|

Ramazan Bayramı namazı kaçta kılınacak: 2 Mayıs 2022 Diyanet il il bayram namazı vakitleri

Ramazan ayının sonuna yaklaşıldıkça Ramazan Bayramı için hazırlıklar başladı. Bu yıl 2 Mayıs Pazartesi gününe gelen Ramazan Bayramı'nda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlemiş olduğu takvime göre tüm ülkede vatandaşlar bayram namazını kılacak. "2022 Ramazan Bayramı namazı saat kaçta kılınacak?" sorusu merak edilip araştırılmaya başlandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana illeri başta olmak üzere tüm illerde bayram namazı saatlerini derledik. İşte Diyanet 2 Mayıs 2022 il il Ramazan Bayramı namazı vakitleri ve bayram namazı hükmü, bayram namazı kılınışı gibi detaylar...

18:00 - 1/05/2022 Pazar
Güncelleme: 15:13 - 1/05/2022 Pazar
Yeni Şafak
2 Mayıs Ramazan bayramı namaz saatleri
2 Mayıs Ramazan bayramı namaz saatleri

Ramazan Bayramı'nın 1. günü 2 Mayıs Pazartesi günüdür. Ramazan Bayramı'nın ilk gününün sabahında camilerde müslümanlar bayram namazı kılacak. Diyanet'in takvimine göre vatandaşlar bulundukları illerin bayram namazı saatine göre bayram namazını kılacak. İşte il il 2 Mayıs Ramazan Bayramı namazı vakitleri...

2022 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı 2022 yılında mayıs ayına denk geliyor. Arefe günü 1 Mayıs olacak. Ramazan Bayramı'nın ilk günü 2 Mayıs, son günü ise 4 Mayıs olacak.

BAYRAM NAMAZI GÜNEŞ DOĞDUKTAN KAÇ DAKİKA SONRA KILINIR?

Bayram namazlarının vakti, güneşin doğmasından 45 dakika sonra başlayıp kuşluğa kadardır.

2 MAYIS 2022 RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI SAATLERİ

İstanbul 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:39
Ankara 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:26
İzmir 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:52
Adana 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:22
Bursa 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:41
Antalya 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:41
Konya 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:31
Eskişehir 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:36
Diyarbakır 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:00
Şanlıurfa 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:08
Gaziantep 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:13
Kocaeli 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:36
Mersin 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:25
Kayseri 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:18
Van 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
05:47
Sakarya 2 Mayıs Ramazan Bayram Namazı Saati:
06:34

BAYRAM NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Bayram namazı 2 rekattır. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın ilk günü kılınır. Namazdan sonra bayram hutbesi okunur. Bayram namazları cemaatle birlikte camilerde kılınır.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir. Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir. Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek.

BAYRAM NAMAZI KILINIŞI

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

BAYRAM NAMAZI KILINIŞININ VİDEOSU- İZLE

BAYRAM NAMAZI FARZ MI VACİP MİDİR?

Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.

Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, Cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe cuma namazında namaz-dan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

KADINLAR BAYRAM NAMAZINDAN SORUMLU MUDUR?

İslam âlimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildirler (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462). Bununla birlikte Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü’l-îdeyn, 1-3, 10-12). Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.

FİTRE (FITIR SADAKASI) BARAM NAMAZINDAN SONRA VERİLEBİLİR Mİ?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

FİTRE CAMİLERE VERİLİR Mİ?

Fıtır sadakasının geçerlilik şartlarından biri de temliktir. Temlik eşya üzerindeki mülkiyet hakkını veya malî bir hakkı başkasına devretmeyi ifade eder. Cami, okul, köprü, yol vb. yerlere temlik söz konusu olmayacağından fıtır sadakası verilemez. (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 291, 325).

#bayram namazı
#bayram namazı ne zaman
2 yıl önce