|

Enflasyon düşüşü Merkez'i rahatlattı

Financial Times gazetesi, ağustos enflasyonundaki düşüşün Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ı rahatlattığını belirterek düşük faize zemin olduğunu söyledi

00:00 - 6/09/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:24 - 6/09/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
Enflasyon düşüşü Merkez'i rahatlattı
Enflasyon düşüşü Merkez'i rahatlattı

Türkiye'de enflasyonun ağustos ayında sürpriz bir biçimde düşmesi yurt dışında da yankı buldu. Financial Times gazetesi, enflasyondaki düşüşün Merkez Bankası'na güç verdiğini, Başkan Durmuş Yılmaz'ı rahatlattığını yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Vicent Boland imzalı haberinde enflasyonun ağustos ayında düşmesinin Merkez Bankası'na güç verdiğini belirtti.

Gazete "Merkez Bankası, haftalarca süren türbülanstan sonra dün (Pazartesi) iyi haberler aldı. Veriler Ağustos'ta enflasyon, beklenenden büyük bir düşüş gösterdiğini ortaya koydu. Bu da daha düşük faiz olasılığı için zemin hazırladı" yorumunu yaptı.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 9,2

Enflasyonda gözlenen bu düşüşün Merkez Bankası'nın haziranda faizlerde yaptığı yüksek artışı haklı çıkardığını kaydeden gazete, enflasyon düşüşünün ayrıca nisanda atanan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ı ferahlattığını da ifade etti. Garanti Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kaya da "Artık Merkez Bankası'nın ağustos toplantısında faizleri arttırmayarak doğrusunu yaptığını biliyoruz" dedi. Financial Times, Morgan Stanley'nin iktisatçılarından Serhan Çevik'in yatırımcılar için yazdığı notta yıl sonu enflasyonun yüzde 9,2 olacağını tahmin ettiğine dikkat çekti.


Enflasyon Merkez Bankası'nın faiz kararını doğruladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun iki hafta önceki 'faizleri sabit tutma' kararının, bu aya ait enflasyon verileri ile örtüştüğünü söyledi. İTO'nun enflasyon değerleri ile TÜİK'in değerlerinin paralel bir görünüm sergilediğine dikkat çeken Yalçıntaş, "TCMB'nin Eylülde perakende zincirlerinden, İTO'dan ve TÜİK'den ara ara veri toplayarak enflasyonun seyrinin izlemesi yararlı olabilir. Eylül ayının okulların açılması ve Ramazan ayı sebebiyle yüksek enflasyon riski taşıdığını unutmamak gerekir" diye konuştu.



18 yıl önce