|

Cemaat vazgeçti, konser ortada kaldı

Filistinli düşünür Edward Said ile İsrailli muhalif Daniel Barenboim'in, 17 ülkeden 110 müzisyeni bir araya getirerek kurduğu 'Doğu Batı Divanı Orkestrası'nın İstanbul konseri, Musevi sponsorların çekilmesi yüzünden tehlikeye girdi. Konserin ertelenmesi gündemde...

00:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 04:56 - 12/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Cemaat vazgeçti, konser ortada kaldı
Cemaat vazgeçti, konser ortada kaldı

Ortadoğu'da barışa ve kültürlerarası diyaloğa hizmet misyonu taşıyan, Filistinli düşünür Edward Said ile İsrailli muhalif orkestra şefi Daniel Barenboim'in 1999 yılında kurduğu 'Doğu Batı Divanı Orkestrası'nın 16 Ağustos'ta İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı öncülüğünde İstanbul Aya İrini Müzesi'nde vereceği konser, sponsorların çekilmesi nedeniyle tehlikeye girdi.


Aralarında Suriye, Lübnan, Ürdün, Tunus, İspanya, Hollanda ve İsrail'in de bulunduğu 17 ülkeden 110 müzisyeni biraraya gelerek kurduğu orkestranın vereceği konserin, Ortadoğu'da Filistin ve Lübnan'a yönelik İsrail saldırıları nedeniyle, Musevi cemaatinin sponsor desteğini çekmesi üzerine konser tehlikeye girdi.


SPONSOR BULUNAMAZSA ERTELENECEK

Musevi sponsorlar, barış misyonu taşıyan 'Doğu Batı Divanı Orkestrası'nı bugüne kadar sürekli desteklemişti. Cemaatin gruptan desteğini çekme kararı, sanat çevrelerinde büyük tepki gördü. Konuyla ilgili bilgisine başvurulmak istenen Türkiye'deki Musevi cemaati sözcülerinden Silviyo Ovadiya'nın ofisiyle yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.


Konserin organizasyonunu üstlenen İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), bu beklenmedik gelişme üzerine dün akşam acil toplantı yaptı. Durum değerlendirilmesi yapılan toplantıda, konserin iptal edilmesini önlemek için alternatif sponsor arayışı başlatıldı ancak bir sonuca varılamadı. Toplantıda, sponsor bulunamazsa konserin iptal edilmesi fikri kabul görmedi. Konserin yapılacağı gün olarak duyurulan 16 Ağustos Çarşamba gününe kadar sponsor bulunamaması halinde, konserin ertelenmesi benimsendi. Sponsor arayışlarının sürdüğü belirtildi.


ADI GOETHE'NİN DİVANI'NDAN

Ünlü Alman şair Goethe'nin 250. doğum gününde Filistinli düşünür Edward Said ile İsrailli muhalif orkestra şefi Daniel Barenboim tarafından kurulan "Doğu Batı Divanı Orkestrası", adı da Goethe'nin İslami ve Batı şiir kültürlerinin bir sentezini oluşturduğu "Doğu-Batı Divanı" isimli 12 bölümlük şiir kitabından esinlenilerek konuldu. Orkestra turneye İstanbul ayağından sonra Kahire, Brüksel, Paris, Berlin, Weimar ve Milano'da konserleri ile devam etmeyi planlıyor.

18 yıl önce