|

Vergileri düşürüyorum bu kıyağımı unutmayın

KDV oranlarının yüzde 8'e indirildiğini hatırlatan Maliye Bakanı Unakıtan, “Her gelen hükümet indireceğim der, ama bindirir.Gelecek dönemde istihdam vergilerini indireceğiz” dedi.

Yaşar Süngü
00:00 - 3/06/2007 Pazar
Güncelleme: 01:15 - 3/06/2007 Pazar
Yeni Şafak
Vergileri düşürüyorum bu kıyağımı unutmayın
Vergileri düşürüyorum bu kıyağımı unutmayın

Gıda ve turizmde katma değer vergisi oranlarını yüzde 18'den yüzde 8'e indiren hükümet üretim üzerindeki maliyetleri azaltmak için istihdam üzerindeki vergileri de indirecek. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Antalya'da düzenlenen Genel İdare Kurulu Toplantısı'na katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak için maliyetleri düşürmek gerektiğini belirterek, “İstihdam vergilerini sigorta pirimlerini düşürmek lazım. Bundan sonraki dönemde yapacağımız ilk işlerden biri bu olacak” dedi. Unakıtan, hükümetlerinin Türkiye'nin tarihinde vergi indiren ilk hükümet kendisinin de vergi indiren bakan olduğunu söyleyerek, “Her gelen hükümet indireceğim der, ama bindirir” yorumunu yaptı. Unakıtan, “Yeni hükümette ilk çıkacak kanunlardan biri ar-ge teşvik kanunlarıdır” diye konuştu. MÜSİAD üyelerine seslenen Unakıtan, “Ben sizin hepinizin ortağıyım, zararınıza karışmıyorum karınıza ortağım. Size kıyak çekmeye çalışıyorum vergileri düşürüyorum kıyağımı unutmayın. Antalyalılar da turizmden dolayı unutmasın. Bir şey yapıyoruz ama alkışı da hak ediyoruz” diye konuştu. Vergi indirimlerine devam edeceklerini söyleyen Maliye Bakanı, bunda ekonomiye yardımcı olacak konulara öncelik verdiklerini bildirdi. Vergi indirimini Malezya'ya gitmeden önce imzaladığını söyleyen Unakıtan, “Vatandaşın yiyeceğini yüksek vergi ile gıdayı indirdik, Migros diyor ki 8 bin ürün ucuzladı. Gıdanın pahalı olmasına gönlümüz razı olmaz. Seçim döneminde indirilir mi indirilir. Etik mi etik” diye konuştu.

TÜPRAŞ'I KİM DAHA İYİ YÖNETİR

Unakıtan, bakanlık olarak 23 milyar dolarlık özelleştirme yaptıklarını, TMSF ve diğer kurumlarla birlikte 37 milyar dolarlık özelleştirmenin gerçekleştirildiğini kaydetti. Kar eden kamu kurumlarının da özelleştirilmesi gerektiğini söyleyen Unakıtan, “TÜPRAŞ'ı Koç mu iyi idare bizim memurlar mı? Koç daha iyi idare eder. Biz de performansı kötü diye bir adamı görevden al Danıştay o adamı ertesi gün geri getiriyor” diye konuştu. Ziraat Bankası'nın da özelleştirilmesini isteyen Unakıtan, bankanın kredi kullandırırken müfettiş baskısı altında kaldığını kaydetti. Unakıtan, “Bak bakalım Sabancı'nın Akbank'ı nasıl çalışıyor. İşini iyi yapmayan adamı orada tutarlar mı?” dedi.


Yeni hükümetten istikrar bekliyorum

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da son gelişmelere değindi. Bolat, yeni kurulacak 60. hükümetten beklentilerini şöyle sıraladı: Her şeyden önce bozulan siyasi istikrarın yeninden sağlanması ve güven ortamının korunması. Ekonomide bin bir fedakarlıkla kazanılmış olan makro ekonomideki istikrar ortamının korunması. Mikro istikrar dediğimiz işletmeler dünya seviyesinde rekabetçi şartlarının oluşturulması. İşsizlikle mücadele için aktif bir istihdam politikası, emek piyasasındaki katılıkların kaldırılması. Belirli sektörlerde makine bilgi teknolojilerinde yatırım indirimi gerekiyor, güney doğunun kalkındırılması, terör batağının kurutulması, enerji ithalatı kontrol altında tutulmalı. MÜSİAD Antalya Del Mar Mirada Oteli'nde yapılan Genel İdare Kurul Toplantısı'nın (GİK) gala yemeğinde açılış konuşmasını Şube Başkanı İbrahim İşlek yaptı. Gecede, Antalya şubesine katılan yeni üyelere rozet takıldı. Geceye Maliye Bakanı Kemal

Unakıtan'ın yanı sıra Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci,

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu da katıldı.


Rapordan başlıklar

Vergi kanunları yeniden yazılsın. Dolaylı vergilerin payı azalsın, vergiler yatırımı ve istihdamı artırıcı etki yapsın, vergiler gelir dağılımı düzeltsin, adaletli olsun, sisteme olan inancı sağlasın. Vergi dairelerinin yerlerine ilişkin sorunlar

çözümlensin, bağış ve istisnalar basitleşsin, gayri menkul rantları vergilendirilsin, SSK primleri vergi dairesi tarafından da toplansın, kredi maliyetlerini yükselten unsur olarak damga vergisi banka BSMV kaldırılsın. Genel KDV oranı aşamalı olarak AB ortalaması olan yüzde 15'e indirilsin.


17 yıl önce