|

Erbakan D-8'i kurmak için direndi

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan''ın D-8''i kurabilmek için 28 Şubat darbesine direnerek hükümetin ömrünü gün gün uzattığı ortaya çıktı.

Cihan
00:00 - 27/02/2013 Çarşamba
Güncelleme: 15:20 - 27/02/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Erbakan D-8'i kurmak için direndi
Erbakan D-8'i kurmak için direndi

Yarın 28 Şubat, kararlarının ve Erbakan hükümetine yönelik postmodern darbenin 16. yıl dönümü. İnançlı insanlara yönelik her türlü zorluğun gösterildiği döneme yönelik her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Erbakan ile 20 yıl birlikte çalışan ve dönemin Milli Gençlik Vakfı (MGV) Bölge Başkanı Sezai İncesu, Erbakan''ın D-8 işbirliğini kurmak için hükümetin ömrünü gün gün kurtardığını söyledi. Askerin baskıları nedeniyle Erbakan''ın görevi Tansu Çiller''e devretmeye hazır olduğunu vurgulayan İncesu, ancak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel''in görevi Çiller yerine Mesut Yılmaz''a vereceğini bildiği için direndiğini açıkladı. Erbakan''ın o dönem en büyük amacının Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya''nın katılımıyla D8''i kurmak olduğunu ifade eden İncesu, bu amacı gerçekleştirmek için 28 Şubat 1997''den sonra Türkiye''yi gün gün idare ettiğini vurguladı. İncesu, 5 Haziran 1997''de D-8 kurulduktan sonra da Erbakan hükümetinin 30 Haziran 1997 tarihinde görevi bıraktığını açıkladı.

D-8''in Erbakan''a özgü bir proje olduğunu açıklayan İncesu, ''Hocamız, Birleşmiş Milletler varsa Müslümanların da olmalı, NATO varsa Müslümanların da olmalı, teknoloji birliği varsa Müslümanların da olmalı, kültür birliği varsa Müslümanların da olmalı, para birliği varsa Müslümanların da olmalı diyordu. D-8''in gelecek yüzyıl için gerekli olduğunu düşünüyordu. Bunun için D-8''i kurmak istedi. Kuruluş için de 30 Haziran tarihi konusunda mutabakat belirlenmişti. Erbakan Hoca üstündeki bütün baskılara rağmen o tarihe kadar hükümeti gün gün kurtarmıştır. Hükümetin, Türkiye tarihinde günlük bir şey olduğunu, bir önemi olmadığını bildiğinden D-8''i kurmak için acele etti. İktidarı D-8'in kurulması için fırsat olarak gördü, çünkü şimdi kurulmazsa bir daha kurulmasını zor olarak görüyordu. Bu organizasyona Mısır bile girdi. Dünya tarihinde Mısır ile İran''ı bir araya getiren, tek masada toplayan tek kişi Erbakan''dır.'' ifadelerini kullandı.

D-8, Developing Eight (Gelişmekte olan 8 ülke). D-8 işbirliği örgütü 05 Haziran 1997''de kuruldu, Refahyol hükümeti ise 30 Haziran 1997'de sona erdi. Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya oluşan D-8 ülkeleri aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü'nün de üyeleri.


11 yıl önce