|

Ümmette birlik

İslam alemi uzun bir aradan sonra Ramazan'ın başlangıcında mutabık kaldı. Körfez ülkelerinin de aralarında bulunduğu 19 Arap ülkesinin yanısıra Etiyopya'da da Ramazan Türkiye’yle aynı gün başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 07:32 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kabe'de kılınan ilk teravihe 
yüz binlerce Müslüman katıldı.
Kabe'de kılınan ilk teravihe yüz binlerce Müslüman katıldı.

Ramazan’ın başlangıcı ve bayram konusunda mutabakat sağlayamayan İslam coğrafyası, bu yıl oruca birlikte başladı. Körfez ülkelerinin de aralarında bulunduğu 19 Arap ülkesinin yanısıra Etiyopya'da da Ramazan Türkiye’yle aynı gün başladı.

KÖRFEZ ÜLKELERİ
İLK DEFA BİRLİKTE

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Kuveyt, Umman, Cezayir, Libya, Fas, Mısır, Ürdün, Filistin, Somali, Sudan, Tunus, Irak, Suriye, Lübnan, Yemen ve Etiyopya’da dün ilk oruç tutuldu. Ayrıca, Körfez ülkelerinin 6’sı da ilk defa aynı gün Ramazan’a başladı.

KURUL KARAR VERDİ

Ramazan’ın ilk günüyle ilgili açıklama yapan Bahreyn Hilali Gözetleme Kurulu, kendilerinin hilali gözlemlemediklerini, ancak Suudi Arabistan’da görüldüğü ve bundan dolayı bugünü Ramazan ayının ilk günü olarak ilan ettikleri belirtildi. BAE’de ise Hilali Gözetleme Kurulu başkanı Sultan bin Said el-Bedi ez-Zahiri, gerekli gözlemlerin yapılmasının ve komşu ülkeler ile görüşülmesinin ardından Ramazan ayının ilk gününü tespit ettiklerini açıkladı. Kuveyt ve Katar Hilali Gözetleme kurullarından yapılan açıklamalarda da gözlemler sonucu Ramazan ayının başlangıcının ilan edildiği bildirildi.

MAHKEMEDEN
AÇIKLAMA YAPILDI

Fas İslami İşler ve Vakıflar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, bakanlık tarafından görevlendirilen heyetin hilali gözlemlediği ve hilalin görülmesi üzerine Ramazan ayının başlangıcının belirlendiği kaydedildi. Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesinden yapılan açıklamada, “Ramazan ayı hilalinin görüldüğü, cumartesi günü ülkede Ramazan ayının ilk günü olarak oruç tutulacağı” kaydedilmişti.

#Ümmet
#Birlik
#​İslam alemi
#Ramazan
7 yıl önce