|

İhracatçıdan yeni yıl hediyesi

2006 yılında birçok başarıya imza atan ihracatçılar, yılın son ayında gerçekleştirilen 8,7 milyar dolarlık ihracatla hem aylık bazda hem de yıllık bazda cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attı.

Aa
00:00 - 2/01/2007 Salı
Güncelleme: 00:47 - 2/01/2007 Salı
Yeni Şafak
İhracatçıdan yeni yıl hediyesi
İhracatçıdan yeni yıl hediyesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yaptığı açıklamada, ihracatın hem aylık hem de yıllık bazda cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerine yükseldiğini belirterek, bunu sadece ihracatçıların değil, tüm Türkiye'nin başarısı olarak değerlendiklerini söyledi. Satıcı, “Tüm temennimiz 2007 yılında da ihracatçıların bu başarısını aynı doğrultuda sürdürmesi yönündedir.” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı rakamlara göre Aralık ayı ihracatı 8 milyar 716 milyon dolara yükselerek rekor seviyeden kapattı. Aralık ayı ihracatında, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 19,18 arttı. Türkiye'nin 12 aylık ihracatı ise 85 milyar 716 milyon dolara ulaşırken, ihracatın yıllık artış oranı yüzde 16,77 olarak gerçekleşti.

DAHA DA İYİ OLABİLİRDİ

İhracat performansının 2006 yılında bir önceki yılın artış oranını koruyabildiğine dikkat çeken Oğuz Satıcı şöyle devam etti: "Çok uzun süredir dile getirdiğimiz ihracatçıların önündeki engeller giderilebilseydi çok daha başarılı bir ihracat performansı ortaya koyma imkanımız olabilirdi. Dış ticaret açığımız 2006 sonunda 50 milyar doları, cari açığımız ise 33 milyar doları geride bırakmazdı. Bu şekilde ülkemiz de daha fazla zenginleşmiş ve kırılganlıklarından uzaklaşmış bir ülke olma yolunda daha büyük adımlar atabilirdi. Ne yazık ki bu sene de ihracatçılarımızın sorunları görmezden gelindiğine tanıklık ettik. Tüm zorluklara rağmen üretmekten ve ihracat yapmaktan başka şansı olmayan Türk girişimcisi ihracat konusunda rekor üzerine rekor kırmaya devam etmektedir.”

2007 yılının seçimler nedeniyle zor geçeceğinin göründüğünü söyleyen Satıcı, açıklamasında seçimde toplumsal uzlaşmanın ön plana çıkarılarak siyasi istikrarın devamını sağlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

OTOMOTİV 15.4 MİLYAR DOLARLA LİDER

Bu arada 2006 yılında en fazla ihracatı 15 milyar 482 milyon dolar ile taşıt araçları ve yan sanayii sektörü yaptı. Bunu 13 milyar 988 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 8 milyar 785 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. 2006 yılında en fazla ihracatını en fazla artıran sektör ise yüzde 37,44'lük payla madencilik ürünleri oldu. İhracat artış hızında bu sektörü, yüzde 35,93'lük artışla demir ve demir dışı metaller, yüzde 29,25'lik artışla da kimyevi maddeler ve mamulleri izledi.



17 yıl önce