|

Alman basınının 'Atom' çarpıtmasına tepki

Bakan Yıldız, Alman basınında dile getirilen ''atom bombası çalışması var o yüzden Türkiye dinlendi'' iddialarına sert çıktı. Yıldız "Türkiye''nin nükleer enerji ile alakalı gerçekleştireceği işlemleri ''yakıt zenginleştirmesi ve atom bombası yapılacağı'' şeklinde sundular" diye konuştu.

.
00:00 - 11/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 21:51 - 10/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Alman basınının 'Atom' çarpıtmasına tepki
Alman basınının 'Atom' çarpıtmasına tepki

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Alman basınına dile getirilen 'Atom bombası' iddialarına sert çıktı. Bakan Yıldız Ankara'da konuştu. Yıldız "Türkiye'nin nükleer güç santralleri ile alakalı gerçekleştireceği işlemleri 'yakıt zenginleştirmesi ve atom bombası yapılacağı' şeklinde sunuldu" dedi. Türkiye'nin araştırma reaktörleri ile ilgili hedefleri olduğunu ifade eden Yıldız "Bunun Alman basını tarafından atom bombası yapmak gibi barışın dışındaki gerekçelerle bir savaş gerekçesi olarak kullanılmaya çalışılmasının,kasta mahsus olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

ALMANYA''NIN İDDİALARINI ÇÜRÜTTÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Mersin''de nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma çerçevesinde nükleer enerji eğitimi için Moskova''ya gidecek 83 öğrenciyi Bakanlıkta kabul etti. Bakan Yıldız yaptığı konuşmada Alman basınında Türkiye ile ilgili dile getirilen iddlara yanıt verdi. Yıldız, Türkiye''de son 3 aydır bu konuda çok farklı spekülatif haberlerin yayılmasına çalışıldığına dikkati çekerek şunları söyledi: ''Türkiye''nin atom bombası yapmakla alakalı herhangi bir hedefi yoktur. Enerji sektörünü yalnızca barışçıl amaçlarla kullanmaya dönük geniş bir stratejisi vardır" diye konuştu. Nükleer yakıtın zenginleştirilmesiyle alakalı da bir hedefleri bulunmadığının altını çizen Yıldız, buna karşın 10 yıl veya 30 yıl sonrasına şimdiden bir rezerv koyamayacağını belirtti.

Taner Yıldız ülkedeki elektriğin yüzde 13'ünün İstanbul'da kullanıldığını belirtti. Yıldız bir nükleer santralin İstanbul'un bütün elektrik ihtiyacını karşılayabileceğine dikkati çekti

Akkuyu 7 yıldan erken bitecek

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürlüğüne geçtiğimiz Nisan ayında atanan Azerbaycanlı Fuad Akhundov MEPhI''de nükleer mühendislik eğitimi almak üzere Rusya''ya gidecek 83 öğrenciyle kokteylde bir araya geldi. Kokteyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert ve Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç da katıldı. Genel Müdür Akhundov, Akkuyu santral için 2,2 milyar dolar yatırım yapıldığını, önümüzdeki yıl 1,3 milyar dolar daha yatırım yapılacağını kaydetti. Akhundov 7 yılda tamamlanması öngörülen santralin daha erken bitirilmesini hedeflediklerini söyledi. Akhundov, ÇED sürecinin Akkuyu Nükleer A.Ş''nin yatırımlarında bir aksamaya sebep olmadığına dikkati çekti.

Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali''nin yatırımcısı Rosatom''un başkanı Sergey Kiriyenko ile görüşmüştü. Bakan Yıldız Moskova'ya gidecek öğrenciler ile selfie çektirdi.

Eğitimlerini tamamlayıp Türkiye'ye dönecekler
Greenpace üyesi ama nükleerde çalışacak

Kırıkkale Üniv. İnşaat Mühendisliğinde okuyan Merve Sevinç, Greenpeace üyesi olduğunu belirterek şunları söyledi:''Araştırdıktan sonra ''Greenpeace''ciler haklılar'' diyemiyorsun. ''ÇED Raporunda eksiklikler var'' lafından başka bir şey söylemiyorlar. O da apaçık ortada, rapor baya uzun, ne kadar eksik olabilir daha'' yapıyor.

'Mersin'li olunca daha hassas oldum

Gaziantep Üniv.Makine Mühendisliği öğrencisi Metehan Akdağ, Mersinli olduğuna işaret ederek, ''Santral de Mersin''de olunca benim için bu da bir avantaj oldu. Silifkeliyim ben aslen. Akrabalar duyunca çok sevindiler" dedi.

Nükleer karşıtı bir çevreden geliyorum

Gazi Üniv.Öğrencisi İbrahim Cihad Baltacı çevresinin nükleer karşıtı olduğunu belirterek "Hiçbir nükleer karşıtı girip projesinin sitesine bakıp kaynakları araştırmıyorlar. Mesela 12 şiddetinde depreme bile dayanıklı bir sistem yapılıyor ama Greenpeace''in yürüttüğü çalışmada depreme dayanıklı olmadığı yazıyor" dedi.


9 yıl önce