|

Yaz ve kış Ramazanları

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), sıcak günlerde oruç tutmanın ne kadar önemli olduğunu bir hadisinde belirtmiştir. Efendimiz “Hz. Allah, kendi Zât-ı Akdes’i üzerine hükmetti, kararlaştırdı ki: Kim, harâretli, çok sıcak bir günde Allah rızası için, nefsini susuz bırakırsa, o kimseyi kıyâmet gününde suya kandırması İzzet ve Celâl sahibi olan Allah’a hak olur” buyurmuştur. Elbette oruç ibadetinin hangi mevsime denk geldiği değil, görevimizi yerine getirip getirmediğimiz önemli. Peki, yaz ve kış ramazanları arasındaki fark nedir?

Yeni Şafak
09:15 - 8/06/2018 Cuma
Güncelleme: 10:16 - 8/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Kış Ramazanının da yaz Ramazanın da kendine has güzel yanları var.
Kış Ramazanının da yaz Ramazanın da kendine has güzel yanları var.

'Nerede o eski Ramazanlar' söylemini her yıl duyarız. Aslında Ramazan'ın manevi iklimi aynı. Değişen ise mevsim… Birçok kişi Kış Ramazanlarında yaşadığını anımsayıp, aynı şeyleri yaz Ramazanlarında da yaşamayı umuyor.

Sahura kalkmayanlar oluyor

Kış Ramazanlarında oruçlu kalma süresi daha kısayken, yaz aylarında yaklaşık on yedi saat oruç tutuluyor. İftar ile sahur arasındaki süre de bir hayli kısa, yaz aylarında. Hal böyle olunca birçok kişi sahura kalkmıyor.



Çay yerine soğuk içecekler

Kış mevsimine denk gelen Ramazan ayında, sahura kalkmak ayrı bir keyifti. Soğuk havada sıcak yataktan kalkıp, gözleri yarı kapalı halde karnını doyurmak ayrı bir güzellikti. Kış Ramazanlarında hem sahurda hem de iftarda sıcak çay tercih edilir. Yaz Ramazanlarında ise susuzluğunu dindirmek isteyenler soğuk içeceklere yöneliyor.



Hoşafsız sahur olur mu?

Kış mevsiminde sahurların olmazsa olmazı ise hoşaftı. Ilık olarak servis edilen hoşaflar şimdilerde yerini soğuk şerbetlere bıraktı.



İftar çadırları

Kış Ramazanlarında, şehirlerin belli başlı yerlerine iftar çadırları kurulurdu.



Açık hava iftarları

Yaz aylarında ise iftar çadırları yerine açık alanlarda masalar kuruluyor.



Evden pek çıkılmazdı

Kış Ramazanlarında, oruç açıldıktan sonra bireyler ibadetlerini gerçekleştirdikten sonra evlerinde ailecek vakit geçirmeyi tercih ediyordu.





Akşam yürüyüşleri yapılıyor

Yaz Ramazanlarında ise evde oturan bulmak çok zor. İftarın ardından teravih namazına kadar birçok aile, yürüyüş yaparak vakit geçiriyor.



Buram buram tüten çorbalar

Kış aylarında sıcacık çorbalarla iftara başlayanlar, yaz mevsiminde soğuk çorbaları tercih ediyor.



Sıcak tatlı ikramı

Aynı şekilde kış mevsiminde yaşadığımız ramazanlarda lokma gibi sıcak tercih edilen tatlılar evlerimizden eksik olmazdı.



Sofraların vazgeçilmezi dondurma

Yazın ise durum çok farklı. On yedi saatlik orucun ardından bireyler sahura kadar sık sık dondurma yemeyi tercih ediyor.



Kalabalık sofralar

Kış mevsimine denk gelen Ramazanlarda, aile fertleri ve misafirler evlerin içinde kurulan masalarda oruç açardı.



Balkonlarda iftar masaları

Yaz aylarında ise özellikle konuklarını sıcak havanın etkisinden kurtarmak isteyenler, iftar sofralarını balkon ya da teraslarında hazırlıyor.



Tiryakiler çaydan vazgeçmiyor

Bazı çay tiryakileri içinse ister mevsim kış olsun isterse yaz… Onlar fırsat buldukları her an demli çaylarını yudumlamaktan vazgeçmez.



Onlar değişmiyor

Hem Kış hem de yaz Ramazanlarının değişmezi ise pide ve Ramazan davulcusu.



#Ramazan
#Kış
#Yaz
6 yıl önce