|

Sınırlı bir müdahale yeterli olmaz

Suriye'ye sınırlı bir müdahale düzenleyeceğini duyaran ABD'ye Başbakan'dan cevap geldi. Erdoğan, 'Sınırlı müdahale bizi tatmin etmez. Kosova gibi olmalı. Yoksa 24 saatte uğra çekil bu olmaz. Orada mücadele 78 gün sürdü. Ondan sonra iş temizlendi' dedi

.
00:00 - 31/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 00:33 - 31/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Sınırlı bir müdahale yeterli olmaz
Sınırlı bir müdahale yeterli olmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Çankaya Köşkü'nde verilen resepsiyonda soruları cevapladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 'operasyon sınırlı olacak' açıklamasının sorulması üzerine Başbakan, sınırlı bir operasyonun kendilerini tatmin etmeyeceğini söyledi. Erdoğan şunları kaydetti:

'UĞRA ÇEKİL'LE OLMAZ

Burada rejimi zayıf düşürmek veya rejimi şu anda artık bu işi bırakma noktasına getirmektir aslolan. Burada halkın duruma el koymasının önünü açmaktır aslolan. Kosova olayını burada sergilemeleridir aslolan. Yoksa 24 saatte uğra çekil bu olmaz. Ama orada biliyorsunuz, aklımda kaldığı kadarıyla 78 gün Kosova'da bir mücadele sürdü. Ondan sonra iş temizlendi. Kosovalılara bırakıldı ve çekildiler. Böyle bir durum.

OPERASYON İÇİN TARİH VERDİ

Müdahalenin 'G-20 öncesinde olabileceğini vurgulayan Başbakan, 'Yüz bini aşan insan öldürüldü burada. Ben aslında kimyasal silah sebebi ile ölenlerden dolayı böyle bir adımın atılmasını zayıf buluyorum. Çünkü olaya bir sebep netice ilişkisi olarak bakıyorum. Olay insanların ölümüyse bu insan ha kimyasal silahla öldürülmüş ha tankla topla veyahutta ne bileyim uçaklardan gönderilen bombalarla öldürülmüş, sonunda yüz bini aşkın insan ölüyor' dedi.

AŞIRI UÇLARA UZAĞIZ

Başbakan Erdoğan, 'Suriye'ye operasyona şüphe ile bakan kesimlerin, operasyonun El Nusra'ya yakın cephelere yarayacağı konusunda endişelerini dile getirdiklerinin' belirtilmesi üzerine de şunları kaydetti: 'Arkadaşlar bizi artık tanımanız lazım. Bizi tanımamakta ısrar ediyorsanız ben onu anlayamam. Yani bizim bir defa aşırı uçların hiçbirine yakın olmamızı kimse lütfen konuşmasın. Biz aşırı uçlar nerede olursa olsun, ister ülkemizde olsun, ister diğer ülkelerde olsun, bu bizim temel prensibimizdir, temel ilkemizdir, biz aşırı uçların hepsine karşıyız. Hepsinden uzağız.'

Kaygı duyulmasın gereken tedbiri alıyoruz

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suriye konusunda kamuoyunun kaygılanmasını gerektiren bir durum olmadığını, gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. 30 Ağustos Zafer bayramı nedeniyle Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 'Bize Başbakanlık direktifi 4 Ekim 2012 tarihinde verildi' dedi.

'Suriye konusunda endişe duyuyor musunuz?'şeklindeki soruya Genelkurmay Başkanı Özel,' Niye endişe duyuyorsunuz. Niye kaygılanıyorsunuz? Gerekli koruma tedbirleri var'karşılığını verdi. Gazetecilerin,'Suriye'nin bize karşı kimyasal silahları kullanması gibi bir tehlike var mı?' sorusuna,'Onları bilemiyoruz. Ama her türlü tedbiri alıyoruz. Ama herşeyi siz zaten biliyorsunuz. Manşetler atıyorsunuz. kimin ne kadar füzesi var onu veriyorsunuz.' diye konuştu.

'Yeni bir tezkereye ihtiyaç var mı?'şeklindeki soruya,' Onu siyasi iradeye sorun' karşılığını veren Genelkurmay Başkanı Özel sözlerini şöyle sürdürdü:' Bize Başbakanlık dikektifini 4 Ekim 2012'de aldık. Onu uyguluyoruz'

GERİ ÇEKİLME YÜZDE 20

Genelkurmay Başkanı Özel, PKK'nın geri çekilmesiyle ilgili soruları da yanıtladı. 'Geri çekilme yüzde 20 seviyesinde mi?' şeklindeki soruya,' Türk Silahlı Kuvvetleri istihbarat örgütü değil'karşılığını veren Özel, ısrarlı sorular üzerine,'Sayın başbakan tarafından bir rakam ifade edildiğine göre (yüzde 20) öyledir' diye cevap verdi.


11 yıl önce