|

Kimlik arayışı tasavvufu popülerleştirdi

Tasavvufun günümüzde bu kadar popülerleşmesini Müslümanların kimlik arayışıyla ilişkilendiren yazar Mehmet Fatih Çıtlak, “Tasavvuf insanın dışarıya göstermek istediği değil, kendi içsel derinliğini bulmasına yardımcı olur” şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
10:58 - 15/07/2014 Salı
Güncelleme: 08:11 - 15/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Sedat Özkömeç
Fotoğraf: Sedat Özkömeç

Ramazan da yapılan ibadetlerin Müslümanları dönüştürmesi gerektiğini söyleyen tasavvuf araştırmalarıyla bilinen Mehmet Fatih Çıtlak Ramazanın insanın senelik hayatındaki bir dönüm noktası olduğunu belirtti. “Bir insanın Ramazanı yaşayıp Ramazandan önceki haline dönmesi imkânsızdır” diyen Çıtlak “Bir insanın hakikaten oruç tutup namaz kılıp Ramazandan çıkışta aynı olma ihtimali yoktur. Ramazanın bütün adet ve örfleri insanların dönüşümüne yardımcı olacaksa bu adetler kabul edilmeli. Eğer bizi dönüştürmeyecek, Allah’a karşı ibadet yerine ibadeti sadece iyi hissetmek için yapıyorsak bu adet ve örflerin hepsi sorgulanmalıdır” diye konuştu.  



Dini Allah için yaşamalıyız


Günümüz Müslümanları ile ilgili de konuşan Çıtlak, “Müslümanların dünyayı çok sevmesi problemi vardır” dedi.  Müslümanlar dinini başkalarına göstermek için yaşadıkları dair eleştiri de bulunan Çıtlak, “Allah için değil, insanlara göstermek için yapılan Müslümanlık modernizmin farklı bir tuzağını sürüklüyor. Bugün mescitten dışarıya çıkmayıp etrafına hava atma duygusundan mahrum kalmayı göze alabilecek kaç Müslüman var? İnsanlar dinlerini Allah için değil kullar için yaşıyor. Tasavvufta bundan nasibini almıştır” dedi. 



Kimlik arayışındayız


Tasavvufun günümüzde bu kadar popülerleşmesini Müslümanların kimlik arayışıyla ilişkilendiren Çıtlak,  Müslümanların bu toplumda biz Müslüman olarak da yaşarız fikrini tribünlere göstermeye çalıştıklarını söyledi. Çıtlak, “Tasavvuf insanın dışarıya göstermek için değil, kendi içsel derinliğini bulmasına yardımcı olur” diye konuştu.


 


Tasavvuf kalbi eğitir


Tasavvufla ilgili araştırmalar da yapan Mehmet Fatih Çıtlak günümüz tasavvuf algısının yanlışlığına da değindi. Çıtlak şöyle konuştu “Tasavvuf insanın kalbini eğitir. Tasavvuf fiili Muhammediyedir.”



 En büyük sorun feyizsizlik


Günümüzde Müslümanların en büyük sorununun "Feyizsizlik" olduğuna dikkat çeken Çıtlak, Peygamber efendimizin ahir zaman için söylediklerini hatırlattı. Çıtlak ,"Şu an Peygamber efendimizin ahir zaman için Müslümanlara söylediği gibi dünyayı seviyoruz ve ölümden korkuyoruz. İnsanlar topluma kendilerini ispat için değil içlerinde ihtiyaç duydukları Allah için bir şey yapmayı başardıklarındabu bir kişi bile olsa etrafını nur gibi etkileyecektir" diye konuştu. Çıtlak kendimize yöneldiğimizde modernizmin ve cemaatlerin tuzaklarına, karşı durabileceğimizide sözlerine ekledi.

#ramazan
#fatih çıtlak
#tasavvuf
10 yıl önce