|

Orta Asya kapısı ticaretin alt yapısı

Sanayi Bakanı Ergün, İran ile ilişkilerin sağlıklı bir zeminde ilerlediğini ve ticari kapıların sonuna kadar aralandığını vurguladı. İran Çalışma Bakanı ise ortak sanayi bölgesi ve otomobil projelerinin pekişeceğine dikkat çekti

00:00 - 24/06/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:47 - 24/06/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Orta Asya kapısı ticaretin alt yapısı
Orta Asya kapısı ticaretin alt yapısı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin her geçen gün ilerlediğine işaret ederken, 'İnsanlığın yeni çatışmalara değil, yeni anlaşmalara ihtiyacı var. Vatandaşlarımızın refahını ancak bu şekilde sağlayabiliriz. İran ile ilişkilerimiz sağlıklı bir zeminde ilerliyor' dedi. İran İslam Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Abdol Reza Shaikhol-Eslami, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ü ziyaret etti.

SINIRA İYİLEŞTİRME

Ziyaret sırasında konuşan Ergün, transit ticaret hususunun gerçekten önemli olduğunu, Türkiye'nin İran için Avrupa'ya, İran'ın da Türkiye için Orta Asya'ya açılan kapılar olduğunu söyledi. Bu doğrultuda ulaşımın sağlandığı oto yolların iyi ve güvenilir durumda olması gerektiğini anlatan Ergün, Ağrı-Gürbulak, Van-Kapıköy ve Hakkari-Esendere sınır kapılarının sınır ticaretinin geliştirilmesinde kilit rol oynadığını, ancak Kapıköy Sınır Kapısı'nın İran tarafında kalan kısmında iyileştirme çalışmalarının yapılması gerektiğini bildirdi.


Ortak organize sanayi projesi

İranlı Bakan, Organize Sanayi Bölgesi'nin işbirliğinin gelişmesinde adım olacağını kaydetti ve Türkiye'nin otomobil üretiminde sahip olduğu tecrübelerini projeye katılarak İran ve Malezya ile paylaşması halinde hedefe daha kolay ulaşabileceklerine vurgu yaptı.




14 yıl önce