|

Davutoğlu: O 4 ismi aradık bulamadık

Davutoğlu, Türk pilotların Halep'te yakalandığı iddiasına ilişkin, internet sitelerinde dolaşan isimlerden Türk Silahlı Kuvvetleri'nde emekli veya muvazzaf hiçbir pilot ve subayın bulunmadığını bildirdi. Davutoğlu haberleri yapan sitelere dikkat çekti. Davutoğlu mantar gibi biten ve haberi yayan sitelere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Aa
00:00 - 5/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 23:59 - 4/01/2013 Cuma
Yeni Şafak
Davutoğlu: O 4 ismi aradık bulamadık
Davutoğlu: O 4 ismi aradık bulamadık

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye basınında 'Suriye'de Türk subaylarının yakalandığına' dair haberler yer aldığının hatırlatılması üzerine, bu olayı ders çıkarmak ve bazı hususlarda dikkatleri çekmek açısından iyi değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Önce bir Suriye gazetesinde, sonra Türkiye'ye yönelik manipülatif haberlerin yapıldığı bilinen birçok internet sitesinde Türkiye'nin 4 subayının Suriye'de yakalandığına dair bazı haberler yer aldığını ifade eden Davutoğlu, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ciddi bir devlettir. Türk Silahlı Kuvvetleri, dünyanın en disiplinli ordularından birisidir' dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklama yaparak haberleri yalanladığını dile getiren Davutoğlu, daha sonra 6 Türk subayının isimlerinin Türkiye'de bazı internet sitelerinde 'yerden biten mantarlar gibi' yayınlandığını söyledi. Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında soruları yanıtlayan Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Bu, ciddi bir imaj kirlenmesi, ciddi bir manipülasyon, bir psikolojik operasyon. İlk defa karşılaşmıyoruz. Aylar önce 48 Türk askerinin Suriye'de yakalandığı haberleri de aynı kaynaklar tarafından yapıldı. İşin üzücü tarafı, böylesine spekülatif ve manipülatif bir haberin bir anda Türkiye gündeminde bir yankı bulabilmesi ve ana muhalefet partisinin bu psikolojik operasyonun bir parçası olarak bunu Meclis'e verilen bir soru önergesiyle Sayın Başbakanımız ve bana bir soru olarak yöneltmesi.'

4 ismi TSK ve MİT'le birlikte aradık

Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı ile bu konuda istişarelerde bulunduklarına işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, internet sitelerinde dolaşan bu isimlerde emekli veya muvazzaf hiçbir pilot, subay yoktur. Bu 6 isim de yok. Şimdi gelelim, pilot yok ama TSK'da isimlerimiz de bazen o kadar yaygın oluyor ki aynı isimde çok sayıda insan olabiliyor. Haberde ismi geçen İskender Durmaz, İlhan Tolunay, Durmuş Kevir isminde hiç bir personel yok. Bırakın pilotu, yüz binlerce mensubu bulunan Silahlı Kuvvetlerimizde bu isimlerde tek bir erbaş dahi yok. Mustafa Sevimli isimli bir üsteğmen yok. Haberde üsteğmen olduğu iddia ediliyor, pilot da yok. Bir astsubay, iki uzman erbaş ve iki er olmak üzere 5 askeri personel var Mustafa Sevimli isminde. Mustafa Doğan isimli... Tabii bu çok daha yaygın bir isim, 2 subay, 11 astsubay, üç uzman çavuş, 12 erbaş er var. Toplam 28 askeri personel var. Bunların hiçbirisi pilot değil ancak isim benzerlikleri olabilir. Yılmaz Turan isminde sadece bir subay var, haberde Yılmaz İ. Turan diye geçiyor. Ve bu isimlerin, askeri personelin hepsi de aktif görevinin başında ve Türkiye'de. Yani arandığında yerinde bulunan isimler. Genelkurmay Başkanlığımız son derece ciddi bir çalışmayla bunu ortaya koydu. Bir kere açık vaka olarak, bir kere böyle bir şey olmadığı çok net.'

11 yıl önce