|

2018 İstanbul bayram namazı vakti saat kaçta?

Rahmet ve bereket ayı Ramazan-ı Şerif’in bitmesine sayılı günler kaldı. 15 Haziran 2018 Cuma günü Ramazan bayramının birinci günü. Sabahın erken saatlerinde uyanıp bayram namazını kılacak olan vatandaşlar şimdiden bayram namaz vakitlerini araştırmaya başladı. Peki, İstanbul bayram namaz vakti saat kaçta? Detaylar haberimizde.

Yeni Şafak
15:22 - 11/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:23 - 11/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.
Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir.
ayının coşkusu tüm hızıyla devam ederken, bayram içinse hazırlıklar yavaş yavaş başladı. “İstanbul bayram namazı vakti saat kaçta?” sorusu şimdiden merak konusu oldu. Diyanet ise İstanbul bayram namazı saati ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
  • 15 Haziran Cuma günü İstanbul bayram namazı vakti saat 06:17

Bayram namazına giderken neler yapılmalı?

Bayram namazına giderken yolda tekbir getirilir. Bu tekbirler ramazan bayramında sessiz, kurban bayramında ise açıktan yapılır. Camiye varıldıktan sonra her ikisinde de namaz vaktine kadar hep birlikte tekbir alınır. Camide vaaz ediliyorsa oturup sessizce dinlenir.

Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir.

  • Bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır?
  • - Önce "Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet edilerek namaza durulur.
  • - Sonra "Sübhaneke" okunur.
  • - Sübhanekeden sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp (iftitah tekbirinde olduğu gibi), birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.
  • - Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rekata) kalkılır ve eller bağlanır.
  • - İkinci rekâtta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir.
  • - Sonra da secdeler yapılarak oturulur.
  • - Oturuşta imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina, Rabbena firli duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namaz bitirilir.


#istanbul
#bayram
#namaz
6 yıl önce