|

ABD'nin 3'lü dansı

Türkiye''nin ''sınırda güvenli alanlar'' ve ''uçuşa yasak bölge'' tekliflerine ayak sürüyen Obama yönetimi, IŞİD''e karşı 3 koldan ilginç bir atağa geçti. CIA, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı''ndan bir grup, geçtiğimiz hafta hem PYD hem Şam rejimi hem de İran''la masaya oturdu

Çetiner Çetin
00:00 - 10/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:06 - 9/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
ABD'nin 3'lü dansı
ABD'nin 3'lü dansı

Tahran yönetimince yıllar boyu ''büyük şeytan'' diye nitelenen ABD, ''IŞİD''e karşı işbirliği'' başlığı altında bölgede ilginç adımlar atıyor. Geçtiğimiz günlerde senatoda cumhuriyetçilere karşı büyük bir hezimet yaşayan ''demokrat'' Obama yönetimi, bir yandan Türkiye''nin ''sınırda güvenli alanlar'' ve ''uçuşa yasak bölge'' teklifinde ayak sürerken, diğer yandan hem İran hem Şam rejimi hem de PYD''nin başını çektiği Kürt gruplarla temasları sıklaştırdı. CIA, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı''nın koordinesinde gerçekleşen ve IŞİD''e karşı ''ortak stratejilerin'' ele alındığı görüşmeler geçtiğimiz salı, çarşamba ve cuma günü yapıldı.

''ESED'' SORUSU CEVAPSIZ

Alınan bilgiye göre, CIA görevlileri ilk olarak Suriye''deki Kürt muhaliflerle geçtiğimiz salı günü gizli bir oturum yaptı. Türkiye''nin ''terör örgütü'' olarak ilan etmesine rağmen ABD''nin Kobani''de havadan silah yardımı yaptığı PYD ve onun muhalifi konumundaki 3 partinin heyetleri ile yapılan görüşmede Amerikalılar, muhataplarına ''IŞİD''e karşı birleşin'' mesajı verdi. Suriye''de Kürt gruplar arasındaki çekişmelerin ''radikal gruplara yaradığı''nı belirten ABD''li görevliler, ''diplomatik görüşmelerde ortak vizyon ve birliktelik görüntüsünün sergilenmesini'' istedi. PYD dışındaki diğer Kürt gruplar ise CIA görevlilerine ''Esed rejimi ile ilgili ABD''nin yaklaşımı nedir?'' diye sordu. Buna net cevap vermekten kaçınan ABD''lilerin ''Bunu konuşmak için henüz çok erken'' dedikleri öğrenildi.

SÜLEYMANİ RAPOR VERDİ

İkinci görüşme ise İran''ın akıncı birliği olarak bilinen Kudüs Ordusu''nun komutanı Kasım Süleymani ile çarşamba günü gerçekleşti. CIA ve Pentagon yetkililerinin katıldığı 4 saatlik temasta ABD''li yetkililer Süleymani''ye ''Hangi Şii grubun ne kadar silahlandırıldığından haberdar olmak istiyoruz. Aksi halde kimin elinde ne tür silah bulunduğunu bilmeden IŞİD''e karşı mücadelede başarılı olamayız'' dedi. Süleymani ise muhataplarına ''15 Haziran''dan beri silah sevki sürüyor. Şengal''e sevkiyat yapıldı. Kamışlı''ya ise 9 top bataryası gönderildi. Amirli, Tüzünataç ve Beşir''deki Şii Türkmenlere de silah ilettik. Irak Türkmen Cephesi yetkilisiyle temasım da sürüyor'' şeklinde rapor verdi. Toplantıda, İranlılar ile ABD''liler arasında son dönemde beşinci kez gerçekleştiği öğrenilen görüşmelerin periyodik olarak devam etmesi kararı da alındı.

ŞAM'LA AYNI MASADA

Obama yönetimince bölgeye gönderilen ekibin son teması ise hayli şaşırtıcı. Cuma günü Bağdat''ta toplanan CIA, Pentagon ve Amerikan Dışişleri ekibi, Irak''ın başkentine Şam''dan çağırdıkları Baas heyetiyle yine ''IŞİD''le mücadele'' başlığı altında görüştü. Amerikalılarla Bağdat''ta 6 saat süren görüşme boyunca Esed''in adamları, Suriye''de IŞİD''in kontrolündeki alanları ve yürütülen istihbari faaliyetleri muhataplarına aktardı. Toplantıda Şam rejimiyle Amerikalılar arasında ''Halep'' tartışması da yaşandı. Şam rejimi, ''Halep muhaliflerin barındığı üs haline geldi. Oraya operasyon şart'' derken, ABD''li ekip ise ''Bu çok riskli olur'' cevabı verdi. Muhalifler konusunun Suriye''nin iç meselesi olduğunu belirten Şam rejimi, ''O yüzden bunu çözeceğiz. Ancak IŞİD daha farklı. Küresel bir tehdit. Ülkelerin ortak hareketiyle çözülebilecek bir sorun'' ifadesini kullandı.

Kürdistan''ı konuştular

Pentagon ve CIA görevlilerinin Şam rejimi ile biraraya geldiği Bağdat toplantısında, Suriye''nin kuzeyinde ''bağımsız Kürdistan'' konusu da gündeme geldi. Rojova''daki Kürtlere bağımsızlık yolunu açmamakta kararlı olduklarını ABD''lilere ileten 9 kişilik Suriyeli yetkili grubun, ''Ülkemizde iç savaş başlamadan önce Kürt sorununun çözümüne yönelik paket hazırlamıştık. Ancak bunu hayata geçiremedik. Gerekli şartlar olgunlaşınca bu sorunu çözmek için harekete geçeceğiz. Kürtlerin bölgesel denklemdeki yerine dair çözüm ancak İran, Irak, Türkiye ve Suriye''nin geliştireceği ortak bir strateji ile mümkün. Ancak dört ülkenin kendi arasındaki ilişkileri şu an kopuk durumda. İlişkilerin kopuk olması Kürtlere ilişkin çözümü imkansız kılıyor'' dedikleri öğrenildi.


9 yıl önce