|

Kral 6 anlaşma, dostluk ve milyar $'lık yatırım bıraktı

Suudi Kralı Abdullah, Türkiye'deki temaslarını tamamlayarak dün ülkesine döndü. Başbakan Erdoğan'ın uğurladığı Kral'ın gezisinde, hem dostluklar tazelendi hem de yatırım anlaşmaları yapıldı.

00:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Güncelleme: 05:00 - 12/08/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Kral 6 anlaşma, dostluk ve milyar $'lık yatırım bı
Kral 6 anlaşma, dostluk ve milyar $'lık yatırım bı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye ziyareti iki ülke arasında 6 anlaşma imzalanması ve Türk-Suudi işadamlarının ortak yatırım kararları almasının ardından dün sona erdi. Kapalıçarşı'ya gitmeyerek esnafı hayal kırıklığına uğratan Kralı Atatürk Havaalanı'ndan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül uğurladı.


İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini ziyaret eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El Suud, Cuma namazından sonra Çırağan Sarayı'na geçen Başbakan Erdoğan'ı kabul etti. Kral Abdullah ile Erdoğan daha sonra, saat 14.00'te aynı otomobille Atatürk Havalimanı'na doğru hareket etti. Kral Abdullah'ın konvoyunda prenslerin yanı sıra Dışişleri Bakanı Gül de yer aldı.


Kral Abdullah'ı Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden Başbakan Erdoğan, Abdullah Gül, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu uğurladı. Uğurlama heyetinin elini tek tek sıkan Kral Abdullah, Erdoğan ile de öpüşerek ayrıldı. Kral Abdullah uçağın kapısından heyete el salladı. Erdoğan ve uğurlama heyeti, özel jumbo jetin aprondan ayrılışına kadar bekledi.


GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kral Abdullah'ın ayrılışı sırasında, İngiltere'deki olaylar nedeniyle gelişinden daha geniş güvenlik önlemleri uygulandı. Kral ve beraberinde gelenler dışındaki tüm heyet üyeleri, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ni kullanarak X-ray cihazından geçtiler. Ayrıca heyet üyelerinin valizlerini getiren kamyonetler apron girişindeki kapıda durdurularak bagajlar X-ray cihazından geçirildi. Daha sonra, konteynıra konulan eşyalar uçak altında ikinci kez X-ray cihazından geçirildi.


100 ARAÇLIK KONVOY

Kral Abdullah ile Başbakan Erdoğan'ın makam araçları uçağın kapısına kadar yanaştı. Erdoğan, öpüşerek uğurladığı Kral Abdullah'a el salladı.


Kral'a Çırağan Sarayı'ndan Atatürk Havalimanı'na geçişi sırasında yaklaşık 100 araçlık konvoy eşlik etti ve Sahilyolu'ndaki transit yol trafiğe kapatıldı.


18 yıl önce