|

Macunlu diş fırçası ile AB'yi fethetti

Dg Kozmetik Sanayii Genel Müdürü Ercan Sezgin "Günde 60 bin adet 'Sihirli Diş Fırçası' üretiyoruz. Yıllık ciromuz ortalama 1,5 milyon euroyu aşmak üzere. 2008 yılı ciro hedefimiz ise 5-10 milyon euro arasında. Şimdilik 16 ülkeye ihracat yapıyoruz."

Fahri Sarrafoğlu
00:00 - 30/06/2008 Pazartesi
Güncelleme: 00:41 - 30/06/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Macunlu diş fırçası ile AB'yi fethetti
Macunlu diş fırçası ile AB'yi fethetti

Türkiye'deki tek “Macunu içinde diş fırçası” üreten Dg Kozmetik, AB'den sonra şimdi de ABD'ye ihracatı zorluyor. Dg Kozmetik Sanayii Genel Müdürü Ercan Sezgin, Dental Magic Practico adıyla yurtdışında satışını yaptıkları ürünlerini iç piyasada "Sihirli Diş Fırçası " adıyla 3 yıldır satışa sunduklarını söyledi.

KÜRESEL MARKALAR ARASINDA

Ürünlerinin piyasada bulunan diğer ürünlerinden farklı olduğunu söyleyen Sezgin, en önemlisinin ise Türk icadı olduğu ve uluslararası markalar arasında yer aldıklarını hatırlattı. Sezgin ürünle ilgili şu bilgileri verdi: "Hijyenik olması, kullanılıp atılması, taşınabilir olması, özellikle de fiyatı ile bilindik uluslararası markaların dahi dikkatini üzerine çekti. Şaşırtıcı kullanımı, tekrar tekrar kullanmayı tetikliyor."

İNANÇLA GELEN BAŞARI

Diş fırçaların üretildiği tüm makinelerin Türk mühendisleri tarafından yapıldığının altını çizen . Sezgin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kimse yardımcı olmadı. Büyük bir sanayici dostum, borç para istediğim zaman 'Senin kazanacağın parayı daha Merkez Bankası basmadı' dedi. Ben ona bir hayal ürünü teklif ettim ve o, buna inanmadı. O şahısla daha sonra Almanya'da karşılaştık ve başarımıza inanamadı." Sezgin yıllık cirolarının ortalama 1,5 milyon euroyu aşmak üzere olduğunu da söyledi.

16 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

Başta AB ülkeleri olmak üzere 16 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Sezgin, Lübnan'a da ihracat yaptıklarını hatırlattı. En büyük ihracat yaptığı ülkenin İtalya olduğunu kaydeden Sezgin, çeşitli uluslarası fuarlara katılarak ülke sayısını artırmaya gayret ettiklerini ifade etti. Ulusal marketler, eczaneler ve depolarla da anlaşma yapılarak iç piyasada genişleme çalışmaları devam ediyor. Yine belediyeler, sponsorlar ve hatta hacı adayları kullanımı için çeşitli kurumlarla da işbirliği yapılıyor.


Sırada sıvı diş macunu var

“Diş macunu ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için Türkiye'de ilk defa Sıvı Diş Macunu'nu piyasaya hazırlamak üzereyiz” diyen Sezgin, AR-GE konusunda çalışmalar yapıldığını vurgulayarak kendi üretimleri olan makineler de dâhil olmak üzere yeni tasarımları ve projeleri de olduğunu belirtti. “Bu işe girmeden önce ne yapıyordunuz?” şeklindeki sorumuza Sezgin şöyle cevap verdi: "Londra'da işletme ve iktisat eğitimi aldım. 1992 yılından beri çalışıyorum. Önce İsviçre'de, sonra iki yıl Güney Kore'de ve Çin'de yaşadım. 1999 depreminden sonra ise plastik enjeksiyon yapan bir arkadaşımla birlikte yurtdışı gezisine gittik. Gezi esnasında Türk ürünlerinin neden satılmadığını konuştuk. Uçağın tuvaletine girip çekmecede diş macunu ve diş fırçası görünce, 'Bunu değişik bir şekilde yapsak nasıl olur?' diye düşündüm. Bu fikri hayalimde geliştirdim, olgunlaştırdım. 2000'de parayı ortaya koydum ve başladık. Fırçanın sapını yapmak kolaydı, ancak ucunu yapmak zordu. Üç milyon dolar harcadık."


16 yıl önce