|

İşverenin prim yükü 5 yılda 10 puan azalacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hükümetin üzerinde çalıştığı paket çerçevesinde 5 yılda prim yükünün 10 puan kadar indirileceğini söyledi

ANKARA(ANKA)
00:00 - 22/05/2007 الثلاثاء
Güncelleme: 01:05 - 22/05/2007 الثلاثاء
Yeni Şafak
İşverenin prim yükü 5 yılda 10 puan azalacak
İşverenin prim yükü 5 yılda 10 puan azalacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hükümetin üzerinde çalıştığı, yatırım ortamını iyileştirmeye dönük paket çerçevesinde, 2008'den 2013 yılına kadar aşamalı olarak prim yükünün 10 puan indirileceğini söyledi. Sanayi Bakanı Coşkun, finansal piyasalara kolay erişilen altyapı imkanlarının iyileştirildiği, girdi maliyetlerinin düşürüldüğü, devlet yardımlarının etkin olduğu, bürokrasinin azaltıldığı, kurumsallaşmanın yaygınlaştığı, işletmeleri destekleyici yönde rekabetçi bir iş ortamının oluşturulmasını hedeflediklerini anlattı. Coşkun, bu kapsamda, istihdam üzerindeki vergilerin azaltılması ve enerji fiyatlarının düşürülmesi yoluyla toplam maliyetlerin azaltılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

VERGİ SİSTEMİ KARIŞIK

2005 ve 2006'da vergi yükünü azaltmak için vergi oranlarında çeşitli indirimler yapıldığını kaydeden Coşkun, “Bu çalışmalarla OECD ülkeleri ortalamasıyla karşılaştırıldığında ülkemiz vergi ödemelerinin brüt kara oranının daha düşük olduğu görülüyor. Ancak, vergi sisteminin karmaşıklığı ve ödenecek vergi sayısının fazlalığı nedeniyle vergi işlemlerinin maliyeti yüksekliğini koruyor. Bununla birlikte, işgücü üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükünün azaltılması ihtiyacı devam ediyor. Bu yüklerin azaltılması aynı zamanda işgücünün kayıt altına alınması açısından da önemli görülmektedir" diye konuştu.

YENİ DÜZENLEME ŞART

İstihdamın artırılmasının stratejik bir amaç olduğunu ifade eden Coşkun, "Ülkemizde, işverenlerin ücret dışı işgücü maliyetlerinin yanı sıra; çalışanların sayısına bağlı olarak istihdam etmek zorunda oldukları kişiler ve açmak zorunda oldukları birimlerden kaynaklanan yükümlülükleri mevcuttur. İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması için işverenlerin istihdama bağlı söz konusu yükümlülüklerinin gözden geçirilmesi ve bu konuda yeni düzenlemeler yapılması ihtiyacı devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Paketin istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma şartlarını içerdiğini belirten Coşkun, “Pakette Kıdem Tazminatı Fonu, SSK primlerinde indirim, zorunlu istihdam ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanmanın yumuşatılması gibi düzenlemeler buluniyor” dedi.


Terör mağduru ve özürlülere esneklik

Kıdem Tazminatı Fonu için işverenden yüzde 3 pay alınması, SSK primlerinden 2 puanın Fon'a yönlendirilmesi, İşsizlik Sigortası Fonu için işverenin verdiği katkı payından 1 puanın kaydırılmasının gündemde olduğunu ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "50 kişiyi aşan işyerlerinde bir hükümlü, bir terör mağduru, bir özürlü çalıştırma zorunluluğunun, 2 kişiye indirilmesi de seçenekler arasında. Bu yolla eski hükümlü veya terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması gündeme gelebilecektir. Özürlü çalıştırmada ise esnek düzenlemeler söz konusu olabilecektir" diye konuştu.



٪d سنوات قبل