|

Bağış'dan ''Kazak'' benzetmesi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, resmi temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle Fransa'nın başkenti Paris'e gitti. 

Aa
00:00 - 19/02/2013 Salı
Güncelleme: 20:40 - 19/02/2013 Salı
Yeni Şafak
Bağış'dan ''Kazak'' benzetmesi
Bağış'dan ''Kazak'' benzetmesi
Türkiye''ye kazağı ters giydirmeye kalkmayın, çünkü kazağın altında kalırsınız.

Türkiye''nin Avrupa Birliği''ne (AB) üye olmasına engel çıkaranlara mesaj gönderen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Sakın kendi başınıza kazak örmeyin. Türkiye''ye kazağı ters giydirmeye kalkmayın, çünkü kazağın altında kalırsınız.'' dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul'da Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği''nin (BATİAD) imal etmiş olduğu ve Guinness Rekorlar Kitabı''na giren dünyanın en büyük kazağının tanıtımına katıldı. Dünyanın en büyük kazağının yapılmasında emeği geçen herkesi tebrik eden Bakan Bağış, Türkiye''nin AK Parti''nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren dünyada itibarının arttığına dikkat çekti. ''Kimileri Türkiye''nin kalkınması, güçlenmesi ve şeffaflaşmasından rahatsız olabilir.'' diyen Bağış, ''Buradan Türkiye''nin AB''ye üye olmasına engel çıkaranlara bir mesaj gönderiyoruz. Sakın kendi başınıza kazak örmeyin. Türkiye''ye kazağı ters giydirmeye kalkmayın. Çünkü kazağın altında kalırsınız. Türkiye, krizden çıkış olarak da AB''ye ilham kaynağı olacak bir potansiyele sahip olduğunu çok net bir şekilde gösteriyor.'' şeklinde konuştu.

Fransa''nın başkenti Paris''e AB müzakerelerini görüşmek üzere bu akşam gideceğini belirten Bağış, ''Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Guinness Rekorlar Kitabı''na girebilecek kadar uzun süren AB müzakere sürecini yürüttük. Ama bunun mutlu sona ulaşmasının vakti geldi.'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bakan Bağış'a çinili ibrik ve Osmanlı mührünün yer aldığı porselen bir tabak hediye edildi.

Bağış, Paris'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, resmi temaslarda bulunmak üzere Paris'e gideceğini anımsattı. 

Egemen Bağış, ''Fransa'da şu anda iktidara seçilmiş olan Hollande hükümeti, Türkiye ile müzakerelerde 22. faslın üzerindeki engelleri kaldırmaya karar verdi. Bunu biz bir başlangıç olarak kabul ediyoruz'' dedi. 

Faslın açılmasının Türkiye-AB ilişkilerine yeni bir soluk getireceğine işaret eden Bağış, şöyle devam etti: 

''Ama bunun için çok büyük bir kutlama yapacak da değiliz, zil takıp oynayacak da değiliz. Bu olması gerekendir. Biz bununla da yetinmeyip diğer engelli fasıllardaki engellerin kalkması için de Fransa'nın hem Avrupa Birliği Bakanı Bernard Cazeneuve ile hem sayın Cumhurbaşkanı Hollande'nin Avrupa Birliği'nden sorumlu başdanışmanıyla görüşmelerimiz olacak. Aynı zamanda Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls ile de görüşeceğim.'' 

Vize konusu

Bağış, Manuel Valls ile yapacağı görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan haksız vize uygulamasının kaldırılmasını gündeme getireceğini ifade etti. 

Terörle mücadele sürecinde Fransa'nın Türkiye ile daha fazla işbirliği yapması gerektiğine de dikkati çeken Bağış, ''Özellikle son dönemde Paris'te üç PKK mensubunun öldürülmesiyle ilgili son bilgileri kendisinden almaya çalışacağım. Bu katliamın, cinayetin net bir şekilde aydınlatılmasının, Türk kamuoyu açısından da Türkiye'nin içinde geçmekte olduğu hassas çözüm süreci açısından da son derece önemli olduğuna inanıyoruz'' diye konuştu. 

Açıklamanın ardından, Bağış ve beraberindeki heyet, THY'nin tarifeli uçağıyla Paris'e hareket etti. 

11 yıl önce