|

Borsada yurtdışına bağlı dalgalı seyir

Haftanın ilk günü ABD ve İngiltere'deki tatiller nedeniyle genel olarak sakin bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar, salı günü yurtdışı borsalardaki yükselişlerin etkisiyle olumlu bir seyir izledi

Mahmut Kayacık
00:00 - 2/06/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:01 - 2/06/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Borsada yurtdışına bağlı dalgalı seyir
Borsada yurtdışına bağlı dalgalı seyir

İMKB'de yurtdışına bağlı seyir sürüyor. Haftanın ilk günü ABD ve İngiltere'deki tatiller nedeniyle genel olarak sakin bir seyir izleyen yurtiçi piyasalar, Salı günü yurtdışı borsalardaki yükselişlerin etkisiyle olumlu bir seyir izledi. Gelen alımlarla İMKB Ulusal-100 endeksi 47,000 puan seviyelerinin üzerine çıkarken bono bileşikleri yüzde 18.50'lerin altına geriledi. Çarşamba günü Çin hükümetinin borsadaki yükselişlerin önüne geçmek için daha önce aldığı önlemlere ek olarak hisse senetleri işlemlerinden alınan damga vergisini yüzde 0.1'den yüzde 0.3'e yükseltti. Bu vergi artışının ardından Çin Borsası'nda yüzde 7'ye varan düşüşler, yurtiçi piyasaları olumsuz yönde etkiledi. İMKB Ulusal-100 endeksi 46,300 puan seviyelerine gerilerken dolar kotasyonları 1.33'lerin üzerine çıktı. Perşembe günü İMKB'de toparlanma eğilimi gözlendi. ABD ve Japonya borsalarında yaşanan yükseliş İMKB'yi olumlu yönde etkiledi. İMKB Ulusal-100 endeksi 47.081 puana yükselirken bono bileşikleri yüzde 18.50'lerin altına geriledi. Dolar kotasyonları 1.32 seviyesine kadar geriledi. Haftanın son işlem gününde ise Çin ve Brezilya borsalarındaki kayıpların etkisiyle İMKB'de gün geneline yayılan satış baskılı seyir sonucunda İMKB Ulusal-100 endeksi 591 puan gerileyerek 46.490 puandan kapandı. Bununla birlikte dolarda ve bono bileşiklerinde düşüş yaşandı. Dolar kotasyonları 1.31'lerin altına gerilerken bono bileşikleri yüzde 18.40'ların altına indi.

Geçtiğimiz hafta Şangay Borsası'ndaki “balon” hareketinin önüne geçmek için Çin hükümetinin yeni önlemler alabileceğini belirtmiştik. Bu bağlamda bu hafta hisse senedi işlemlerinden alınan verginin yükseltilmesinin ardından Şangay Borsası'nda sert sayılabilecek düşüşler yaşandı. Ancak geçtiğimiz haftalardaki faiz artışının ardından ve bu hafta da vergilerin yükseltilmesi ile birlikte Şangay Borsası'nın kısa ve orta vadedeki performansı yurtdışı borsalarda yakından izlenecektir.

Bunun yanı sıra yurtdışı borsalarda son dönemde yaşanan yükselişler de en önemli faktör olan küresel likidite bolluğuna ilişkin olarak bu hafta Brezilya Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar oldukça ilginç oldu. Brezilya Merkez Bankası ülkeye yoğun sermaye girişini sağlayan küresel likiditede, yakın gelecekte bir yavaşlama beklediğini açıkladı. Mevcut güçlü likidite koşulları çok özel bir durum olarak değerlendirilirken küresel likidite de bir yavaşlama döneminin yakında başlamasının beklendiği hatta böyle bir dönemin başladığını ancak, bunu çok düşük bir hızla gerçekleştiği vurguladı. Likidite bolluğunda yaşanabilecek bir daralmanın negatif etkileri en çok Türkiye'ninde içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda gözlenecektir. Bu nedenle yurtdışı piyasalara bağlı seyrin devamı beklenmektedir.



17 yıl önce