|

DYP, resmen Demokrat Parti oldu

Doğru Yol Partisi (DYP) ikinci olağanüstü büyük kongresinde kendine kapatarak Demokrat Parti adını aldı. Doğru Yol Partisi, resmen Demokrat Parti (DP) oldu.

Cihan
00:00 - 27/05/2007 Pazar
Güncelleme: 14:02 - 27/05/2007 Pazar
Yeni Şafak
DYP, resmen Demokrat Parti oldu
DYP, resmen Demokrat Parti oldu

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun, 2 partinin birleşerek, seçimlere Demokrat Parti adı altında girmelerini öngören protokol doğrultusunda ilk adım bugün DYP kongresiyle atılıyor.


DYP'nin ikinci olağanüstü büyük kongresinde partinin ismini ve amblemini değiştiren tüzük değişikliği oybirliğiyle kabul edildi.


Değişikliğe göre, Doğru Yol Partisi kapatılarak Demokrat Parti ismini aldı. Partinin amblemi de Türkiye haritası önünde sağ ön ayağı havaya kalkmış kırat olarak kabul edildi. Ayrıca Genel İdare Kurulu'ndaki üye sayısı 40'dan 50'ya çıkartılarak, partinin ilk büyük olağan kongresine göre belde, ilçe ve ildeki üye sayılarının artırılması ve başkan ile üyelerin işten el çektirilmesi yetkisi verildi.


Kongre salonu, tüzük değişikliği yapılacağı için sadece delegelere yönelik hazırlandı, ancak kongreye partililerin de gelmesi nedeniyle salonda sıkışıklık yaşandı.


Kongrenin yapıldığı Büyük Anadolu Oteli'ne giden yolda da trafik sıkışıklığı yaşandı. Delegeler partililer ve basın mensupları otele belirli bir noktadan sonra yürüyerek ulaşabildikleri için kongre bildirilenden 2 saat geç başladı.


DYP ile birleşme kararı alarak Anavatan Partisi'nden de kongreye katılım oldu. Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Keçeciler, Oltan Sungurlu, Edip Safder Gaydalı, Sibel Çarmıklı ile Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili Süleyman Sarıbaş'ın katıldığı kongrede, Genel Başkan Erkan Mumcu'nun yolladığı çelenk platformun yanında yer aldı.


DYP kurucularından Yıldırım Avcı, eski bakanlar İsmet Sezgin, Hüsnü Ziya Yusuf Gökalp, Hasan Ekinci, Rıza Akçalı, Muhammed Kelleci, İsmail Karakuyu kongreye katılanlar arasında yer aldı.


Kongrede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın yolladığı telgraf alkışlar arasında okundu.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de kongreye kutlama mesajı gönderdi. Her 2 başkanın mesajı da delegeler tarafından alkışlandı.


1983 yılında kurulan DYP'nin adı 25 yılın ardından değiştirilmiş oldu. Anavatan Partisi de, daha önce açıklandığı gibi 2 Haziran'da kongresini toplayacak ve DP'ye katılma kararı alacak.


17 yıl önce