|

Evlerimizi mescit haline getirelim

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ramazanda çokça Kur’ân okumayı, zekât vermeyi ve namazları evlerde de cemaatle kılmayı tavsiye etti. “Evlerimizi mescit haline getirelim” diyen Erbaş, “İki bayram yapalım inşallah. Biri Ramazan Bayramı olsun, diğeri de salgından kurtuluşumuzun bayramı olsun” temennisinde bulundu.

00:00 - 14/04/2021 Çarşamba
Güncelleme: 01:55 - 14/04/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Ali Erbaş
Ali Erbaş
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kovid-19 gölgesinde ihya edilecek Ramazan’ı evde geçireceklere tavsiyelerde bulundu. Kovid-19 nedeniyle geçen yıl vakit, cuma, teravih ve bayram namazlarının camilerde kılınamadığını hatırlatan Erbaş, “Bu sene elhamdülillah Ramazan ayında cuma ve vakit namazlarımızı camilerde kılacağız. Yatsı namazı dahil.
Yatsı namazının son sünnetini kıldıktan sonra imamlarımız, ‘Muhterem kardeşlerim, değerli cemaatim şimdi hep birlikte evlerimize gidiyoruz ve evlerimizde mümkünse çocuklarımızla birlikte cemaatle teravih namazımızı kılıyoruz, mümkün değilse ferdi olarak kılıyoruz’ şeklinde bilgilendirme yapacak.
Önce teravih namazımızı kılacağız ardından da vitir namazımızı kılacağız. Çünkü vitir namazı teravih namazından sonra kılındığı için camilerde yatsı namazımızın son sünnetini kıldıktan sonra dağılacağız.”


İFTAR VE SAHURU AİLELERİMİZLE YAPALIM

  • Geçen yıl olduğu gibi bu sene de kalabalık iftar sofralarının kurulamayacağını, sahur ve iftarların evlerde ailelerle yapılacağını aktaran Erbaş, şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlarımıza mümkün olduğunca evlerini mescit haline getirmelerini tavsiye ederim. Özellikle cemaatle namaz kılmak. Sadece teravih namazı demiyorum. Sabah namazından itibaren mümkün olduğunca namazlarımızı ihmal etmeyelim.
    Mümkünse cemaatle kılalım, mümkün değilse vaktinde kılalım namazlarımızı. İftar ve sahurları ihmal etmeden evimizde çocuklarımızla birlikte yapmaya gayret edelim. Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Bol bol Kur’an-ı Kerim okuyalım. Gönlüm ister ki bu ramazan ayında her Müslüman bir hatim indirsin. Bugünden itibaren başlayarak her gün bir cüz okuyarak ramazanın sonunda Kur’an-ı Kerim’in 30 cüzü bitmiş olsun. Sonra da hatim duamızı yapalım.
    Rabbimizden bu ramazan ayının bütün Müslümanlar ve İslam alemi için hayırlar getirmesini dileyelim. Ramazan ayı aynı zamanda tövbe ve istiğfar ayıdır. Ellerimizi Rabbimize açalım yeryüzünden bütün kötülüklerin kalkması, iyiliklerin yayılması için dua edelim.”

Bayram namazı kılınacak

Kovid-19 nedeniyle geçen yıl bayram namazlarının kılınamadığını anımsatan Erbaş, şunları kaydetti: “Şu an camilerimizde nasıl cuma namazları kılıyorsak bayram namazları da kılınacak inşallah.
Aksi bir durum olmazsa yani vakalar yükselmezse. Vakaların bu ramazanda düşeceğini umut ediyorum. Bu, milletimizin alacağı tedbirlerle doğru orantılı. Millet olarak teravihten taviz verdik mesela. Teravihi, o güzelliği camilerde yaşayamayacağız.
Teravihten fedakarlık eden bu millet başka şeylerden de fedakarlık etmeli. İki bayram yapalım inşallah. Biri ramazan bayramı olsun, diğeri de salgından kurtuluşumuzun bayramı olsun.”

İTİKAF YAPILACAK

  • Erbaş, camiler ve cami müştemilatlarında iftar programlarının yapılmayacağını hatırlatarak,
    “Kovid-19 nedeniyle geçen yıl camilerde itikaf ibadeti yapılamadı. Bu yıl müftülüklerimizin belirlemiş olduğu camilerde itikaf yapılacak. Çünkü bu da bir sünnettir. Camilerimizin uygun bölümlerinde ve uygun olan camilerimizde itikaf yapmak isteyen kardeşlerimiz bundan istifade edebilecek.”
    açıklamasında bulundu.
#Mescit
#Teravih
#Oruç
#Zekat
#Ali Erbaş
#Diyanet İşleri Başkanlığı
3 yıl önce