|

86'yı bulan 100'ü de yakalar evvelallah

Bakan Tüzmen'in, 2007'de 95 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan ihracatçıların çıtasını 5 milyar daha yukarıya çıkarması, ihracatçıların heyecanını arttırdı

Ekonomi Servisi
00:00 - 10/01/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:52 - 10/01/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
86'yı bulan 100'ü de yakalar evvelallah
86'yı bulan 100'ü de yakalar evvelallah

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 2007 yılı ihracatı için koyduğu 100 milyar dolarlık hedef, iş dünyası tarafından olumlu karşılanırken, bu rakamın üreticilerin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi ve maliyetlerin düşürülmesi ile rahatlıkla yakalanabileceği ifade edildi. Son 4 yıldır rekor üstüne rekor kıran Türk ihracatçıları, 100 milyar dolarlık psikolojik sınırın da aşılabileceği görüşünde birleşiyor. İhracatçılar, 2006 yılında 82 milyar dolarlık ihracat hedefinin aşılarak yılın 86 milyar dolarla tamamlanmasını buna örnek olarak gösteriyor. Yeni Şafak'a değerlendirmede bulunan ihracatçılar, 2007 için 95 milyar dolarlık bir hedefi konuşan sektörün, Bakan Tüzmen'in çıtayı 5 milyar dolar daha yukarı taşıması ile motivasyonunun da artacağını dile getirdi.


Bakan çıtayı yükseltti

Oğuz Satıcı (TİM Başkanı)

İhracatçılar geçtiğimiz yıl için 82 milyar dolar ihracat hedefi koydular, 86 milyar dolarla bitirdiler. Hedef 82 milyar dolar iken 40 milyar dolarla bitirseydik bu bir başarı olmazdı. Cari açığın en önemli sebebi dış ticaret açığıdır. Bunun için ihracatımızı arttırmamız gerekiyor. Bizim ihracatçılar olarak 2007 yılı için kendi aramızda seslendirdiğimiz rakam 95 milyardı. 86 milyar dolar gerçekleşmesinin ardından bu rakamı yakalayabileceğimizi düşünüyorduk. Kürşad Bey de bunun 100 milyar dolar olmasını arzu etti. Kürşad Bey bizim için çok önemli bir insan. Bizim için bayram-seyran, yağmur-çamur demeden, gece gündüz dünyanın dört bir yanında dolaşıp bize destek veriyor. Bizden 5 milyar dolarlık fazlalık talep ediyor. Bunu 23 sektördeki 40 bin ihracatçımız gerçekleştirebilecek güçtedir.



Kârlı ürünlerle yakalarız

İbrahim Kefeli (Bisse Yönetim Kurulu Başkanı)

Türkiye'nin ihracatı 86 milyar doları geçtiyse, 100 milyar doları neden geçmesin. Fakat bundan Türk üreticilerinin ihracatta izleyeceği yol farklı olmalı. Ucuz maldan, katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz.. Çok büyük kapasiteli değil, kapasiteyi kendi içinde bantlara bölerek küçük adetli üretim yaparsak, hem katma değeri yüksek ürünler yapabiliriz, hem de riskleri böleriz. Katma değerimizi arttırarak imalat, ihracat yaparsak iki firma ile çalışan firma 10 firmayla iş yapmaya başlayacaktır. Bunlardan iki gittiğinde de firmamız sarsılmayacaktır. Bizim cazip olmamız için büyük adetli ve ucuz üretimden vazgeçmemiz lazım. Bunlar yapılırsa katma değer yükseleceği için 100 milyar dolarlık ihracat hedefi yakalanabilir.


O rakama çok rahat ulaşırız

Mustafa Damar (Damar Tekstil)

100 milyar dolar ihracatı çok rahat buluruz. Çünkü eskisi gibi artık iç piyasaya mal satma şansımız yok. Tüm firmalar ihracata yönelecek artık. Dövizden dolayı kâr marjı düştüğü için tüm firmalar, bunu sadece tekstil için söylemiyorum, tüm sanayi sektörü ve ihracat sektörü artık gözünü iç piyasaya değil dış piyasaya çevirmeli. Ama son söz olarak şunu da ilave etmek istiyorum; ihracat için yeter ki hükumetimiz ihracatçıları motife etsin, yeter ki hükümetimizin arkamızda olduğunu hissedelim.



Girdi maliyeti düşerse olur

Alican Cebeci (Cebeci Plastik)

Bir kere Sayın Bakanımız Kürşad Tüzmen'in bu açıklamasından sonra tüm sanayici ve ihracatların bir heyecana gelmiş olması güzel bir şey ama girdi maliyetleri konusunda da hükumetimizin acil bir çözüm bulması veya en azından kısa vadede enerji ve elektrik fiyatları üzerindeki yükümüzü azaltması konusunda çalışma yapması gerekir. En azından enerji maliyetlerindeki ufak bir düşme sanayiciyi, dolayısıyla ihracatçıyı müthiş rahatlatacaktır. Bunun için o kadar uğraşmaya gerek yok. Tek beklentimiz girdi maliyetlerinin azaltılmasıdır. Ondan sonra inanıyorum ki değil 100 milyar dolar, o zaman sanayici diyecektir ki “2007 yılı ihracatı 100 değil, 120 milyar dolar olsun.”


5 yıldır hedefler zaten hep aşılıyor

Nuri Tuna (İSO Bşk. Yardımcısı)

“Zaten 4-5 yıldır hemen hemen söylenen hedeflere ya yakın ihracat yapıyoruz ya da biraz geçiyor. Ama 2007 yılı için gösterilen hedef ulaşılmayacak bir hedef değil. Ama 2007'de iki seçimin olduğunu düşünürsek bu konuda sanayicimiz ve ihracatçımız biraz daha dikkatli olacaktır diye düşünüyorum. Bundan dolayı beklenen olmasa da bu hedefe ulaşmak zor değil. Sayın Bakanımız'ın gösterdiği hedef ulaşılamayacak hedef değil. Yeter ki azimle kararlılıkla ihracatımız çalışmalarına devam etsin.


Seçim ihracatın çıkışını etkilemez

Ekrem Akyiğit (Collezione)

2007 yılında dolar ortalama 1,550 YTL seviyesinde sabit kalırsa söz konusu 100 milyar dolarlık hedefin tutacağı kanaatindeyim. Kaldı ki ihracat dışardan gelen talebi karşılar dolayısıyla seçimin ya da etkilerinin ihracatı etkileyeceğini düşünmüyorum. Türk hazır giyim üreticilerinin yurt dışı pazarlardaki tercih edilme oranını arttırabilmeleri için katma değeri yüksek ve tasarıma dayalı ürün çeşitliliğiyle ucuz üretim yapan ülkelerden bir adım öne çıkması mümkün olabilecektir.


Yeni pazarlara yönelmek gerekir

Ragıp Gültekin (Ak Boya Tekstil)

İç siyaset ve dış siyaset bu şekilde devam eder de çok büyük bir değişiklik olmazsa ihracatçının zaten ihracattan başka yapacak şansı yok. Ama 2007 yılında görünmeyen veya beklenilmeyen bazı iş ve dış değişiklikler olursa ihracatçı belki zorlanabilir. Burada ihracatçılara düşen en büyük görev 2007 yılında eski pazarlarını devam ettirmek ve yeni pazarlara doğru yol almak. Böylece 2007 de ümit ediyorum ki 100 milyar dolar ihracat beklentisi az da olsa beklenenin üzerine çıkabilir.





17 yıl önce