|

Sıcaktan korunma yolları

Türkiye’de hava sıcaklığı ciddi şekilde artmaya başladı. Yaklaşık on yedi saat oruç tutanlar ise sıcağın etkisini en aza indirgemek için yollar aramaya başladı. İşte Ramazan'da sıcaktan korunma yolları;

Yeni Şafak
08:00 - 11/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:43 - 11/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Sıcak havanın bedenimize olumsuz etkilerini en aza indirmek için basit tedbirler alabiliriz.
Sıcak havanın bedenimize olumsuz etkilerini en aza indirmek için basit tedbirler alabiliriz.

Yeni haftayla birlikte Türkiye'de sıcaklıklar ciddi oranda yükseldi. Ramazan ayında yaşanan bu ani sıcaklık artışı ise özellikle oruç tutanları zorlamaya başladı. Peki, oruç tutarken sıcağın etkisini en aza indirebilmek için neler yapabiliriz.

Sıcak çarpmalarına dikkat

Aşırı sıcaklar ölümcül güneş çarpmalarına neden olabiliyor. Yüksek ateş, halsizlik ve baş ağrısı ise sıcak çarpmasının en belirgin işaretleri.



Tuzlu sıvılar tüketilmeli

Yine aşırı sıcağa bağlı olarak yaşanan tuz kaybı, sıcak kramplarına neden olabilir. Kol ve bacaklarda uzun süreli kramplar yaşanıyorsa, bu kişilere birkaç bardak tuz içeren sıvı verilmelidir.



Yaşlı ve çocuklar için tedbir

10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması da yaşanabilecek olumsuzluklar açısından önemli bir tedbir. Özellikle bu saat dilimlerinde çocuklar ve yaşlıların dışarı çıkmaması sağlık açısından son derece önemli. Bu saatler arasında denize girmek ve güneşlenmek de tehlikeli sonuçlar doğurabilir.



Doğru kıyafet

Dışarı çıktığımızda ise mevsime uygun kıyafetler tercih etmemiz, sağlığımız açısından son derece önemli. Açık renkli, bol ve sıkı dokunmuş kumaştan yapılan kıyafetler tercih edilmeli. Dışarı çıkarken yanımıza mutlaka şapka da almalıyız.



Yürüyüşler yapılabilir

Oruçluyken ağır sporlardan kaçınmak çok önemli. Bunun yanı sıra sıcak havada su tüketemeyeceğimiz için sabah erken saatler ve iftar sonrası düşük tempolu yürüyüşler yapabiliriz.



Havasız ortamlardan kaçının

Sıcak çarpmasından korunmak için bebekler, çocuklar ve yaşlılar, uzun süre havasız kapalı ortamlarda bulunmamalı. Özellikle park etmiş kapalı araçlardan uzun süre durmak, sağlığımızı olumsuz etkiler.



Duş almak orucu bozmaz

Duş almak, ağza su kaçırmadığımız takdirde orucumuza engel bir durum değil. Aşırı sıcaklarda, duş alabiliriz. Bunun mümkün olmadığı hallerde ise sık sık el, yüz ve ense ıslatılabilir.



Su içmeyi ihmal etmeyin

Yaklaşık on yedi saatlik açlık ve susuzluğun ardından iftarda tüketeceklerimize dikkat etmeliyiz. Özellikle iftar ile sahur arasında en az 3 litre su içmeliyiz. Tüketeceğimiz su, oruçlu olduğumuz süre zarfında bizleri daha enerjik tutabilir.



Yağlı yemeklerden uzak durun

Ramazanda sıcağın olumsuz etkilerinden korunmak için yediklerimize önem göstermeliyiz. Hem iftarda hem de sahurda aşırı yağlı yemekler, kızartmalar ve hamur işlerinden uzak durmalıyız. Bu tarz gıdalar yerine sebzeleri tercih etmeliyiz.



Aşırı kafein iyi değil

İftar ve sahur arasında çok fazla çay ve kahve tüketmek doğru bir alışkanlık değil.



Su olmadan olmaz

Orucumuzu su ve hurma ile açtıktan sonra mutlaka çorba içmeliyiz. Böylelikle vücudumuzun kaybettiği sıvıyı yerine koyabiliriz.



#Ramazan
#Yaz
#Sıcak
#Oruç
6 yıl önce