ben yaptım oldu" şeklinde gerçekleşen reform sağlıklı olmaz."

ÖĞRETMEN MAAŞLARI

400 bin öğretmenin atamasını yaparken ücretleri ciddi miktarda artırdık. Göreve yeni başlayan yeni bir öğretmenin maaşı 2002 yılında 470 lira. Temmuz 2013 itibariyle yüzde 303 artışla, 1894 liraya yükseldi. Ayda aldığı ek ders ücreti 165 lira iken, biz Temmuz 2013 itibariyle 543 liraya yükselttik. Göreve yeni başlayan öğretmenin 2002 yılında toplam maaşı 635 liraydı. Temmuz 2013 itibariyle 2437 lira oldu. Büyük Türkiye vizyonuna yakışır biçimde inşallah büyük Türkiye'nin mimarları olan öğretmenleri korumayı görev telakki ediyoruz. Türkiye büyüdükçe, ekonomi büyüdükçe, kaçınılmaz olarak eğitim sisteminin kendisini yenilemesi gerekiyor. Bir yandan geçmişten sorunlar var, diğer yandan değişen Türkiye'nin ihtiyaçları var. Eğitimde reform süreçlerinin kolay olmadığı hepinizin malumudur. Derslikleri artırırken bir tarafta 76 tane üniversite varken, 175'e çıkarttık. Devlet ve vakıf üniversiteleri olmak üzere. Bunu niye istedik? Çünkü Anadolu'nun imkanı olmayan o yavruları değişik illere gidemeyip okuyamadılar. Eğitimi onların ayağına getirelim dedik. ki kendi ilindeki üniversiteleri tercih etmek suretiyle okuma yüzdesini Türkiye'de artıralım istedik.

ÇİFTÇİ MEHMET EFENDİ İSTEDİĞİ HASTANEYE GİDİYOR

Sağlık sektöründeki değişimde de aynı sıkıntılar yaşandı. Özel sektör hastane sahipleri veya diğer kurumlara bağlı hastaneler buna karşı çıktılar. Bugün ise çiftçi Mehmet Efendi istediği hastaneye gidiyor. Bizim sağlıkta yaptığımız reform hiçbir dönemde yapılamadı. Şehirleşmede de reform yaptık. Zigana Vadisi'ne bakın, neydi ne oldu? Harabe yerleri değiştireceğiz.

10 years ago
default-profile-img