|

Kazak giy, 2 milyar dolar tasarruf et

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi dünyanın en büyük hazır giyim üreticilerinden olan Türkiye'nin giyim alışkanlıklarını değiştirerek, tahminlerin çok ötesinde 2 milyar dolar gibi bir tasarruf yapılabileceğini söyledi.

Aa
00:00 - 31/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 15:03 - 31/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kazak giy, 2 milyar dolar tasarruf et
Kazak giy, 2 milyar dolar tasarruf et

Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Tanrıverdi, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemini enerjinin oluşturduğuna dikkati çekerek ''20 milyar dolara yaklaşan Türkiye'nin doğalgaz ithalatının yaklaşık 6 milyar doları ısınma amaçlı tüketiliyor. Kış aylarında kazak gibi kalın ürünler giyerek elde edilecek 2 derecelik ısı değişimi ile Türkiye'nin bütçesinden 2 milyar doların buharlaşmasını engellemiş olacağız. Böylece hem aile hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmalarının mümkün olabileceğini anlatacağız. Her ay ısınmaya yüzlerce lira ödeyen vatandaşlarımız daha çok kazak giyerek kış mevsiminin kabusu olan doğalgaz faturalarını düşürebilirler. Böylece hem kendileri hem ülkemiz kazanır'' dedi.

Toplantıda, Enerji Bakanlığı desteğiyle, İHKİB, İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB), Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) ile Bayrampaşa Belediyesi'nin birlikte hayata geçirdiği ''Kazak giyelim enerjide yüzde 20 tasarruf edelim'' kampanyasının 9 Şubat'ta başlayacağı açıklandı. 

Kanada'da yapılan bir araştırmada ısıtıcıların dereceleri düşürülüp tasarruf yapıldığında bir günde trafikteki 300 bin aracın harcadığı enerjinin geri kazanıldığının ispat edildiğini söyleyen Tanrıverdi, ayrıca bir o kadar da zararlı gazların emilimi azaltılarak doğanın korunduğu sonucuna ulaşıldığına dikkati çekti.

YÜZDE 20 TASARRUF

İTHİB Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'de doğalgaz ve merkezi ısıtma sistemlerinin yaygın kullanımı sonrasında insanların ısınmak için evlerinde kışlık giysiler giymek yerine ısıtıcılarının derecelerini yükselttiklerini kaydetti. Türkiye'nin dış alımında ilk kalemin enerji olduğunu söyleyen Gülle, herkesin enerji tasarrufunda bulunması gerektiğini ifade etti.

Gülle, şöyle konuştu:

''Yaptığımız araştırmalarda ülkemizde tüketilen doğalgazın yüzde 35'inin binalarda kullanıldığını tespit ettik. Yine binalarda kullanılan doğalgazın yüzde 85'ini ısınmak için harcıyoruz. Kazak giyip, binalarda ısınma amaçlı kullanılan kalorifer ve kombilerin derecesini 1 derece düşürerek  yüzde 10; 2 derece düşürerek yüzde 20 oranında enerjiden tasarruf elde etmek mümkün. Kış döneminde ince giysiler yerine kazak giyerek sağlayacağımız 1-2 derecelik ısı ile sadece doğalgaz tüketiminden 1 milyar 200 milyon dolar tasarruf elde edebiliriz. Kış aylarında kullanılan diğer enerji türlerini de dikkate aldığımızda, ülkemizi toplamda 2 milyar dolarlık bir harcama kaleminden kurtarabiliriz.''


11 yıl önce