|

Dünyada Ramazan

Yeni Şafak
04:00 - 15/07/2015 среда
Güncelleme: 21:22 - 14/07/2015 вторник
Diğer

Kökü mâzîde olan âtîyim


Yahya Kemal'in “Kökü geçmişte olan geleceğim” anlamına gelen bu güzel sözü Konya'daki 800 yıllık teravih geleneğini çok güzel anlatıyor. Selçuklular döneminde bayram namazlarının kılındığı, yağmur dualarının edildiği, orduların sefere uğurlanıp sefer dönüşü karşılandığı Musalla Namazgahı'nda 800 yıllık teravih geleneği sürüyor.





Bize Allah yeter


Fas'ın Kazablanka şehrindeki 2. Hasan Camisi'ne çıkan yollardan birinin ortasında, yaşlı bir adam namazını eda etmeye hazırlanıyor. Önceki gece idrak edilen Kadir Gecesi sebebiyle camide yaşanacak yoğunluğu, arka planda camiye doğru yürüyen kalabalıktan tahmin etmiş ve bulduğu ilk boşlukta namaz kılmaya karar vermiş olabilir. Belki de baston yardımıyla bile ayaklarının gücü onu oraya kadar getirebildi. Yolun ortasında yalnız ve hüzünlü görünse de biliyoruz ki bu yaşlı adam gerçekte yalnız değil ve hiç yalnız kalmayacak.




Su gibi aziz olun


Canlı ışıklar altında cami ortasındaki havuzdan abdestlerini alan bu Müslümanlar, Hindistan'ın Ahmedabad şehrinde. Altyapısı zayıf ülkenin insanları, tek tek akan musluklardan olmasa da en azından abdest alabilecek suyu bulabilmişler...




#Ramazan
#Yahya Kemal
#Kökü mâzîde olan âtîyim
9 лет назад