|

Kart kullananları ilgilendiren haber

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, ülke ekonomisinin en büyük sorunu cari açığın kredi kartıyla kolay borçlanma sebebiyle büyüdüğünü belirterek, Merkez Bankasının (MB) kredi kartı faiz oranlarını otomatiğe bağlamasıyla gelecek süreçte kart faiz oranının daha cazip hale gelebileceğini söyledi.

Aa
00:00 - 2/11/2014 Pazar
Güncelleme: 11:22 - 2/11/2014 Pazar
Yeni Şafak
Kart kullananları ilgilendiren haber
Kart kullananları ilgilendiren haber

Ağaoğlu, MB'nin son yayımladığı tebliğe göre, kredi kartı akdi faiz oranlarının sabitleneceğini anlattı.

Bu oranların, altına veya üstüne geldiğinde değiştirileceğini belirten Ağaoğlu, şöyle konuştu:

"Kredi Kartları Kanunu''nun 24. maddesi, faiz artışının en az 30 gün önce bildirilmesi ve tüketiciye 60 gün zarfında borcunu eski faiz oranıyla kapama imkanı tanımış olduğundan borçlu, yeni faizi reddedebilecek, artıştan etkilenmeyebilecektir. Oysa tüketici kredisi faiz oranı 1,15''in altına indiğinde kart faiz oranı da düşmüş olacak ve kredi kartıyla borçlanma daha cazip hale gelebilecektir.

Bu, şu demek oluyor. Bankalar ve kart çıkaran kuruluşlarca kredi kartlarına uygulanabilecek azami akdi faiz oranı, tüketici kredilerine uygulanan faiz oranının azami yüzde 77''si kadar yüksek olabilecek. Tüketici kredisi faiz oranları arttıkça, tüketici kredisiyle kredi kartı faiz makası da kapanacak. Hızlı ve kolay sağlanması nedeniyle nakit ihtiyacındaki tüketicileri kartla borçlanmaya özendirebilecektir."

Ağaoğlu, ülke ekonomisinin en büyük sorunu cari açığın kredi kartıyla kolay borçlanma sebebiyle büyüdüğünü öne sürerek, "MB'nin kredi kartı faiz oranlarını otomatiğe bağlamasıyla önümüzdeki süreçte kart faiz oranı daha cazip hale gelebilecek" ifadesini kullandı.

Bugüne kadar insanları kartla borçlandıran bankaların, kredi kartına MB tarafından belirlenen faiz oranını yeterli bulmadıklarından "nakit çekim ücreti" adı altında ek ücret tahakkuk ettirdiğini vurgulayan Ağaoğlu, tüketicilerin de faiz dışında bu bedeli ödemek zorunda kaldığına dikkati çekti.

Ağaoğlu, tüketicilerin finans bilgisi eksikliği yanında, ekonomik sıkıntılarını en hızlı ve pratik yoldan gidermek için kullandıkları kredi kartıyla borçlanma yöntemini artık terk etmesi gerektiğini aktararak, bankaların kişilere gelir düzeyini gözetmeden limit tanımladığını, buna karşı dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

9 yıl önce